Sider

torsdag den 31. december 2015

Årskavalkade

 
Jeg har her mellem jul og nytår siddet og kikket alle de havebilleder igennem, som jeg har taget i det forløbne år.

Det har været meget inspirerende for mig selv. Når man sådan ser et forløb fra vinter over forår og sommer til efterår, lægger man rigtig mærke til, hvordan de forskellige afsnit af haven tager sig ud hen over året. Nogle dele af haven er skønne om foråret, mens der mangler noget smukt at se på om efteråret. Andre bede kan virke rodede om sommeren, når det er højsæson for staudernes blomstring, mens der er mere ro på i de øvrige måneder. Og der er steder, der virker forsømte og sætter tanker i gang om, hvordan man kan lave forbedringer.

Jeg har valgt at give min årskavalkade temaet HAVENS LINJER. Med et billede fra hver af årets 12 måneder har jeg forsøgt at komme rundt i haven og vise den fra forskellige vinkler.

Januar


Februar


Marts


April


Maj


Juni


Juli


August


September


Oktober


November


December


Med disse billeder fra årets gang i haven vil jeg gerne ønske alle, der læser min blog, et godt nytår.

Nytårshilsner Elna
 

onsdag den 23. december 2015

Glædelig jul

Liseberg er Göteborgs svar på Tivoli i København. Fra midten af november og året ud er Liseberg julepyntet.

Det er en oplevelse af besøge parken i juletiden. 5.000.000 lys og kunstig sne "drysset" ud med rund hånd er med til at skabe en hel speciel julestemning. Parken er fyldt med små boder, hvorfra der sælges alskens lækkerier. Og duften af gløgg og bagværk lokker kunderne til.

"Juletræet" på billedet er 110 m højt og kan ses over hele Göteborg.








Herhjemme er det hele mere dæmpet. Juletravlheden har lagt sig og stearinlysene er tændt.


Glædelig jul til alle, der læser min blog.

Julehilsner fra Elna

torsdag den 17. december 2015

Tænk grønt

Vi har en del stedsegrønne planter, mest taks, spredt over hele haven. Men i et hjørne af haven har vi et bed, som næsten udelukkende består af stedsegrønne planter. Jeg kan lide bedet på alle årstider, for alt det grønne er med til at skabe ro. Men navnlig på denne årstid, hvor der er lidt bart derude, holder jeg meget af vores stedsegrønne bed.



Bedet kan ses fra køkkenvinduet, og det er en daglig glæde at kikke ud på det grønne. Fuglene holder også af bedet, da buskene er gode lægivere, men kristtornenes bær foragter de nu heller ikke.


Som bunddække er brugt guldjordbær, som også er stedsegrøn. Bedet rammes på alle 4 sider ind af græs. Så alt i alt er det et meget grønt hjørne af haven.


Som overstander vokser et birketræ, der med sin hvide bark spiller fint op til den brogetbladede kristtorn. I forgrunden ses børnebørnenes hule.



Forår og sommer er der også blomster i bedet, da der er plantet perlebuske og dværgsyrener imellem det stedsegrønne. Og ikke at forglemme har kristtornene jo de yndigste små blomster.


I denne tid er de stedsegrønne ekstra skattede, da de leverer materiale til julens kranse.


 

fredag den 11. december 2015

At dyrke have på trods

Vi er inde i en periode, hvor den ene storm efter den anden ruller ind over landet. Freja, Gorm og Helga har været navnene på de seneste. Med sig fører de ødelæggelser på bygninger og på haver. Træer vælter, grene knækker, og plankeværk lægger sig ned. Somme tider kan det godt være lidt op ad bakke at være haveejer. Men vi haveejere lader os jo ikke slå ud. Vælter der et træ, er vi hurtige til at plante et nyt.

Jeg kom til at tænke på nogle billeder, jeg tog i Grønland sidste sommer. Her er det naturen, der råder de fleste steder. Men nogle steder ser man små haver ved husene. Der plantes træer og stauder, og der dyrkes grønsager. Det er et begrænset udvalg af planter, der kan tåle klimaet og sommeren er kort. Der er så meget, der kan gå galt. Men alligevel forsøger man. Det kan man da kalde at dyrke have på trods.

Forhaven her er ikke stor, men den er smuk i al sin enkelhed. Og naturen blander sig på den mest charmerende måde.


Lupinerne ser ud til at trives.


Nogle steder har naturen næsten taget over som her på kirkegården i Igaliku.


I Upernaviarsuk ligger en forsøgsgård med tilhørende skole for landbrugserhvervet. Til forsøgsgården hører et gartneri med frilandsarealer, drivhuse og mistbænke. Der dyrkes på forsøgsbasis grønsager, bær, træer og prydplanter. Noget lykkes, og andet trives mindre godt. Frem for alt indsamles en viden, som kommer de grønlandske havebrugere til gavn.







Efter grønlandske forhold er træerne på forsøgsstationen store, og der bliver værnet om dem.


Det er altid en ekstra kvalitet, når en have ligger i smukke omgivelser. Det kan man da sige, at forsøgsstationen gør.

fredag den 4. december 2015

Frostig vinter

Frostig vinter er titlen på en udstilling, der netop nu kan ses i Göteborgs botaniske have. Udstillingen er lavet af elever på Sötåsens Naturbruksgymnasium.

Det er en udstilling, der er holdt i hvide og grågrønne farver og med et drys af sølv. Der er hovedsagelig brugt naturmaterialer, men også gips, glas og sølvkugler er anvendt og er med til at give udstillingen et let og fint præg.

Krukkerne er lavet af gips, der formentlig er formet omkring balloner. De er pyntet med hortensiablomster, pilekviste og blade fra lammeøre.




Jeg tror, sneboldene er lavet af gips. Det lille arrangement så meget let og elegant ud.


"Bakken" af birkestykker kunne være en smuk dekoration på et julebord.


Hvorfor ikke sætte en af havens krukker indenfor og pynte den til jul?


Enklere kan det næsten ikke gøres.


Blade fra lammeøre var brugt i flere sammenhænge.





En alternativ anvendelse af julekugler.



Det virker så fint og ensartet, at alt pynt er lavet, så det passer til udstillingens titel "Frostig vinter". Men hjemme hos os ville det ikke være muligt at pynte op efter et bestemt tema, dertil har vi for meget forskelligt i julekasserne!