fredag den 11. september 2020

Et nemt lille bed

Ud for vestgavlen af vores hus har vi et lille bed på ca. 4,5 x 3,5 meter. Sidste efterår ryddede vi bedet for al beplantning, da et stort hjortetaktræ midt i bedet var gået ud. Med hjælp fra landskabsarkitekt Laila Sølager fik vi omlagt nogle af havens bede, bl.a. dette bed.


Midt i bedet plantede vi en håret glansmispel, Photinia villosa. Det bliver en stor busk eller et lille træ med små hvide blomster efterfulgt af klaser med røde bær, som falder i fuglenes smag. Vores glansmispel har endnu ikke blomstret, så fuglene må styre deres tålmodighed. 


Jeg glæder mig til at se bladenes høstfarver, der efter beskrivelsen spænder fra gul over orange til ildrød.


På vestsiden af bedet er plantet 2 rækker avnbøg, Carpinus betulus, der med tiden skal klippes, så de danner et pur.


Avnbøgens blade er karakteristiske ved at være "foldet" på oversiden.


Som bunddække i bedet er plantet knudret storkenæb, Geranium nodosum. Vi har den et andet sted i haven, så vi har delt vore egne planter samt fundet selvsåede planter, som vi henover foråret og sommeren har plantet ud i bedet. Vi er ikke helt i mål endnu.


Geranium nodosum har yndige lillarosa blomster. Den startede allerede blomstringen i slutningen af maj, og den blomstrer fortsat.


For at skabe lidt variation i bundbeplantningen har vi plantet 3 grupper med sommerblomster. Det drejer sig om matrem, frøkenhat, og dusksalvie.


Det ser lidt rodet ud med de 3 forskellige slags sommerblomster, så til næste år bliver det samme slags blomster, der bliver plantet i alle 3 grupper. Det kunne blive 3 grupper med dusksalvie, som er nemme og gode sommerblomster med lang blomstringstid, og som i farve passer fint til storkenæbbenes lillarosa blomster, men det kunne også blive stauder, der kommer fra år til år, og som derfor vil være en nemmere løsning.


Bedet er overskueligt, det består i al sin enkelthed af et lille træ, to rækker hækplanter, en slags bunddækkeplanter samt 3 grupper af sommerblomster. Mere behøves ikke, det enkle er efter min mening ofte det smukkeste navnlig i en have som vores med lige linjer. Og når bunddækkeplanterne vokser til og dækker jorden, bliver bedet let at holde.

20 kommentarer:

  1. Avnbøgen mener jeg også får smukke efterårsfarver, så det bliver da fint.
    Dusksalvien er så fin, så jeg forstår godt, at du vil have mere af den. Du er god til bunddække, det bliver flot ingen tvivl om det.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Avnbøgen får fine efterårsfarver, men den har mere dæmpede farver end den almindelige bøg. Dusksalvien holder jeg meget af. Den sår sig selv lidt for ivrigt, men så må man jo luge/hakke de små spirer op. Jeg synes bunddække er både kønt og praktisk. Alternativet kan jo være at plante meget forskelligt, men det er jeg til gengæld ikke så god til.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Hej Elna

    Godt valg af bunddække! Geranium nodosum vil man nok se mere anvendt fremover, der findes også flere navngivne selektioner hvis man ønsker andre farver.
    Flot Salvie, den er vel også en insektmagnet?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Mere robust bunddækkeplante er det vist vanskeligt at finde. Jeg var ikke klar over, at den findes i forskellige farver, så skal jeg måske til at tænke over, om jeg kan anvende den andre steder i haven i en anden farve.
      Det er ikke bare mig, der er glad for dusksalvien, insekterne er også glade for den.
      Du må have en god weekend - jeg håber, dit projekt lykkes.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Så fine dine bed har blitt! Det er jo veldig fornuftig å bruke en landskapsarkitekt til å utforme bedene. Din Geranium nodosum var veldig søt. Hva slags plante er du har lengst til venstre i det øverste bildet?
    God weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Landskabsarkitekter har mange gode ideer, og så kan man altid spørge dem til råds.
      De lyslilla blomster på det øverste billede er bjergmynter. Du kan også se dem på det næstnederste billede. De har blomstret over en måned, og de har ikke tænkt sig at holde op endnu.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Jeg er fuld af beundring for jeres evne til at følge arkitektens plan! Selv var jeg nok begyndt at rode lidt rigeligt, selvom jeg godt kan se at planen ender med et meget smukt og rent udtryk. Jeg er vild med enkelhed, men magter den ikke rigtig selv.
    Dejligt du følger op på alt jeres omlægningsarbejde sidste år! Det er altid sjovt at se hvordan det går med helt nye bede.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi valgte Laila Sølager, fordi vi godt kan lide hendes stil, og så har vi brugt hende før, så vi ved, at det hun laver falder godt ud. Jeg gør også impulskøb, som jeg planter ind i de bestående bede, men det er vel også på den måde, en have udvikler sig.
      Jeg synes også selv, det er sjovt at følge, hvordan det gror i de nye bede - og jeg kan godt være ret utålmodig.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Åh hvor er det godt. Og vel tænkt, at bedets stil skal passe til huset. På den måde bliver de begge endnu pænere. Jeg kan godt forstå ideen med sommerblomster, så der er blomster hele sæsonen, men hvad med fx et par geranium Rozanne / Jolly Bee. De blomstrer fra juni til frost? Hvis du altså vil undgå at plante hvert år.
    Mange hilsner Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Rozanne er bestemt en dejlig staude, som sagtens kan bruges sammen med knudret storkenæb. En af grundene til min begejstring for dusksalvie er, at den er uovertruffen til afskæring. Jeg kan godt lide at have nogle blomster at plukke af til buketter.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Ja, så dur Rozanne godt nok ikke ;-)

      Slet
  6. Det er blevet et fint bed. Selv bruger jeg ikke ret mange sommerblomster, men kan sagtens se, at salvie både giver en fin farve og dækker jorden godt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg gør det heller ikke så meget i sommerblomster, men jeg sår hvert år nogle poser frø, mest fordi jeg synes, det er sjovt, men også fordi jeg godt kan lide at have nogle blomster at plukke af til buketter. Dusksalvie er en dejlig sommerblomst, men den sår sig selv lidt for rigeligt.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hei Elna!
    Noe av det morsomste jeg vet, er å plante i helt nye bed. Det kan ta en del tid før jeg får bestemt meg at nå må det gjøres noe. Noe jeg må lære meg, er at jeg aldri angrer på endringer. Det ser veldig fint ut. Hilsen Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er altid spændende at gå i gang med noget nyt. Planlægningsfasen er for mig næsten lige så spændende, som selve plantningen, jeg kan gå i dagevis og planlægge, hvad jeg vil plante. Jeg er glad for, du kan lide bedet.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hej Elna!
    Det blev fint i den nya rabatten. Den geranium låter intressant då den blommar så länge.
    Den skall jag notera. Håller på och gör om en rabatt, det är riktigt trevligt att planera.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Karsten skriver i sin kommentar, at Geranium nodosum nu også kan fås i andre farver. Det er altid spændende, hvis der skal laves om i et bed. Man får jo gerne nogle ideer i løbet af sommeren.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Geranium nodosum är så fin med de blanka gröna bladen. Och sen blir jag lite avundsjuk... En sak som är vacker att göra med en plattare tomt är häckar för avskärmning. Vill gärna göra det eftersom det klippta gröna ger en lugn bakgrund men det är svårare att passa in bland berg, sten och lutningar. Planteringen kommer bli väldigt fin.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Geranium nodosum har mange gode egenskaber. De blanke blade og blomsterne er fine. Jeg har ikke klippet de visne blomster af i år, men det burde jeg vist have gjort.
      Jeg kan godt se, at det kan være besværligt med store sten og niveauforskelle i en have. Men begge dele er til gengæld med til at skabe hygge og give karakter.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  10. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet