Sider

søndag den 29. maj 2016

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn

Rundt om i Danmark ligger mange skønne haver. Enkelte skiller sig ud, fordi de er noget helt særligt. En sådan have ligger i Stagstrup i Thy. Haven ejes af Gunda og Kalle K., og det er så heldigt, at de er villige til at åbne haven for besøgende.


Haven er en plantesamlerhave med et væld af sjældne stauder, buske og træer. Nu kan en plantesamlerhave godt somme tider gå hen og blive lidt rodet, fordi der hele tiden kommer nye planter til, og der bliver måske ikke altid tænkt så meget over, hvor i haven, de passer ind. Sådan er det ikke i denne have. Her er tænkt meget over havens linjer og indretning. De mange forskellige planter er sammensat, så de klæder hinanden, både blomsterne og løvet.




Planterne bindes sammen af græsplæner og ensartede belægninger af marksten og tilhuggede granitsten. Og hække og bygninger deler haven i rum, hvilket er med til at give en intim og hyggelig stemning.





Her er ikke tale om en plantesamlerhave, hvor der kun samles på en bestemt planteslægt. Nej, her er mange forskellige samlinger, bl.a. primulaer, liljer, iris, pæoner og orkideer. På havens hjemmeside, som I finder her, er der en detaljeret fortegnelse med fotos over de forskellige planter.








Når en have rummer så mange forskellige planter, er der også behov for mere rolige områder, hvor øjet kan hvile. Det er der også tænkt på her. Foruden græsplæner og stier, er de klippede buksbomkugler og hostabeplantningen med til at skabe ro.



Gunda og Kalle K. udnytter deres have i flere etager. Der er mange overstandere i form af træer og buske, og man kan lære meget om opstamning og klipning, når man går rundt i haven.





I denne have er der ingen "nips", men der er mange smukke detaljer skabt af havens vækster.




Et hjørne af haven er taget ind til plantesalg, og her er virkelig kræs for plantesamlere.



En stor tak til Gunda og Kalle K, fordi de ville vise deres have frem. Også tak til Ringkøbing Havekreds, som havde arrangeret en dejlig busudflugt til Limfjordslandet.

søndag den 22. maj 2016

Hus og havemesse på Gram Slot

I går gik turen til Gram Slot, hvor der var hus- og havemesse.

Der var adgang til slottet og slotshaven, og der var opstillet stande i stald- og ladebygninger, på herregårdspladsen og i slotsparken, hvor der også var plantemarked. Det blev en spændende og udbytterig dag, Der var massevis af mennesker, som så ud til at hygge sig, og vejret var fint, hverken for koldt eller for varmt, og det holdt tørvejr, i hvert fald i de timer, vi var der.

Hovedbygningen til Gram Slot er fredet.


Fra slottets vinduer er der et flot kik over haven samt voldgrav og slotssø.



På slottet var der dækket flotte borde.



En imponerende flot række rododendron. Blomstringen var på det højeste, og det var så smukt, at man kun havde valgt en slags rododendron.


Der var mange forskellige stande på messen. Vi koncentrerede os om de haverelaterede stande, og så besøgte vi plantemarkedet.

Det er svært at begrænse sig, når der er så meget forskelligt, men jeg har udvalgt 3 stande, som jeg vil vise billeder fra. Den første er Enemærkets Hostahave, som havde en stor stand med virkelig mange forskellige hostaer samt lidt andet.



Her følger et par billeder fra kunstneren Anne Louise Mølgaards stand. Hun havde lavet nogle fantastisk smukke kugler af jern.



Haveselskabet var medarrangør af messen, og de havde en stor og meget spændende stand. Se blot de sjove "løgblomster"


Her er et andet billede fra Haveselskabets stand.


Hjemturen gik over Ribe, hvorfra jeg også lige vil vise en lille serie billeder.

Ribe Kunstmuseums have er en lille perle. Den er åben hver dag, og man kan frit gå ind.



Foran Sct. Catharinæ Kirke står en række meget smukke gamle lindetræer.


Og til slut et billede fra en af Ribes gamle gader.




fredag den 20. maj 2016

Forhaven

Vores forhave er ret stor, da huset ligger lidt tilbagetrukket fra vejen. Forhaven ligger øst for huset, så her er formiddagssol.

Lige nu er en del af forhaven blå af scillaer. Jeg holder meget af blå blomster, og jeg synes, scillaerne har en bedårende blå farve.


Scillaerne er lidt for ivrige til at så sig selv. Jeg har givet dem lov til at dominere inden for et bestemt område. Uden for dette område hiver jeg dem op ved hjælp af mælkebøttejernet. Det er ikke alle løg, jeg får med op, men jeg tager en runde hvert år, og på den måde kan de holdes i skak.



En anden blå blomst, der blomstrer i forhaven lige nu er knopurten.


Flagstangen har sin plads i forhaven tæt på husets indgang, så både vi og vore gæster kan nyde synet, når Dannebrog er hejst.


Flagstangen er placeret i en bund af vinca, og der er lavet en lille sti, så man tørskoet kan gå ind og hejse flaget.




fredag den 13. maj 2016

Majhaven ruller sig ud

Helt bogstaveligt ruller majhaven sig ud. Her er det bregner,


her er det bronzeblad,


og her er det hostaer, der ruller sig ud.


Efterhånden kommer bladene til at fylde mere og mere, og der er ikke længere så meget bar jord at se i bedene.


Der er endnu ikke så mange stauder, der blomstrer, hvilket gør, at man lægger mere mærke til de forskellige bladformer. Sivene i midten er snefrytle.


Her er det bregne og kæmpestenbræk.


Frøstjerne og elefantgræs.


Flere af havens buske er i blomst, men termometret har de seneste dage været oppe på 28 grader, så man skal skynde sig at nyde blomstringen, mens den er der. Troldel og perlebusk er et par af favoritbuskene.



En anden favorit er bærmispel. Her er det sorten Amelanchier spicata. Den har en stiv og meget opret vækst. Her i Vestjylland er den en glimrende lægiver.