Sider

fredag den 19. november 2021

Haveåret går på hæld

Nu er der ikke så meget mere at lave i haven for i år. De sidste georginer er taget op, og de ligger og tørrer på garagegulvet, inden de gemmes væk i papkasser. Vi har ikke så mange sarte planter, der skal dækkes inden vinteren, og det arbejde har ikke begyndt på endnu. I skrivende stund viser termometret 12 grader, så der er vist ikke noget, der haster.


Græsplænen skal rives for egeblade en sidste gang. Vi har en stor rødeg, Quercus rubra, midt på plænen. Rødeg har meget store blade, der lægger sig som en dyne over græsset, så plænen må rives for blade flere gange i løbet af efteråret. Billedet nedenunder viser lidt om størrelsen af rødegens blade. Til venstre ses blad af almindelig eg og til højre blad af rødeg.  

Stiklinger, der skal plantes ud i haven til foråret, står beskyttet for regn under et udhæng. Når der kommer frost, må de i garagen. Fra venstre ses vintersar, Satureja montana, husløg, sempervivum, kristtorn, Ilex maximowicziana var. kanehirae, salvie, Salvia 'Amistad' og poppelrose, Lavetera olbia 'Barnsley'

Når haven på denne tid bliver mere og mere bladløs og kommer til at virke lidt nøgen, får man nemmere øje på detaljerne. Fx så jeg, at frøene på den russiske mandstro, Eryngium planum, er begyndt at spire.

Og perlebuskens, Exochorda, frøstande har skiftet farve fra grøn til brun.

Nogle planter holder fast i efterårsfarverne. Det gælder troldnødden, Hamamelis og enkelte af hostaerne.



Når jeg sidst på sommeren klipper vore kristtorn, Ilex, er der to, som jeg ikke klipper. Det er en blå og en brogetbladet kristtorn. De har begge meget dekorative blade, så jeg venter med at klippe dem til november-december, og så bruger jeg de afklippede grene til at dække med og til pynt i krukkerne.



Her er årets juletræ. Vi plantede det som et ganske lille træ for nogle år siden, og vi har haft lys på det hvert år til jul. Nu er der ikke længere plads til træet, så i år skal det fældes og 'forfremmes' til et indendørs juletræ.


Jeg er så småt begyndt at pynte lidt op til jul på trappen og i gårdhaven. De røde granatæbler er meget holdbare, og jeg har erfaret, at fuglene ikke spiser af dem. Hvis jeg derimod pynter med røde æbler, bliver de hurtigt spist af fuglene.



26 kommentarer:

  1. Ja pludselig er de blevet store, jeg husker, da vi flyttede her til huset, oppe i byen var der en fin lille gran, der blev brugt til julebelysning, en dag blev den fældet, den var blevet for stor. Vi har boet her i 22 år. Vi har også en rødeg, den står i skoven, så bladene bliver revet ind mellem træerne, smuk er den, når den får høstfarver.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi må vist have plantet et lille nyt grantræ, så vi også de kommende år har et træ, som vi kan sætte en lyskæde på i december.
      Jeg holder også meget af rødegen. Desværre tåler den ikke blæsten så godt som den almindelige eg.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Så flott farge det er på rødeiken. Den har jeg aldri sett her. Den er nok for sart til å gro her.
    Kristorn som er variegert skulle jeg gjerne hatt i hagen, for de er så fine. Som alt anner som er variegert tåler disse også mindre kulde.
    Frøstanden på perlebusken er veldig fin. Takk for tips om granatepler til pynt. De har en vakker farge.

    SvarSlet
    Svar
    1. Rødegen er mere sart end den almindelige eg, men jeg vil tro, den kan gro hos dig. Den tåler ikke blæsten så godt. En almindelig eg kan blive meget, meget gammel, men jeg fik engang at vide af en skovfoged, at en rødeg kun bliver ca. 60 år.
      Jeg synes også, at granatæbler er dekorative.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Egetræer får de flotteste efterårsblade, så må man tage rivearbejdet med. Pudsigt at se mandstrofrø begynde at spire inden de falder til jorden. Vi klipper vores Ilex om sommeren, men jeg kan godt lide din ide med at vente, så grenene kan bruges som pynt. Smart ide med at bruge granatæbler, når man gerne vil beholde pynten for sig selv!

    SvarSlet
    Svar
    1. Rødegens blade er så fine, og så krøller de ikke sammen, når de visner, men forbliver glatte. Men de er lang tid om at formulde. Jeg kikkede også lige en ekstra gang på mandstroen. Jeg har ikke tidligere set, at de har spiret på planten. Jeg har flere gange brugt granatæbler til pynt, men jeg har aldrig oplevet, at fuglene har hakket i dem. Så ved jeg ikke, om jeg bare har været heldig.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Egeblade er fine til bunddække. Men jeg vidste ikke der var så stor forskel i størrelsen. Vores sølvpoppeler har haft mindre blade end normalt, i år. Måske pga tørken. De fylder ikke så meget som de plejer.
    Smart med granatæbler som pynt ude. Fuglede kender nok ikke dem. Kvæder spiser de heller ikke.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder sandsynligt, at tørken kan have indflydelse på bladenes størrelse.
      Det kan godt være, fuglene føler sig lidt fremmede overfor granatæbler :) Vi har også haft et par kvæder, og de blev heller ikke spist, men de var meget hårde.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Jag är också klar i trädgården. Löven får ligga. Bara några vårlökar till som ska ner i jorden...
    Härliga bilder du bjuder på!
    Kram från Titti

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dejligt at være klar til vinteren. Får man lyst til havearbejde, kan man jo altid finde på et eller andet.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Den nye sæson står klar i potterne, kan jeg se. Det må give en god fornemmelse. Efter jul skal I vel have fundet en afløser for grantræet, som jo står meget centralt. Sådan en opgave er rigtig spændende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, den ny sæson vil overvintre i potterne. Jeg har kun garagen til overvintring, og der er ikke så meget lys. Jeg tror, vi køber en gran af samme slags. Så kan vi sætte lys på i december, og vi har et udendørs juletræ de næste år.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Roligt att se dina sticklingar :) Visst är det härligt ändå att det finns saker att göra utan att det behöver hasta. Jag ska få ner vitlöken men har väntat eftersom det är så varmt... ..i november. Granen blir ett fint julträd inomhus.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg skulle vist have lavet nogle flere stiklinger, for det er altid spændende at have nogle planter at plante ud om foråret.
      Sådan har jeg det også. Om foråret kan det godt være svært at nå det hele.
      Jeg tror aldrig, vi har oplevet så varm en november som i år. Dine hvidløg må vente til det bliver koldere. Og jeg venter med at dække de sarte planter … Jeg nyder det lune vejr, men jeg bliver trist, når jeg tænker på baggrunden.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hej Elna!
    Det var stor skillnad på storleken på dina eklöv. Vi har krattat i flera omgångar, tror att alla löv har fallit ner nu. Det såg riktigt spännande ut med fröna som börjat gro. Såg att mina syrener har väldigt stora bladknoppar redan, lite tidigt. En riktigt vacker gran, och fint pyntat.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Her har det været sent løvfald, vel sagtens fordi vi ikke har haft frost, men nu er det meste løv faldet med.
      Jeg har aldrig før set frøene spire på planten. Men mandstroen er en (lidt for) flittig selvsåer, så frøene må være meget spiredygtige. Jeg har ikke lagt mærke til, om syrenen har store bladknopper, det må jeg ud at have set efter.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Ja, det er nogle ordentlige egeblade... forhåbentlig kan I hygge jer med at rive bladene sammen. Hvis der ligefrem kommer sol må det være ganske meditativt.
    Jeg er vild med de gule hostablade - nej, hvor står de skarpt og uden et eneste hul, wow.
    Juleaften bliver noget særligt med træ fra egen have. Mon ikke det får en afløser til foråret?
    Jeg har tit beundret de flotte (og dyre) granatæbler, men troede, de rådnede for et godt ord, så tak for tip.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sådan set meget hyggeligt at rive blade. Egebladene kommer i komposten. Men bladene er ikke bare store, de er også tykke, så de er lang tid om at formulde.
      Hostaen er af sorten ‘June’, og det er en virkelig god og robust hosta, der aldrig bliver spist af sneglene.
      Jeg tror, vi køber et grantræ af samme slags til foråret. Så har vi udendørsjuletræ de næste år.
      Granatæblerne har vist ligget på trappen i 3 uger. Jeg købte dem for 3 kr. stykket i Kvickly, så det var jo overkommeligt :) Jeg har før haft granatæbler liggende i haven i mange uger.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Jeg kender godt det med tykke blade. Min magnolia var også slem.
      Dén hosta er jeg næsten nødt til at prøve - tak for tip. Så må vi se, om mine snegle også lader den være.
      Granatæbler er skrevet på indkøbslisten :-)

      Slet
    3. Jeg har aldrig smagt på min hosta, men den må smage afskyeligt, for jeg har aldrig set et blad med huller i.
      Det må komme an på en prøve, om fuglene i Ebeltoft lader dine granatæbler i fred, “mine” fugle vil hellere have røde æbler.

      Slet
  10. Et par haver oppe ad vejen har de en række rødeg ud til vejen, og vi får altid nogle blade blæst herhen af vinden. I skoven står der også nogle, og jeg har ofte tænkt på at plante et agern og se hvad det kunne blive til, for de er så skønne om efteråret.
    God idé med egen avl af juletræer, og din pyntning er så fin og enkel. Dejligt billede med den røde bænk under kridhvid birk og så de flotte kristtorn!
    Det er de små detaljer man ser nu, som f.eks. de spirende frø på mandstro. I går fandt jeg nogle frø i en lille skål på hylden, og nu overvejer jeg om det kunne være perlebuskens frø jeg har nolet et sted? Må nok hellere putte dem i jorden og se hvad der sker:) Jeg har allerede mange potter stående i et højbed med forskellige frø, så jeg er spændt på næste år.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg rykker rigtig mange små egetræer op hver sommer, så agern må være meget spiredygtige.
      Vi havde en rest træ, som børnebørnene fik lov til at lave en bænk af. Der er meget bevoksning omkring bænken, det er nærmest lidt huleagtigt, så der er altid læ, og jeg sidder der faktisk ret ofte.
      Jeg har aldrig prøvet at så perlebuskens frø, men det kunne da være spændende at se, om de vil spire.
      Det er godt at være forberedt på det nye haveår, og det er tilmed sjovt at lave sine egne planter.

      Hilsen Elna

      Slet
  11. Hei Elna!
    Den som leter, finner en vakker novemberhage. Vakker rød benk. Skal prøve å så perlebusken. Tror ikke det er så stor sjanse for at frøene spirer, men det er verdt forsøket.
    Ha det godt! Hilsen Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er spændt på at høre, om du har held med at få perlebuskens frø til at spire.
      Man finder altid et eller andet, når man leder :)
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  12. Årets juletræ er helt perfekt og fint, har du besluttet hvad der skal plantes i stedet? Det ser rigtig fint ud ved indgangen med julepyntningen, jeg synes også at granatæbler er god julepynt.
    Her fik vi frost i nat og jeg vidste det, men tænkte at de følsomme planter nok klarede det.. nu må jeg se om det var klogt for der er stadig rimfrost her kl 11 formiddag. Mon du har flyttet de følsomme stiklinger?
    Sjovt som russisk mandstro spirer:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror, vi planter et lille grantræ af samme slags. Så kan vi sætte lys på det i advents- og juletiden de kommende år.
      Vi fik også frost i nat, heldigvis kun en enkelt grad. Stiklingerne stod ude under halvtaget, men jeg tror ikke, der er sket noget med dem. Nu har jeg sat dem i garagen, og jeg har været ude i dag og fået dækket de frostfølsomme planter.
      Jeg har aldrig før set russisk mandstro spire på planten. Til gengæld spirer den lidt for villig på jorden under planten.

      Hilsen Elna

      Slet