Sider

onsdag den 29. juni 2022

Hurra for de tørketålende stauder

Det er blevet en tradition, at vi fejrer sankthansaften i Skagen, og efter 2 år med coronaaflysning kunne der igen holdes bål. Det blev den skønneste sankthansaften. Vejret var strålende og folk i tusindvis samledes omkring vippefyret og på stranden.


Prinsesse Marie holdt båltalen, og der var både korsang og musikalsk underholdning. Bålet sendte flammerne højt til vejrs på den lyse aftenhimmel


Det var svært at løsrive sig, og mørket var så småt begyndt at sænke sig, før vi forlod stranden.


Når vi kører til Skagen gør vi altid stop undervejs i Hune, hvor vi besøger Anne Justs have. I år var det lidt underligt at være der, fordi Claus Bonderup døde i maj, og huset stod tomt. Der holdes nu rundvisninger i huset, men vi valgte at koncentrere os om haven. 


Der var som altid meget at se i haven. Der er planer om at lave visse ændringer. Anne Just var blomstermaler, og haven blev anlagt, så den var blomsterrig, så hun kunne finde mange motiver til sine malerier. Med tiden er græsser og andre grønne planter kommet til at fylde mere og mere på bekostning af blomsterne. Nu vil man prøve at omlægge dele af haven, så den igen bliver mere blomsterrig. Desuden er man i gang med at overdække den store terrasse ved cafeen.

Selvom der måske ikke er så mange blomster i haven, som der var engang, var der flotte kulørte midsommerbede.


Jeg må indrømme, at jeg holder meget af de grønne bede, hvor blomsterne er farveklatter i det grønne - men jeg er jo heller ikke blomstermaler.


Vi var spændte på at komme hjem til vores egen have for at se, hvor tørt der var. Regnen har ikke været gavmild hverken i foråret eller i juni, men takket være vandværksvandet og alle vore tørketålende planter, stod det heldigvis nogenlunde til. Vi fik hyggeligt besøg fra Norge af Eirin og Lars med bloggen Hageidyll i Sponvika.

Jeg vil vise en lille serie af vore tørketålende stauder. I midsommerhaven er det især salvier og storkenæb, der er dominerende.

Den hvide staudesalvie, Salvia nemorosa 'Schneehügel' i selskab med katteurt.


Salvia nemorosa 'Ostfriesland'


Salvia nemorosa 'Rose'


Salvia nemorosa 'Caradonna'


Storkenæb, Geranium sanguineum 'Album'


Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum 


Geranium 'RoseClair'


Matrem - en dejlig staude, der villigt sår sig selv, men det er let at rykke frøplanterne op, hvis der kommer for mange. Den er god til at udfylde huller i bedene.


Vintersar, Satureja montana. Den blomstrer ikke endnu, men jeg viser den alligevel her, for bladene er så smukke, og den er meget tørketålende.


Løvefod, Alchemilla mollis


Bakkenellike, Dianthus deltoides 'Albus'


Til slut et billede af den skønne fingerbøl, Digitalis. Den er toårig, men den sår sig selv, og har man den først i haven, kommer den igen år efter år.


I morgen tager vi til København, hvor vi bliver de næste dage. Og nej, det er ikke Tour de France, der trækker, men derimod årets store havebegivenhed Cph Garden. Åh, hvor jeg glæder mig.

I må undskylde, jeg ikke rigtig når at få skrevet kommentarer til jeres blogindlæg, men jeg læser med. 


fredag den 17. juni 2022

Junihaven

 

Er der noget skønnere end de lange junidage? Når man går ud i haven, bliver man betaget af farverne, duftene, lydene... Nogle stauder står i fuldt flor, og andre er på vej. Haven virker ung og let.

Iris, storkenæb og pæoner er i blomst - så er det snart midsommer.


I gårdhaven glædes vi over klatrehortensiaens hvide blomster. Pladsen er for trang til en klatrehortensia, så gang på gang må der klippes fri ved dør og vindue.


På havebordet står et par potter med brøndsel, Bidens. Det er ikke en slags sommerblomster, jeg tidligere har haft, men de har vist sig som nemme og blomsterrige, de tåler blæst, og så giver de solskin på en gråvejrsdag.


Når vi drikker kaffe på bænken, giver kornellerne ikke bare læ, vi kan også nyde synet af blomsterne med de store hvide højblade.


I den hvide have er der ikke så mange blomster lige nu. De høje hvide i forgrunden er jakobsstiger, Polemonium caeruleum. Både dagpragtstjerne og gederams har jeg klippet halvt ned for at forhale blomstringen, og for at planterne ikke skal blive så høje, at de vælter. Jeg har ikke prøvet det før med netop de to slags planter, så jeg ved ikke, om det vil lykkes at få dem i blomst, det må tiden vise. 


Sidste år lavede vi et nyt bed, som jeg kaldte det spraglede bed. Det var min intension, at bedet skulle rumme blomster i mange forskellige farver. Det lykkedes ikke helt. Bedet blev for uharmonisk. Nogle gule og lilla georginer blev for store og dominerede over stauderne. I år har jeg fjernet de lilla georginer, og de gule er sat bagerst op mod hækken. De gule er ikke i blomst endnu, så indtil videre ser bedet nogenlunde ud. Til venstre ses snefrytlens, Luzula nivea, hvide blomster og til højre en lyserød salvie, Salvia nemorosa Rose. Længst til højre ses en lav mørkerød georgine, som jeg ikke kender navnet på. På billedet ses venstre side af bedet.


Herunder ses den højre side af bedet med blå og hvide salvier samt fingerbøl.


Den lille sti fører hen til terrassen. I bedet vokser bl.a porcelænsblomst og farvebælg.




Det næste billede er fra den tørketålende have. Her ses storkenæb, hvide salvier og katteurt i blomst.


Krybeklokke er en rigtig sød og god staude til en tør have. Den finder op i alle revner og sprækker, og det er den velkommen til.




fredag den 10. juni 2022

En skøn have i hjertet af Göteborg

Haven, jeg henviser til i overskriften, er Trädgårdsföreningen. Netop hjemvendt fra en dejlig ferie i Göteborg er jeg helt fyldt op af indtryk fra denne dejlige have. Jeg har tidligere vist vinterbilleder fra haven, men nu vil jeg vise en serie billeder fotograferet på en dejlig dag i starten af juni. 

Rundt i kanten af haven er der woodlandbede. Her ses et bed designet af den kendte svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell.


Rododendron i fuldt flor.

Lette hvide skærmblomster i en frodig grøn bund.

Engblommer og akelejer - to der klæder hinanden.


Vandbassinet midt i haven er enkelt og stilrent i sin udformning. Bassinet er meget stort, men ideen vil sagtens kunne bruges i mindre målestok. 



En fin kontrast mellem stramme former på hække og "højbed" og græssernes vilde vækstform. Træet med det lette løv er en fin overstander.


Symmetri. Den gamle villa ligger som et smukt fokuspunkt bag de klippede hække.


Rosenblomstringen er så småt begyndt.


Dunwich Rose 


William's Double Yellow


Frühlingsanfang


Frühlingsduft


På det sidste billede er der knald på farverne. Man bliver da glad ved synet af  den store skål fyldt med stedmorblomster. Græsserne syner ikke af så meget, men det giver alligevel en fin virkning, at de er der.