Sider

fredag den 29. januar 2016

Bjergmynte - en favoritstaude

En af mine favoritter inden for staudeverdenen er bjergmynte, Calamintha. Skulle jeg kun have en håndfuld forskellige stauder i haven, ville bjergmynte absolut gøre sig fortjent til at være blandt de udvalgte.

De er lidt langsomme til at komme i gang efter nedklipning om foråret. Men det tilgiver jeg dem gerne, da der er så meget andet, der myldrer op af jorden om foråret.

I forsommeren står de som små runde planter, der næsten ligner klippede buksbomkugler, og ser vældig dekorative ud.


I starten af august springer blomsterne ud. Planterne står med skyer af lyslilla blomster.



Og så bliver der ellers liv i planterne. Der er en summen uden lige af insekter. Og sommerfugle i stort tal indfinder sig.


Bjergmynte har en meget lang blomstringstid og er en af de stauder, der står i blomst til langt ud på efteråret. Billedet her er taget i starten af oktober:


Bjergmynte er nok den mest tørketålende staude, jeg kender. Vores jord er sandet, og selv om planterne står på et tørt sted langs en fliseplads, er det aldrig nødvendigt at vande. Selv i den mest brændende sol står de helt strunke.

Bjergmynter kan godt plantes i et staudebed, men her kommer de let til at drukne lidt i mængden. Jeg synes, de er smukkest brugt som kantplanter eller som her, hvor de udgør en form for "staudehæk".

Om vinteren, når sneen lægger sig, har vi igen stor glæde af bjergmynterne.



15 kommentarer:

  1. Kære Elna!
    Vidunderlig fortælling om bjergmynten, den er simpelthen bedårende som den står der hos dig, den kan jeg godt forstå du er glad for, det er en af de planter jeg nu vil skrive mig bag øret, tak for at vise den, og skøn fredag!
    Hilsner Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja den er bedårende, og jeg synes, den kræver større udbredelse, derfor mit lille reklamefremstød for den. Også god weekend til dig. Fredag er lidt blevet min blogdag, og jeg nyder at sidde i sofaen og læse haveblogs.
      Hilsen Elna

      Slet
  2. Min mand er også helt vild med bjergmynte eller blå aftensky, som hankalder den. Den sikkert ekstra fint på din dandjord, vores er mere leret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var da et dejligt navn. Det lyder så let og svævende, hvad planterne jo også er. Og så er det så skønt, når de summer af insekter.
      Hilsen - også til din mand - fra Elna

      Slet
  3. Hvor er de flotte! Tror du at den trives i lerjord?
    Vh Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Der bliver jeg dig svar skyldig. Men jeg synes ikke, at den på nogen måde er krævende. Men som mange andre tørketålende planter er den nok ikke glad for alt for våde vintre.
      Gid jeg havde bare en lille smule af dit lerjord!
      Hilsen Elna

      Slet
  4. Fantasifullt och snyggt att plantera så många tillsammans! Det är en trevlig växt, har bara en enda av den, som tål att planteras på besvärliga ställen. Här har jag den i närheten av en törstig björk men den låter inte björken störa. Ett plus är att den älskas av insekter.

    /Gunlla

    SvarSlet
  5. Jeg nyder også insekterne og sommerfuglene. Dejligt med en plante, der ikke er så krævende, men som er sund og grovillig.
    Hilsen Elna

    SvarSlet
  6. Det ser altså bare så godt ud. Jeg ville ønske jeg ejede evnen til at begrænse mig til færre slags planter og så få det til at se så godt ud.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle er plantesamlere, og andre holder sig til det mere enkle med grupper af samme slags plante. Jeg synes, det er spændende, at haver er forskellige.
      Hilsen Elna

      Slet
  7. Så bra att du lämnade en kommentar på min blogg så att jag hittade hit. Jag har haft Calamintha tidigare men jag har för mig att den frösår sig ganska mycket. Är det så?
    Hälsning Helene

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har haft Calamintha i haven i mange år. Hos os frøsår den sig ikke.
      Hilsen Elna

      Slet
  8. Tack Elna, då skall jag prova igen.

    SvarSlet
  9. Elna - nu har jag köpt 7 st till en kant jag har. Tack för din inspiration.
    Hälsning Helene

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, du bliver glad for dine bjergmynter.

      Hilsen Elna

      Slet