fredag den 30. august 2024

Regn, storm og hedebølge

August har budt på lidt af hvert, hvad vejret angår. Det har været en våd måned. 139 mm regn har vi fået, og det er en del mere, end vi plejer at få i august. Her i haven har regnen heldigvis ikke givet problemer, planterne er glade for den.

Stormen har derimod drillet. Der har været vindstød af orkanstyrke, og det er ikke lige det, en sommerhave har brug for. Heldigvis er der ikke sket større skader, men der var en del oprydningsarbejde efter stormen, og haven er kommet til at se lidt efterårsagtig ud.

Det har været meget varmt, og der har været et par dage, hvor det har været mest behageligt at opholde sig i skyggen. Men sidst i august skal man ikke klage over varmen, det kan hurtigt nok blive koldt.

Det er sjovt at betragte, hvordan hortensiaerne skifter farve hen over sommeren.


'Little Lime' klarede stormen uden at miste blomsterne, derimod fik en af de store hortensiaer mange af blomsterne revet af.


De koreanske rønnetræer, Sorbus 'Dodong' står med store, tunge klaser af skinnende orange bær. Træerne er helt upåvirkede af stormen. Det siger en hel del om, hvor hårdfør og god en sort det er. Vi har også almindelige rønnetræer, men de har fået mange af bærrene revet af under stormen, og bladene ser lidt kedelige ud.


Dusksalvie, Salvia horminum, er en favorit blandt sommerblomsterne. I år har jeg ikke fået den sået, men heldigvis dukker der altid selvsåede planter op.


Det er mest bladene man bemærker ved gulbladet merian, men blomsterne er også kønne.


Skønhedsøje, Coreopsis, er så smuk med de små gule blomster og det spinkle grønne løv. Den klarede sommerstormen uden at vælte. Planten har en lang blomstringsperiode, der strækker sig fra midt om sommeren til langt hen på efteråret. 


De første høstasters er i blomst. 


Jeg vil ikke sige, at jeg har ventet utålmodig efter sankthansurternes blomstring, for jeg synes, de grønne knopper er så dekorative. Men selvfølgelig er blomsterne velkomne, og de er til stor glæde for bier og admiraler.


Den lilla sankthansurt stammer fra en buket, jeg fik foræret for mange år siden. Buketten satte rødder, og nogle af stilkene blev plantet ud i haven. Jeg holder meget af den lilla farve.


Sedum hybrid 'Class Act' har temmelig iøjnefaldende blomster. Den er fin i farvestrålende buketter sammen med georginer.



fredag den 23. august 2024

I haven hos Helle Vibeke

Sidste weekend var rig på oplevelser. Vi var til havefestival, og vi nåede at besøgte 4 meget spændende haver. Efterfølgende har jeg tænkt på, at det er utroligt så forskellige haver kan være. Jeg kunne lide dem alle, og jeg kan umuligt udpege en favorit. Men jeg har valgt at vise billeder fra Helle Vibekes have.

Haven er på 2.000 m2, og den ligger i landsbyen Sdr. Bork, der ligger ved den sydlige ende af Ringkøbing Fjord og få km fra Vesterhavet. Helle Vibeke har haft haven i 8 år. Da hun overtog den, var der stort set kun græs, men hun tog straks fat på at lave bede, og i dag er der ingen græs tilbage. Bedene er kommet til lidt efter lidt, og Helle Vibeke har selv stået for havens indretning.

Det er slet ingen tvivl om, at Helle Vibeke er en meget kreativ person. Haven er indrettet med mange hyggelige siddepladser og små finurlige detaljer, og midt i haven ligger et atelier, for Hele Vibeke maler, og hun har sine malerier udstillet i atelieret. Det er atelieret, der ses bagerst i billedet.

I haven er der ingen bar jord, der vokser planter overalt, og de vokser tæt. Helle Vibeke nænner ikke at luge selvsåede blomster op, men går pænt udenom dem, når hun luger ukrudt.



Noget af det første, der møder en, er denne smukke pergola lavet af træstammer og rionet. Pergolaen er bevokset med blåregn og vedbend.


Haven er på den ene side afgrænset af et kvashegn. Majsene bag hegnet er blevet høje, men når de bliver høstet, må der være en fin udsigt ud over landskabet.


 I dette fine hus bor Helle Vibekes høns.



Rundt om i haven er der mange hyggelige siddepladser.


Her i sensommeren er der fortsat meget, som blomstrer. Der er også smukke frøstande, som der skal høstes frø af, når de er modne.

Kvæsurt


Kartebolle


Rød melde og stolt kavaler


Det er tydeligt at se, at her bor en kreativ haveejer. Den sorte bræddevæg ville godt kunne virke lidt kedelig, men de to lange hylder med potteplanter og andet, gør væggen spændende.


Den grå mur har også fået lidt pynt.


Det må have været et stort arbejde at lave søen, der hele vejen rundt er omkranset af store marksten.  


Som det fremgår af billederne er der gjort meget for at skabe en have med stor biodiversitet: Der er plantet tæt, og mange af planterne er hjemmehørende, der er træer og buske, kvashegn, hønsegård, sten og vand.


Den tætte beplantning kan godt få haven til at virke lidt vild, hvad den sådan set også er. Men den er styret, for alt, hvad der er uønsket, bliver luget op. Det må kræve en stor arbejdsindsats at holde så stor en have.


En stor tak til Helle Vibeke, fordi hun holdt åben åben og så beredvilligt viste rundt og fortalte.




fredag den 16. august 2024

Jeg glæder mig til havefestival

Jeg glæder mig til weekenden, for da afholdes Haveselskabets årlige havefestival med åbne haver i hele landet. Det er altid spændende at se, hvad andre haveejere har fået ud af det stykke jord, der er deres. For haver kan være meget forskellige. Men fælles for alle haverne er, at der bag dem står entusiastiske haveejere, der holder af deres haver og gerne vil dele deres haveglæde med andre. Vi har udvalgt nogle haver i Midt- og Østjylland, som vi gerne vil besøge.

Man kan gå ind på Haveselskabets hjemmeside og finde en beskrivelse af alle de åbne haver. Havefestival er for alle, så det kræver ikke medlemskab af Haveselskabet at besøge haverne. 

Efter mit lille reklameindslag for havefestivalen, vil jeg vende tilbage til vores egen augusthave. August har budt på så mange varme dage og lune aftner, og hvor har vi nydt det. 

Taksene omkring flagstangen er blevet klippet. Det pynter at få strammet op på formerne.


Judaspenge sår gerne sig selv, og det får de til dels lov til, for de har kønne rødlilla blomster, som man kan glæde sig over i lang tid. Efter blomstringen kommer de sjove frøstande.


Perlekurven blomstrer i den hvide have. 


I sydbedet blomstrer høstanemonerne.


Dette billede er også fra sydbedet. Til venstre ses farvebælgens frøstande, som nu er gulgrønne, senere bliver de sorte. Til højre er det poppelrosen, der har en rig blomstring i år, selvom den frøs helt ned sidste vinter.


Det gror tæt i bedene, og man kunne godt bruge et par vinger, når man skal ind og klippe visne blomster af eller plukke buketter. 


Floks er en plante, jeg kommer til at holde mere og mere af. Engang fik floksene altid meldug, men der er kommet nye sorter, der har god resistens over for meldug.


Hortensiaerne nyder regnen og varmen, blomsterne er kæmpestore i år.


Det er godt at kunne søge skygge under egetræerne på de meget varme dage.


Rød melde slipper man ikke af med, hvis man først har den i haven. Men det er en taknemmelig og flot plante, der ovenikøbet er god i buketter, så jeg fortryder ikke, at jeg har lukket den ind.


Så nåede jeg det meste af haven rundt. Jeg slutter i gårdhaven. Her varmer solen murstenene op i løbet af dagen, så der er dejlig lunt om aftnerne, når murene afgiver varmen igen.


fredag den 9. august 2024

De vilde og de tamme blomster

For nogle år siden startede en havetrend, der kaldes vild med vilje. Nogle haveejere gravede hele haven op og såede blomsterblandinger med vilde blomster. Andre lod stå til og ventede på, at naturen af sig selv ville tage over. I nogle haver blev det meget vildt, og man kunne have en lumsk anelse om, at det ikke var haveejernes vilje, der slog igennem, men derimod et udtryk for dovenskab. 

Jeg er ikke med på trenden, min have skal ikke være vild, den skal dyrkes, og jeg vil gerne selv bestemme, hvad der skal gro, og hvor bedene skal være. Jeg elsker de vilde blomster, men jeg vil helst se dem, når de gror på deres naturlige voksepladser i enge, på marker og grøftekanter. Men hvorfor skal det være enten eller? Jeg har plantet nogle vilde blomster ind i havens bede mellem de tamme eller forædlede, hvis man hellere vil bruge det udtryk. Det har jeg gjort, fordi der er så mange smukke vilde blomster, der kan tilføre haven både skønhed og øget biodiversitet.

Billederne af de vilde blomster har jeg fotograferet i Naturkraft, som er en oplevelsespark i Ringkøbing. Her er der både anlagte bede med tamme blomster og områder, hvor de vilde blomster får lov at gro. 


Det er tilladt at samle frø, så jeg har tænkt mig at tage nogle poser i lommen, næste gang jeg besøger Naturkraft. Jeg vil bl.a. samle frø af den vilde knopurt, der ses på billedet herunder.


Også af den vilde gulerod skal der nogle frø med hjem.


Forleden lå Haveselskabets medlemsblad Haven i postkassen. Der var fortalt om nogle af de nye havetrends fra Chelsea Flower Show. En af de nye trends går ud på at plante vilde og tamme planter sammen, hvilket ifølge bladet vil give bedene et mere kultiveret udtryk, end hvis man udelukkende bruger vilde blomster. Det er lige præcis, hvad jeg har tænkt at gøre.

Det sidste billeder er fra min tørketålende have, hvor både vild merian og blåhat blander sig med de tamme planter.