I haven har vi et lille bed med gule stauder. Her vokser bl.a. farvet gåseurt (som jeg viste i sidste indlæg), løvehale, månestråle m.fl. I bedet vokser også planter med gulgrønne blade, og de er med til at lyse op, når der ikke er så mange blomster i bedet.
Gulbladet merian, Origanum vulgare 'Aureum', har de guleste blade, og hvis de voksede i store grupper, ville det næsten blive for gult. Men de vokser kun som små farveklatter imellem de andre stauder, og så går det an.
Kruset hjortetunge, Asplenium scolopendrium undulatum, er ikke så gul, men har nærmest limegrønne blade. De passer fint ind, uden at være for dominerende.
Japansk skovgræs, Hakonechloa macra, er en af mine favoritter. Jeg bruger den mest i krukker, men jeg har også plantet den som små farveklatter i det gule bed.
Den sidste af de gulbladede er en japansk kaprifolie, Lonicera japonica 'Aureoreticulata' som er en slyngplante. Den kravler lidt rundt imellem stauderne, og når den bliver for voldsom, bliver den klippet.
Fælles for de 4 ovennævnte er, at det er nemme planter, der ikke kræver særbehandling, de er alle tørketålende, og de kommer igen år efter år.
Temperaturerne har været høje den sidste uge, i går nåede termometret op på 33 grader, så fordampningen er stor. Der var meldt regn, men der kom ikke noget her. Heldigvis er der kommet en del regn tidligere i juni, så græsplænen holder sig grøn, og stauderne har ikke fået nævneværdige tørkeskader.
Sneglene er lidt aggressive i år. I haven har vi mange steder guldjordbær som bunddækkeplanter, og jeg tror, sneglene gemmer sig i bunddækket. Et par steder har jeg sat dahliaknolde mellem bunddækkeplanterne. Men som det ses på billedet herunder, bliver dahliaerne spist.
Der er derimod ingen problemer, der hvor dahliaerne vokser i staudebedene. Det er samme sort, der er vist på de to billeder, så det har ikke noget med sorten at gøre.
Vi har en del salvier i haven, for det er gode og tørketålende stauder, og jeg holder meget af deres flotte spir. Der kom lige et par stykker til i sidste uge, da vi besøgte haven i Hune, hvor der er et lille plantesalg. Det er Salvia nemorosa 'Blauhügel'. Blomsterne har en smuk lyseblå farve. På bladene ligner de den hvide 'Schneehügel'.
Den mørklilla salvie 'Amistad' er lige sprunget ud. Den er desværre ikke vinterhårdfør, så jeg tager hvert efterår stiklinger, som jeg overvintrer. Om foråret bliver de plantet ud, hvor der er huller i bedene. I løbet af en sommer kan den nå en højde på omkring 150 cm, så den er også god til at give højde til bedene, og den vælter ikke.
Slyngrosen 'Salita' er endelig sprunget ud. Den springer altid ud som en af havens sidste roser. Den er alt for høj til voksestedet, og man skal have hovedet på nakken, hvis man vil se de øverste blomster. Men de røde blomster er flotte mod en blå himmel.
Stjerneskærm og storkenæb 'Rozanne' får som regel tørkeskader, men i sommer har de klaret sig uden vanding, og de glæder insekterne og os med deres blomster.
Jeg vil slutte med et billede af egetræet og dets skygger på græsset. Svalende skygge er lige, hvad vi har brug for i disse varme dage.