Sider

fredag den 11. januar 2019

Januarhaven

Rent arbejdsmæssigt er der endnu ikke sket så meget i januarhaven. Blæsten har flyttet rundt på visne blade, og smågrene er blæst af træerne, så lidt oprydning måtte der til. Desuden er bladene klippet af påskeklokkerne for at give plads for nye, sunde blade. Men vejret er mildt, så der er til gengæld sket meget, når man ser, hvad der spirer og gror. Erantisserne slår et slag med hovedet, og fra at være en næsten usynlig stilk med lidt grønt, står de pludselig med gule blomster.


Vintergækkerne er også så småt begyndt at blomstre. Hvert år sker der det, at nogle af løgene ligger oven på jorden. Er det mon fuglene, der skraber dem op? Løgene ser hele og pæne ud.


Påskeliljens knopper er begyndt at strække hals. Jeg vil helst vente med at klippe stauderne ned til foråret, men jeg er allerede så småt begyndt for at give plads til løgplanterne.

 
Porcelænsblomsterne, der var ved at give helt op under sidste års tørke, er kommet godt igen, og nu danner bladrosetterne en fin grøn bund.


Troldnødens gule blomster er meget holdbare. I over en måned kan vi nyde dem fra køkkenvinduet.


Jeg holder meget af koreakornellernes, små runde knopper. Vi har 3 koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling' i en bund af vinterglans. Det er et meget nemt bed at passe, og det er smukt på alle årstider.


Skal - skal ikke? Vi har en klippet blok bestående af  sargentsæbler (til højre i billedet). Blokken er med til at danne rum omkring vores gårdhave, og så er den lægiver for vestenvinden. Men buskene er gamle, og selvom de bliver klippet, er de med årene kommet til at fylde lidt for meget. Vi har snakket om at klippe dem tilbage, men er lidt i tvivl, om de vil blive tætte igen. Vi har også tænkt på at grave dem op og i stedet plante bøgetræer, som vi også vil kunne klippe til en tæt blok. Sådan er det jo i en have, der er hele tiden planter, man skal forholde sig til.


Det er på denne årstid, de stedsegrønne træder i karakter. Her er det en gruppe på 3 ædelcypresser, Chamaecyparis law. 'Mini Globus', der blander sig med stauderne i den hvide have og giver liv til haven om vinteren.


Buksbombladet kristtorn, Ilex crenata 'Rotundifolia', blev plantet sidste forår på et tørt og forblæst sted i haven. Trods de lidt hårde betingelser har den klaret sig fint, og den er allerede blevet en af favoritterne blandt de stedsegrønne. Den har fine rødlige grene.


Egernet har fundet fuglenes nødder. Den lille akrobat har ingen problemer med at stå på hovedet, når den spiser.


Pelargonierne i bryggersvinduet har vokset sig ranglede. Der bliver mange stiklinger på dem.


Jeg vil slutte min billedserie i stuen, hvor vaserne med grene fra hønsebenstræet kaster skygger på væggen. Det er den slags små detaljer, man kan glæde sig over på en solskinsdag.



17 kommentarer:

  1. Hej Elna

    Alletiders ned de forårs/vinterblomster der myldrer frem - jeg må ud i haven i weekenden hvis vejret holder, det ser godt ud idag, men lover de ikke storm nu?
    Jeg er også imponeret over meget at det der led i tørken, hvordan det er kommet flot igen, og står parat til endnu en tørn:)

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi lærte noget af den sommer! Vi må håbe, at det ikke bliver så slemt med den storm. Du må hygge dig i haven i weekenden!

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Hej Elna

    Så deilige bilder du viser av løker som er på vei opp. Jeg lengter veldig etter våren når jeg ser dine bilder, men vet at jeg må smøre meg med tålmodighet. Det er likevel godt å se at det går mot vår hos deg.
    God weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Vist er det godt at se, at det går mod vår, men jeg vil næsten hellere ønske mig lidt vintervejr med frost og et drys sne. Sidste vinter havde vi næsten ingen frost, men til gengæld havde vi frost i marts.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Jeg har også lige været en tur rundt i haven, her sker en masse, narcisser er på vej op, men det kniber med erantis, de er dækket af gamle blade. Det samme er vintergækkerne, også nogle af mine ligger ovenpå jorden.
    God weekend
    hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Sidste år rev jeg nogle af bladene sammen i januar for at give plads for løg- og knoldvækster, men det fortrød jeg i marts, da frosten satte ind. Det er ikke altid let at gøre det rigtige.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Arbejdsmæssigt er der måske ikke sket så meget, men planterne er der til gengæld gang i. Der er masser af forårstegn.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dette blæsevejr kan man da med god samvittighed vælge sofaen. Jeg har lige hentet ny forsyning af havebøger på biblioteket, så jeg kan godt få tiden til at gå.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Oh, hvor dine løg langt fremme.. der er enkelte af mine vintergækker der viser lidt hvidt, men ellers putter de sig under bladene endnu. Heldigvis, for man ved jo ikke om Kong Vinter bider til i februar, marts. Nogle steder har jeg dog lagt grene over, for hønsene elsker at skrabe bladene væk, og de er ikke blide ved de små spirer.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Kong Vinter er lidt ustabil. Jeg vil nu helst have vinter i januar, det er vist også mest praktisk sådan. Men sidste år blev vi jo snydt, og fik frosten i marts. Jeg har ingen høns, der skraber bladene væk, til gengæld flytter blæsten rundt på dem.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Hej Elna
    Jeg blev helt glad for at læse om dine vintergækløg, der ligger oven på jorden. Det gør mine nemlig også, og jeg har troet, at det var mig, der var et skarn, for jeg jeg havde glemt at lægge det ned igen efter at have plantet et eller andet.
    Har du et billede af dine Globus ædelcypresser på afstand? Er de så rundagtige, som navnet Globus antyder?
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Mit bedste bud er, at det er fuglene, der skraber løgene op.
      Vores have er ikke så stor, så det jeg kalder den hvide have, er i virkeligheden kun et bed med en sti igennem. Ædelcypresserne klipper jeg ret meget tilbage både i højde og bredde, for at de ikke skal fylde for meget, så nogen kugleform har de ikke. Jeg klipper en del af dem til jul, så kan jeg bruge afklippet til pynt. Desuden retter jeg dem lidt til med saksen om foråret.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!

    Jag kan inte låta bli att tänka på hur annorlunda det ser ut i våra trädgårdar vid den här tiden på året trots att vi inte bor så långt ifrån varandra. Eranthis som redan visar sig, här dröjer det länge än och vårlökarna som börjar titta upp! Ni har ju nästan inget vinteruppehåll, här sover trädgården så sött och kommer att göra det länge till.

    Jag tror inte det är fåglarna som är skyldiga till att riva upp lökarna, det är nog frosten som gör det.

    Allt gott!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt for haven at sove vintersøvn under et lag sne. Sådan ville jeg også gerne, det havde været her. Vi har plusgrader, men kraftig blæst den ene dag efter den anden. Heldigvis har vi ikke oversvømmelser, her hvor jeg bor, men det har man nogle steder.
      Jeg har ikke tænkt på, at det kan være frosten, der presser løgene op. Vi har næsten ingen frost haft, kun lidt nattefrost og et par dage med dagsfrost, men måske har du ret.
      Du må også have det godt.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hei Elna! Jeg ser du har mange vårtegn i hagen, og at våren kanskje har kommet litt lengre hos deg enn hos oss? Her oppdaget vi helt plutselig at trollhasselen sto i full blomst :-)) kan det være frosten som dytter opp dine løk? Ønsker deg en deilig ny uke!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg havde det ligesom dig, pludselig opdagede jeg, at troldhaslen blomstrede, jeg havde ikke set, den var i knop.
      Gunilla har også foreslået, at det kan være frosten, der har skubbet løgene op. Jeg havde ikke selv tænkt tanken, vi har kun haft ganske lidt frost. Men jeg tror, I kan have ret.
      Du må også have en god uge!

      Hilsen Elna

      Slet