fredag den 25. september 2020

Æblegård og humlehave

I sidste uge lod vi os friste af den fine vejrmelding til at tage på en miniferie. Vores vej gik forbi Humlemagasinet i Harndrup på Nordvestfyn.

Som navnet siger, blev der her handlet med humle. Desuden var der en æbleplantage. Den tid er forbi. Handlen med humle ophørte og frugtplantagen blev ryddet. I dag kan man i Humlemagasinet se forskellige udstillinger. Desuden er der i den gamle frugtplantage anlagt en række spændende temahaver, der efterhånden dækker et areal på 5,5 ha. Anlæggelsen af haverne begyndte i 1994 og sidste have er anlagt i 2014.

Stedets historie er ikke glemt, for blandt temahaverne findes både æblegård og humlehave. I æblehaven er plantet mange forskellige æbletræer, som alle er gamle fynske æblesorter. Imellem æbletræerne vokser fuchsia.

I humlehaven er der ikke mindre end 42 stænger med humle.

Temahaverne er bundet sammen af store plæner eller som her af græsgange. Den lange gang er fantastisk smuk i al sin enkelhed. Den er afgrænset af bøgehække og er langs siderne beplantet med roser og store klippede taks. Mod græsset er der en kantbeplantning af geranium. 

Smukke kantbeplantninger går igen i flere af haverne. Her er det sankthansurt og buksbom, der kanter havegangen.

Et andet gennemgående tema er formklippede planter samt klippede hække. Som en fin detalje er her tilføjet buer over åbningerne.

Hestehaven bliver denne have kaldt, og navnet ligger vel lige for, når man betragter den smukke skulptur. For mig fungerer haven som en pausehave, fordi det rolige grønne rum, giver øjet og sindet en pause.

Flotte er de store farveopdelte bede.


 

Hvis jeg skal vælge min favorithave blandt de mange temahaver, må det være takshaven. Haven er meget stor, og den består af stedsegrønne buske fortrinsvis taks. Bunden mellem buskene er beplantet med høstanemoner. Man bliver næsten blæst omkuld ved synet af de mange, mange lyserøde blomster, der fuldstændig dækker jorden.


Da vi nåede til drivhuset blev jeg helt misundelig. Her er et stort arbejdsbord, hvor man kan stå og så, prikle, tage stiklinger, og hvad man ellers har gang i, og så kan man tilmed stå under en fin lysekrone.


Der er mange fine siddepladser fordelt over hele haven, og har man madkurv med, kan det være svært at vælge, hvor man vil sidde. Er det en varm dag, kan man krybe i skygge i bøgelysthuset.


På en kølig dag, kan man hygge sig med madpakken i orangeriet.


Det var spændende at gå i haverne. Der er så meget forskelligt at se på, og det hele er så velholdt. Som tidligere nævnt fylder haverne et areal på 5,5 ha, og det er faktisk ret meget. Vi tilbragte en hel eftermiddag i Humlemagasinets haver, og så nåede vi endda knap nok at se alle temahaverne. 

22 kommentarer:

 1. Takk for de flotte bilder! Det så ut til å være et fint sted å besøke. Imponerende mange humleplanter der. Det var mange flotte formklippede planter der, og det synes jeg er så pent å se på.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Humlemagasinet er et fint og spændende sted at besøge, og haverne er meget velholdte. Der er anlagt 25 temahaver, som er meget forskellige. Men fælles for de fleste af haverne er klippede hække og formklippede buske.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Skønt at I tog turen og tog os med. Der er meget spændende at se i Humlehaven, jeg har aldrig været der, så jeg er glad for, at du tog billeder. Det jeg lagde mest mærke til var fuchsia under æbletræerne. Ja og så kan jeg godt forstå, at du blev misundelig på drivhuset, der er god plads og lysekronen er flot.
  Hilsen og god weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et flot og brugbart drivhus - og det så ud til at blive brugt. Der er også et meget fint orangeri. Her er bl.a. mange forskellige pelargonier, og så er der flere hyggelige siddepladser.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Med så stor et område giver det god mening med inddelinger i forskellige afsnit - Have fremtræder flot og velholdt!
  Tak for turen.-

  Og ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er virkelig velholdt. Temahaverne er meget forskellige, men de er overvejende inspireret af engelske haver, idet ejerne på haverejser til England har set ikke mindre end 41 haver.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Det var mycket vackert i den trädgården som jag gärna skulle vilja uppleva IRL. Och den första gången var enormt formstark - vackert. Det är svårt att ha många olika delar och ändå få det att kännas som en helhet. Ska försöka komma ihåg den här - kanske kommer jag till Danmark nån gång i framtiden.

  Ha det gott och tack för tipset! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan varmt anbefale dig st se Humlemagasinets haver. Når det bliver forår igen, og coronaen forhåbentlig har sluppet sit tag, må du overveje at tage på haverejse til Danmark. Jeg tror, det er de klippede hække og græsplænerne, der binder de enkelte temahaver sammen.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Vilken trädgård! Wow! Så kul att se och en tur till Danmark får det bli längre fram...
  Ha en fin helg!
  Kram Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et spændende sted at besøge. Jeg kan varmt anbefale det næste gang, du er på tur i Danmark.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Er Humlehaverne et kommunalt projekt? Under alle omstændigheder ser stedet indbydende og velholdt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, haverne er private. De ejes af en slægtning til stifterne af humlemagasinet, Peder Pedersen og hans partner Ole Bjørn Pedersen. Det er især Ole, der interesserer sig for haverne, og han passer dem selv bistået af en flok frivillige. Haverne er både indbydende og velholdte, og der er mange skønne siddepladser.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Tak for den flotte tur vi kom med på! Jeg har også Humlehaverne på ønskelisten, og interessen er skærpet efter dit indlæg. Kan godt se de flotte kantbevoksninger må falde i din smag - der er du jo selv godt med, men de fastklippede former er også fine til at holde frodigheden på plads. Er ret vild med bøgelysthuset og de klippede buer du har fanget så godt!
  Æbleplantagen er fantastisk med de mange Fuchsia, sikken en god idé! Måske bruger vi Fuchsia for lidt herhjemme. I Skotland og navnlig Irland har jeg set hække og hegn langs landevejene, hvor de gør sig godt i landskabet - i øvrigt også i selskab med sommerfuglebuske.
  Jeg tænker der må være en hel hær af frivillige til at holde alting så flot.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Humlemagasinet kan du godt sætte højt på ønskelisten, for det er et spændende sted. Det er godt udtrykt, når du skriver, at de fastklippede former er fine til at holde frodigheden på plads. Jeg kan sagtens forestille mig, hvor rodet det vil se ud i de store temahaver, hvis der ikke er opstrammere som formklippede buske og kantplanter til at holde styr på frodigheden.
   Jeg er ikke så vild med Fuchsiaer, men på en sommerferie i Irland måtte jeg overgive mig.
   På Humlemagasinets hjemmeside står, at der er ca. 100 frivillige, men de arbejder både i de indendørs udstillinger, i cafeen og i haverne.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hej Elna!
  Tack för turen, vilken fantastisk trädgård. Så mycket fint att titta på. Ser ut som en plats man måste besöka.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Humlemagasinets haver er bestemt et besøg værd. Der er 25 meget forskellige temahaver, så man kan få lang tid til at gå med at se haverne.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hei Elna.
  Takk for at du delte turen til Humlemagasinet. Temahagene er riktig spennende. Vi må prøve å få til en tur dit på vår neste Danmarkstur, selv om det nok ser ut til at det kan bli lenge til.
  Barlindhagen var vakker med alle høstanemonene:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du nød turen. Jeg kan varmt anbefale jer at se Humlemagasinets haver, når I kommer til Danmark igen. Der er også forskellige indendørs udstillinger, som ikke har noget med haverne at gøre, men for mig var det haverne, der var mest spændende. Desværre har vi i Danmark en opblussen af covid 19, så lige nu vil jeg ikke anbefale jer at rejse til Danmark.
   I må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hei Elna!
  For et fantastisk sted. Dette var det spennende å se og ikke minst inspirerende. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der var meget, man kunne lade sig inspirere af. Jeg blev især inspireret af de flotte hække og af de mange hyggelige siddepladser.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hvor er I gode til at opsnuse den slags fine steder. Jeg havde aldrig fundet på at køre efter 'Humlemagasinet', men ih, hvor er det et smukt sted. Du viser i hvert fald flotte, flotte billeder, og jeg gemmer nu navnet på min udflugtsliste.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er så mange flotte fotomotiver i Humlehaverne, så der kan laves mange og meget forskellige billedserier derfra. Haverne er med garanti også flotte i forsommeren, når æbletræer og rhododendron blomstrer. Godt du har sat Humlemagasinet på din udflugtsliste!

   Hilsen Elna

   Slet