Sider

fredag den 7. juni 2024

Salvier og storkenæb

Blomstrende salvier og storkenæb sætter deres præg på haven i juni. Begge planter er tørketålende, og derfor har jeg satset meget på dem igennem de seneste år, hvor vi med enkelte undtagelser har haft det tørt i maj-juni. Man kan vel sige, de to planter klæder hinanden, fordi de er så forskellige. Salviens oprette vækstform og blomsterspir, tager sig godt ud i selskab med storkenæbene med deres overvejende krybende vækstform og åbne blomster. Også bladene er forskellige, hvilket giver variation. når blomstringen er overstået. Begge planter findes i mange forskellige sorter, og de fleste planteskoler har et godt udvalg, så det er nemt at finde sorter, der farvemæssigt harmonerer.



Planten med de grøngule blade, der ses mellem de blå storkenæb, er et hjortetaktræ, Rhus typhina 'Tiger eyes'. Den blev plantet i foråret.


I mit sidste indlæg viste jeg billeder af flere af stauderne i den hvide have. Her kommer et oversigtsbillede af den hvide have, hvoraf det fremgår, at der foruden stauderne vokser en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula' og tre elefantgræs, Miscanthus 'Kleine Silberspinne'. Desuden er der 3 ædelcypresser. Jeg har lige klippet dem ned, så de er ikke så lette at få øje på, men den ene ses til venstre i billedet. 


Den lille krybeklokke, Campanula portenschlagiana, vokser langs indkørslen og giver os en blå velkomst, når vi går op mod hoveddøren.


Lige nu blomstrer de tre store korneller ved østgavlen. Det er et smukt syn især ude fra vejen, når de blomstrer.


Flere andre buske er i blomst, herunder ses stjernetop og dronningebusk.



I søndags var vi en tur i Bjørnemosen i Dejbjerg. Det er ikke så tit, man kommer ud i naturen og oplever en blomstrende eng. Men i Bjørnemosen kan man lige nu opleve mange af engblomsterne i fuldt flor, og det er et betagende syn. Her kommer et lille udpluk: 

Skjaller


Trævlekrone


Lægebaldrian


Gøgeurt


Går man gennem engen og længere ud af stien kommer man til dette hus. Prøv lige at bemærke taget.


Huset er ejet af Ringkøbing Fjord Museer, og det står tomt, så man kan godt tillade sig at gå tæt på og fotografere. Gad vide om bregnerne selv har fundet vej til tagrygningen?



18 kommentarer:

  1. Jeg beundrer dine blomstrende korneller. De er så fine, men de tåler dessverre ikke mitt kalde klima. Dronningbusk er jo helt nydelig! Vet du det latinske navnet på den? Flotte geranium og salvier også.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ærgerligt, at det er for koldt til korneller hos dig. Her er de helt hårdføre, jeg har aldrig oplevet, at frosten har skadet dem. Dronningebusken hedder Kolkwitzia amabilis.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Det ser fint ud, du er god til at blande stauder, der dækker. Men jeg blev lidt forundret over hjortetaktræet, dog ser det lidt anderledes ud, så de ikke danner rodskud, det gjorde det vi havde på Samsø i den grad. Flot tag på det gamle hus, mon ikke bregnerne er plantet der, ja man ved det ikke.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Lisbeth! 'Tiger eyes' er en nyere sort, som ikke skulle få ret mange rodskud. Jeg er spændt på, om det holder.
      Bregnerne vokser på tagrygningen i hele husets længde. Det er lidt svært at forstå, hvordan de skulle komme derop, hvis ikke de er blevet plantet. Jeg har bare aldrig hørt om, at man har plantet bregner på tage.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Hej Elna!
    Jag är mycket förtjust i geranium och du har många vackra färger. Jag tycker om den rosa, men den har bara några enstaka blommor. Vackra blommande träd och buskar.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har en del forskellige storkenæb, og jeg holder af dem alle. Men skal jeg udpege min favorit, må det blive den blodrøde storkenæb. Den findes vildtvoksende i klitterne flere steder ved Jyllands vestkyst, og det er et betagende syn, når den blomstrer.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Det er meget flot som du har kombineret salvier og storkenæb. De klæder hinanden så fint. Din hvide have er meget elegant. Sjov nok min krybeklokke er ikke sprunget ud mens mine dronningebuske er ved at være færdig. Apropos tørketålende planter: jeg plantede flere tørketålende planter i efterår inkl. S. nemorosa 'Schneehugel' men de forsvandt. Det er svært med rekordregn og tørketålende planter. ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes, hvide blomster har noget elegant over sig. Og så har jeg plantet en del planter med gråt løv, og de er måske også med til at give haven en bestemt stil.
      Der er sikkert flere forhold, der spiller ind på blomstringstidspunkter. Mon ikke også generne har noget at sige.
      Ja det er svært. Tørketålende planter kan ikke lide vintervæden. Mine 'Schneehügel' har klaret vinteren godt, men de heller ikke nyplantede. Hvis du planter nye, kan du måske lægge lidt dræn (fx grus) ned til rødderne.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Storkenæb er superplanter. Jeg har osse en del efterhånden. Jeg har forsøgt med salive, men de vil ikke rigtig trives her. Formodentlig er jorden for tung-leret. De går bort efter en eller to vintre.
    Vilde blomster kan noget de store dyrkede ikke kan. Så fine og elegante. Jeg har lige plukket en stor buket skvalderkålblomster og små matrem, det ligner de fineste kniplinger.
    Mon ikke bregnerne på hustaget er plantet? Det ser ret nøjagtig ud som de står der. Godt ser det ud. Forhåbentlig får huset ikke lov til at falde sammen.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også hørt fra andre, at salvier ikke bryder sig om lerjord, og så er det vel nemmest at satse på nogle andre planter fremfor at skifte jorden. Storkenæb er mindre kræsne, de trives vist overalt.
      Ja vilde blomster kan noget, de forædlede ikke kan. Men ligesom de forædlede ser for store og dominerende ud, hvis de forvilder sig uden for haven, ser markblomsterne forkerte ud i en have mellem pæoner og georginer.
      Jeg tror også mest på, at bregnerne er plantede, men hvorfor har man plantet dem, har de en funktion? Da huset er i museumseje, tror jeg, det får lov at stå. Det er et særligt hus, for der har boet en rakkerfamilie i det. Men det fører vist for vidt at fortælle om rakkerne her på bloggen.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Det er skønne billeder fra Bjørnemosen, og den største ros jeg kan give dig er, at jeres egne bede er lige så smukt komponerede som blomsterengen. Jeg ved godt salvie og storkenæb er taknemmelige stauder begge to, men derfor opstår de fine sammensætninger med god balance mellem farver og former jo ikke af sig selv. Det hvide bed er også et af de gode områder i haven, og det bliver vel bare endnu bedre når græsserne kommer op i højden. Kornellerne i blomst er en flot velkomst foran huset! Jeg kan godt lide I tør plante flere af samme slags.
    Det lille hus i mosen er jo lige til et af H.C. Andersens eventyr... Og bregnerne på tagryggen helt fantastiske. Mon ikke de har anbragt sig der ved egen kraft?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Ulla! Der er ikke noget, der overgår en blomstereng. De bedst komponerede bede i vores have er måske i virkeligheden de bede, hvor tilfældighederne har fået lov til at råde.
      Ja græsserne er smukkest i eftersommeren. Desværre kan vi ikke få dem til at blomstre, jeg ved ikke hvorfor. Jeg kan godt lide, når der er flere af samme slags plante. Men det er lettere sagt end gjort, for jeg kommer jo nogle gange til at gøre impulskøb.
      Ja, hvis vejen havde slået en bugt, kunne huset godt have givet hr. Andersen inspiration til sangen.
      Jeg ved ikke, hvad jeg skal tro om de bregner. Hælder måske mest til, at de er plantede, fordi de står på rad og række.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Jeg tror de står på rad og række fordi man har brugt et andet materiale til rygningen - og lige netop der trives bregnerne - men det finder vi nok aldrig rigtig ud af:-)

      Slet
    3. Det kan du have ret i. Jeg har prøvet at google, men kan ikke finde en forklaring, og jeg kender ingen tækkemænd, jeg kan spørge.

      Slet
  7. Ja, storknebb og salvier kler hverandre. Jeg bruker mye storkenebb i hagen, men salviene vil av en eller annen grunn ikke trives, så jeg må bruke andre spir.
    For et idyllisk hus med bregner på taket! God helg.
    /Irene

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ærgerligt, at salvier ikke trives hos dig. De kan godt lide en kalkholdig jord, og de vil ikke have det for fugtigt om vinteren.
      Det er et fint stråtag, men det ser gammelt ud, så man må håbe, det holder tæt.
      Hav en god uge.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Så mange fine bed. Jeg bruker også mye Storkenebb, det er en utrolig anvendelig plante. Jeg hadde også den blå salvien, hva heter den igjen, Steppesalvie? Prøvde å flytte den, og det gikk ikke. Nå kom jeg plutselig på et sted jeg kan ha den, så da skal jeg se etter den neste gang jeg er på et hagesenter. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Storkenæb er også meget anvendelige, og der findes jo så mange forskellige, at man altid kan finde en, der passer til det sted, hvor man gerne vil plante den. Den blå salvie på billedet hedder Salvia nemorosa 'Ostfriesland'. I vores have bliver den ca. 30-40 cm høj. Den har stive stilke og vælter aldrig.
      Hav det godt.

      Hilsen Elna

      Slet