tirsdag den 24. november 2015

Porse - en lidt overset plante

I det vestligste Jylland er der store arealer med porse. Planten gror vildt i sumpede områder, ofte tæt på klitterne. Men porsen vokser i de fleste egne af landet, dog er den hyppigst i Jylland. Porse er nok kendt af de fleste som en fortrinlig snapseurt. Men den er også aktuel på denne årstid, da den er glimrende til dekorationsbrug.


Det er sjældent, man ser porse brugt i dekorationer. Jeg har heller ikke set den omtalt i de bøger, der handler om at lave dekorationer af naturens materialer. Det skyldes måske, at mange ikke kender den.

Jeg trak i gummistøvlerne, bevæbnede mig med en saks og gik ud i et moseagtigt område, hvor porsen vokser. Den gror villigt og dækker store arealer, så der kan sagtens klippes af den, uden at det kan ses.


Jeg fandt også lidt mos, rensdyrlav og revling, som voksede i nærheden.


Så behøves der næsten ikke andet til en dekoration.




Kastanjer og porse har samme brune farve og klæder hinanden.


Her er porse sat sammen med cypres og gran. "Sneboldene" er lavet af træuld. Jeg kom en dag ind i mit lokale supermarked, da en af medarbejderne var ved at pakke granatæbler ud. Granatæblerne var pakket ned i træuld, og da træulden bare skulle smides væk, fik jeg en pose med hjem.



 

fredag den 20. november 2015

Vinterjasmin og latyrus

Det er måske en lidt underlig overskrift, for hvad har de to planter med hinanden at gøre? Den ene blomstrer om vinteren og den anden om sommeren. En fællesnævner kunne være, at de begge gerne vil have noget at støtte sig til.

Vinterjasminen starter som regel blomstringen i november, og i milde vintre fortsætter blomstringen til hen efter jul. Det gør den til en skattet plante, for der er jo ikke så mange blomster i haven på denne årstid.


Om sommeren gør vinterjasminen ikke så meget væsen af sig, den er måske nærmest lidt kedelig. Derfor blev der i sommer plantet latyrus foran vinterjasminen. De hvide latyrus tog sig smukt ud sammen med vinterjasminens mørkegrønne løv.



I det milde efterårsvejr blomstrer latyrussen fortsat, og nu er vinterjasminen også kommet i blomst. Da jeg plantede latyrusserne foran vinterjasminen, havde jeg ikke forestillet mig, at de to planter ville blomstre samtidig. Men det gør de altså nu, og de klæder hinanden.

Her ses de i kærlig omfavnelse.




fredag den 13. november 2015

Det er ganske vist - at julen nærmer sig

I går besøgte jeg Torvehallerne på Israels Plads i København. Det er hyggeligt at gå rundt mellem de forskellige stande og nyde synet af alle de farvestrålende frugter, grøntsager og blomster. Det dufter dejligt af krydderier, af røgede varer og af frisk fisk, hvis man altså holder af den duft. Jeg elsker den. Tænderne løber i vand ved synet af alle de fantastisk flotte konditorkager og hjemmelavede chokolader.

At julemåneden ikke er så fjern, har jeg jo i et stykke tid kunnet se på de forskellige haveblogs. Her bliver vist flotte kranse, hjerter, endda en kringle, har jeg set. De forskellige stande i Torvehallerne bar også præg af, at det snart er december:


Jeg var slet ikke klar over, at elefanten er et juledyr.


Der var meget, der kunne friste...





Der var også blomster til de utålmodige, der slet ikke kan vente, til det bliver forår.


Det var nu ikke bare torvehallerne, der ledte tankerne hen mod julen. I de gamle gader, havde granguirlanderne holdt deres indtog, og der osede af hygge.


fredag den 6. november 2015

Efterår

Det er efterår, når

- solen skinner i det dugvåde græs.


- man kommer hjem fra en tur i parken og har lommerne fulde af kastanjer.


- spiræahækken gløder.


- solens lave stråler skinner ind i stuen.


- naturen skifter til gyldent.


- nedfaldne blade knaser under gummistøvlerne.


- landskabet ligger indhyllet i morgendis.


- solens stråler rammer havens sidste rose.


- havebøgerne har fundet vej til sofabordet og sofaen kalder.