Sider

fredag den 4. oktober 2024

Hvordan gik det med dahliaerne?

Inden frosten rammer og får dahliaerne til at klaske sammen, er det tid til at gøre status. Det gik både godt og skidt med sæsonens dahliaer. 

Jeg havde sat 6 forskellige slags knolde. De 3 slags kom godt fra start og har gennem hele sæsonen stået godt og haft mange blomster, og de blomstrer endnu. I har set dem før, for jeg har haft dem i haven i mange år. 

Den ene af de 3 er den gule 'Noordwijk's Glorie'. Planterne er store og kraftige og har mange blomster.


Den røde pompondahlia har jeg ikke navnet på. Blomsterne er ikke ret store, til gengæld bliver planterne meget høje. Den blomstrer helt overdådigt indtil frosten tager den.


Den sidste af de 3 er en lille rød dahlia med gul midte. Den springer altid tidligt ud, og den er altid fyldt med blomster. Jeg kan ikke overkomme at klippe de visne blomster af, men når den er ved at afblomstre, klipper jeg den ned med hæksaksen, og så kommer den hurtigt igen.


En 4. slags, 'Wizzard of Ozz', købte jeg i foråret. Knoldene blev forspiret og kom godt fra start. Men da de blev plantet ud i haven, var sneglene straks over dem, og næsten alt grønt blev spist. 2 af dem overlevede dog, selvom de aldrig blev store og flotte.


De 2 sidste, 'Golden Scepter' og 'Lilac Time' blev fuldstændig spist af sneglene, der blev ikke et grønt blad tilbage.


De 3 slags, som sneglene spiste, voksede i en bund af bunddækkeplanter, og det er min teori, at sneglene gemmer sig i bunddækket. De øvrige voksede med bar jord omkring.

En tur rundt i haven viser, at der er andre blomster end dahliaerne, der giver farve til oktoberhaven. Solhat, Rudbeckia subtomentosa 'Little Henry', har fine gule blomster. De smalle kronblade giver blomsterne et let udtryk.


Salvia 'Amistad' blomstrer helt til frosten kommer. Det er en utrolig dejlig plante, som jeg har mange steder i haven. Jeg har taget stiklinger af den, for hvis vi får en hård vinter, overlever den ikke.


Høstasters og drejeblomst lyser i oktobersolen.



Ikke blot blomsterne, men også bladene lyser. Her er det en mosbregne, Polystichum setiferum 'Proliferum', der bliver ramt af solstrålerne.


Det er det skønneste vejr i dag, solskin og ikke en vind, der rører sig. Det lover godt for weekenden.


18 kommentarer:

  1. Dine dahlia er så flotte, Elna! Det ser ut som du har det rette klima for de. Den Rudbeckia du viser har jeg aldri sett før. Den er helt annerledes i blomsten enn de andre i samme slekt. Nydelig farge på din høstasters.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Klimaet er fint til dahlia, men sneglene må gerne holde sig væk :-(
      Rudbeckiaen har jeg haft et par år, og det lader til, den trives.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. De er skønne de første dahliaer. Især den enkle, den er så sød og elegant. Sneglene er nogle ædedolke. Mine dahliaer åd de først da jeg havde udplantet dem. Så satte jeg dem op i potter og håbede de kom sig. Der fandt sneglene dem osse, og holdt nattegilde. Jeg tror der er kommet 2 blomster i en og 1 i en anden, resten er bare sølle blade nu.
    Den fine Stjernesolblomstrede rudbecia kender jeg ikke. er det en staude eller en udplantning?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har haft de første dahliaer igennem mange år, og de trives godt. Jeg tror, der er stor forskel på, hvor blomsterrige og hårdføre, de forskellige sorter er.
      Nattegilde hos sneglene - det lyder absolut ikke rart. Dahliaer er ellers dejlige af have i efterårshaven.
      Rudbeckiaen er en staude.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Sådan var vejret også her, desværre var det tæt tåge indtil kl. 11, men eftermiddagen var dejlig. Jeg har ingen dahlia, der er ikke plads til det hele, så dem undlader jeg. Men jeg har for nylig anskaffet mig den Rudbeckia, den er fin i blomsterne.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi skal ikke klage over vejret, det kan man vist ikke forvente bedre i oktober. Nej pladsen er begrænset, så man må vælge. Jeg kan godt lide at bruge blomsterne i buketter, så jeg vil ikke undvære dem.
      Jeg kan også godt lide de gule blomster, de virker så lette.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hei Elna! Det er så fint å se blomstring i oktober. Blir mer og mer oppmerksom på sein blomstring Har ikke hatt så fin dahliablomstring som du, selv om vi har få snegler. Rudbeckiaen som du viser, har vi også. Den er nydelig. Jeg håper på en lang, fin høst.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også, at man har meget ud af de planter, der blomstrer sent. De holder som regel også længe, fordi der hverken er hedebølge eller tørke på denne årstid. Rudbeckian er flot, og så vælter den ikke.
      Du må have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Hej Elna!
    Blir förvånad över allt fint som blommar fortfarande i din trädgård. Höstastern är en riktig färgklick. Solhatten , Salvian och Drejeblomst formligen lyser. Undrar om det är Drakmynta, så vackra allihopa i solskenet. Dahliasäsongen är över hos mig och de är upptagna och inpackade för förvaring. Känns skönt när det är gjort, för det är ett stort jobb. Nu skall jag sätta tulpanlökar där istället.
    Trevlig weekend /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Drejeblomst hedder Physostegia på latin og jeg har læst, at den hedder Drakmynta på svensk. Det er ikke altid, de svenske og danske navne ligner hinanden, så det er godt, vi har de latinske - jeg skal bare huske at bruge dem.
      Jeg lader dahliaerne stå, til vi har haft den første nattefrost. Jeg har ikke så mange som dig, så mine er hurtige at tage op. Jeg har kikket på den hjemmeside, du gav mig adressen på. Det er en fin hjemmeside, og hvor har de mange dahliaer.
      Du må også have en god weekend!
      Hilsen Elna

      Slet
  6. Ja, det er en god tid at gøre regnebrættet op, og Dahlia kan være vanskellige - i hvert fald i et snegleår som i år. Dine 3 faste beboere er alle så kønne, at det må være dejligt de overlever og leverer hvert år - og så kan de noget forskelligt de tre! Din røde pompom ligner vores orange, som også bliver vældig høj og er robust. Det er en arveblomst i Johns familie, og jeg orker ikke at købe nye og skulle holde styr på dem, men din Wizzard of Ozz er nu virkelig sød!
    Jeg sidder til gengæld og forelsker mig i Little Henry... Den står jo også fantastisk sammen med de andre gule sager! Jeg har prøvet flere gange med Rudbeckia, men uden held desværre. Måske er det min tunge jord de ikke kan lide, ligesom din dejlige blå salvie, som heller ikke trives. Drejeblomst og høstasters er et flot par! Det er skønne billeder du har taget i det fine oktobervejr Elna, og jeg nyder alle dine fotos. Må bare erkende at ikke alt trives lige godt i øst- og vest Danmark:-)

    Mange hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  7. Ja det er heldigt, at de tre dahliaer er så forskellige. Jeg satte 'Wizzard of Ozz' fordi jeg gerne ville have en farve, jeg kunne bruge i buketter sammen med høstasters. Men sneglene har desværre været hård ved dem. Jeg vil prøve at sætte nogle knolde et andet sted til næste år.
    'Little Henry' kan man også nem forelske sig i. Her er det gengældt, for han trives. Men vi må konstatere, at der er stor forskel på sand og ler - og på øst og vest ;-)
    Jeg er blevet så glad for drejeblomster. I foråret såede jeg nogle frø af den hvide drejeblomst. Der kom kun 3 planter, men de har til gengæld allerede blomstret i år.
    Tak Ulla!

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  8. Ja, de er fine. Aller best likte jeg den lille. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
  9. Den lille er fin. Det er også den bierne bedst kan lide. De foretrækker de enkeltblomstrende dahliaer Hav en god uge!

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. Rart at høre dine erfaringer med dahliaer. Det gælder om at finde nogle seje sorter. Mine Creme de Cassis trodsede flere snegleangreb og blomstrede fint hele sommeren. Dine Amistad er så smukke. Mine blomstrede en hel del selv om de først blev plantet ud i maj. Flot farvekombination ved dine asters.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt at udveksle erfaringer. Creme de Cassis er så smuk med den mørke bagside. Jeg havde den engang, men knoldene er gået til for mig. Amistad har vi vist begge to et godt øje til. Pink og lilla er gode farver sammen, og når man tilsætter solskin bliver især den pink næsten selvlysende. De pink drejeblomster har blomstret i ugevis, og de er ikke færdige endnu

      Hilsen Elna

      Slet
  11. Det er altid interessant at læse om andres erfaringer med diverse planter. I år så det ud til, at labyrinth ikke var ret interessant for sneglene, selvom den ikke stod I bar jord, og naboplanten blev hårdt medtaget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo ikke sikkert, alle dahliaer smager ens. Sneglene gør åbenbart forskel. Jeg har aldrig smagt på mine dahliaer, selvom knoldene er spiselige ;-)

      Hilsen Elna

      Slet