fredag den 10. december 2021

De små grønne hjælpere

Da jeg i går gik ud i haven for at fotografere til dette indlæg, vidste jeg ikke, hvad jeg ville skrive om. Sådan har jeg det somme tider på denne årstid, hvor der ikke sker ret meget i haven. Men inspirationen kommer altid, når jeg kommer udenfor med kameraet. 

Da jeg gik derude i går, var det første, der sprang i øjnene, havens vintergrønne bunddækkeplanter. De står grønne året rundt og dækker den brune jord. I sommerhalvåret lægger man ikke så meget mærke til dem, men på denne årstid, hvor bladene er faldet af træer og buske, og mange stauder står visne, er de ikke til at komme udenom. Når jeg kalder dem hjælpere, er det selvfølgelig, fordi de hjælper mig med lugearbejdet eller rettere sagt, de giver ikke ukrudtet en chance. Her kommer en billedserie af nogle af mine bedste bunddækkeplanter. 

Den første er guldjordbær, Waldsteinia. Jeg var for nogen tid siden til et foredrag med Poul Petersen fra Overdam Planteskole. Han sagde, at hvis han skulle vælge de bedste bunddækkeplanter, fik guldjordbær førstepladsen, og fra tredjepladsen kom de andre. Jeg er helt enig. Guldjordbær er virkelig en både effektiv og smuk bunddækkeplante. Den holder sig nede ved jorden og bliver ikke ranglet. Og så tåler den det meste. 

I maj får den lysegule blomster. Men hvis ikke den jævnligt bliver plantet om - og det er jo ikke just meningen  med bunddækkeplanter - blomstrer den kun sparsomt. Så hvis man er gul-forskrækket, skal man ikke holde sig tilbage for at plante den.

Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, har nogle meget smukke blade. Den breder sig ved udløbere, så den kan hurtigt dække et stort område. Den tåler både sol, skygge og tør jord.

De smukke blomster springer ud i maj.

Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia, har store dekorative blade, der er effektive til at holde ukrudt væk. Kæmpestenbræk er ikke på nogen måde krævende. Den trives i både sol og skygge, og den er tørketålende. 

Her ses blomsterne i maj. 

Krybeklokke, Campanula portenschlagiana er bunddækkende, men planten er ret spinkel, så den er ikke så god til at holde ukrudt væk. Men den hører alligevel med til favoritterne på grund af de yndige små lysegrønne blade og de blå blomster. Planten trives bedst i sol. Den er tørketålende.


 I juni bliver planten helt fyldt af blå klokkeblomster. Klipper man blomsterne af efter afblomstring, kan der komme en mindre efterblomstring.


Prydjordbær, Fragaria, ligner meget en almindelige jordbærplante både på bladene og på måden, den vokser på med lange udløbere. I vores have vokser den langs en flisebelagt indkørsel, så i løbet af sommeren skærer jeg de længste udløbere af. Planten trives i sol og halvskygge.


I milde vintre blomstrer prydjordbær året rundt. Efter blomstringen kommer der små spiselige jordbær. Billedet nedenunder er taget i maj, hvor planten har sin hovedblomstring.


Liden singrøn, Vinca minor, er en meget effektiv bunddækkeplante. Den trives i både sol og skygge. Vokser den på en solbeskinnet plads, har den dog brug for ekstra vanding i meget tørre somre.


Liden singrøn blomstrer året rundt, men har flest blomster om foråret. Billedet nedenunder er taget i maj.


Vinterglans, Pachysandra terminalis, beskrives som en bunddækkeplante, der trives bedst i skygge og surbundsjord. I vores have vokser den i tør sandjord og i både sol og skygge. Det er mit indtryk, at den på ingen måde er kræsen. Men bladene bliver lidt gullige, hvis planten får for meget sol. Ukrudtet får ingen chance i et bed med vinterglans.


Vinterglans får smukke blomster i maj. I vores have er den desværre ikke så blomsterrig.


Det var en lille gennemgang af nogle af mine bedste hjælpere. Fælles for dem alle er, at de står grønne året rundt, at de er nemme og hårdføre, og at de stort set ingen pasning kræver.


22 kommentarer:

  1. Å ja, dette er helt geniale planter! Så vakkert med den blå krypklokken under den hvite rosebusken! Jeg har fått helt dilla på Leptinella, som jeg har plantet flere sorter av i år. Håper den vil trives.
    God helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Leptinella, som vi på dansk kalder trædebregne, er en yndig lille staude. Jeg håber, du får held med den. I vores have vil den ikke trives, fordi jorden er for tør.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Så mange gode hjelpere du har i hagen din. Jeg har kun en av de og det er den siste. Den har jeg også i en variegert utgave. Den er en veldig god bunndekker her også. De rosa prydjordbærene er så vakre.
    God weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er så glad for mine gode hjælpere. Vinterglans, Pachysandra, er nok den mest effektive af mine hjælpere. Jeg havde den i et bed, hvor den konkurrerede med Vinca minor om magten. Vincaen tabte, og er nu helt forsvundet fra bedet.
      Prydjordbær har så fine blomster, og selvom vi er i december, blomstrer den fortsat med enkelte blomster. Det er godt gået.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Du er så god til bunddækkeplanter, jeg har kun hasselurt og campanula, sidstnævnte er for voldsom for mig, den står i et stenbed. Til gengæld blomstrer den næsten året rundt. Nå ja så har jeg også jordbær, uha hvor de breder sig, men hos dig er det jo det, der er kunsten. Det beundrer jeg. Storkenæb har jeg også, de bliver desværre for høje og gror nærmest op i træerne, men de er fine om foråret, når de dukker frem.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hasselurt har jeg også, men vores jord er lidt for tør til den, så her trives den kun i fuld skygge.
      Jeg vil gerne tro, at krybeklokke er lidt for hurtigtvoksende til et stenbed. Den er til gengæld god til at dække jorden under lette buske.
      Vores prydjordbær afgrænses af fliser, så det er ikke et problem, at de sender udløbere, jeg hugger udløberne af med kantspaden.
      Her i haven bliver storrodet storkenæb ikke så høj, vel omkring 30 cm, men vores jord er jo også tør sandjord. Jeg holder så meget af den, især om vinteren, når den står med de smukke grønne blade.
      Hav en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Ja, bunddækkeplanter kan vi ikke undvære. Så vinterglans ikke nødvendigvis skal i surbund??? Jeg må give den en chance her i haven. jeg har osse martsvioler som bunddække. De er søde, men skal dog holdes i ørene. Myrerne flytter rundt med frøene så de kommer de mærkeligste steder og alle vegne, forresten osse med hasselurt frø.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. I vores have har vi ingen surbundsbede, så planterne må finde sig i den tørre sandjord. Vinterglans trives godt, men bladene ville måske være lidt grønnere, hvis den voksede i surbund.
      Martsvioler er så søde, men jeg må indrømme, at jeg synes, de spreder sig lidt rigeligt. Jeg har også myrerne mistænkt for at flytte rundt med frøene. Jeg har ikke martsvioler som egentlig bunddækkeplanter, men de kommer rundt omkring i haven - også i græsplænen. Nogle fjerner jeg, andre får lov at være der. De er for øvrigt ikke helt lette at rykke op.
      Vores hasselurtfrø bliver også transporteret af myrerne. Men frøplanterne går som regel ud, fordi de har det for tørt.
      Hav en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Jeg istemmer at du her et fantastisk talent for bunddække. Det ser super godt ud, og jeg kan slet ikke forstå, at du har plads til alt det i en relativt normal størrelse have.
    Jeg har alle dem du nævner - nej forresten vinterglans fjernede vi for et par år siden - men jeg istemmer de gode egenskaber. Krybekokke har jeg til gode at bruge som egentligt bunddække i en større flade, kan jeg se. Min står foreløbig blot i et hjørne af et bed. Jeg har aldrig forestillet mig, at den kunne dække så flot, som du viser.
    Den eneste, jeg har bøvlet lidt med er kæmpestenbræk - den får sådan nogle lange 'stængler' og kan ende med at se oversjusket ud. Hvad gør du?
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Krybeklokke vokser hurtigt til, så den kan sagtens dække store flader. Men man skal regne med, at luge lidt ukrudt op.
      Jeg lader stort set kæmpestenbræk passe sig selv, men nogle af de lange stængler klipper jeg af, så skyder der små nye planter op.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Ja, ja, ja til dem allesammen! Og hvad skulle man dog gøre uden disse gode hjælpere?
    Hos dig får de virkelig lov til at udfylde nogle gode store flader, her er jeg nok tilbøjelig til at blande dem mere sammen, men jeg er så glad for dem alle sammen. På en tidligere arbejdsplads havde vi store flader af guldjordbær, som klarede sig fint på en tør sydvendt skråning, men det er ikke en plante jeg selv har i haven. Til gengæld har jeg lige indført hvid klokkeblomst år. Den skal klare jorddækning i et tørt solrigt hjørne. Jeg er også ret glad for kæmpestenbræk, da den netop har store blade, som modvægt til alt småtteriet, og om vinteren er den meget skulpturel.
    Dejlige billeder fra din have Elna!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved heller ikke, hvad vi skulle gøre uden vores hjælpere, de sparer os for mange timer, og så er det jo dejligt med grønne bede om vinteren.
      Det lyder spændende med hvid klokkeblomst. Man ser mest de blå. Krybeklokker går ikke af vejen for hverken sol eller tør jord. Og så er de for øvrigt også villige til at gro i flisesprækker. Der kan siges meget godt om kæmpestenbræk, bl.a. er bladene også gode i buketter.
      Tak Ulla!

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Hej Elna!
    De är fina allihop, och gör ett bra jobb som marktäckare. Vinca major finns hos mig i tre färger, den blå är mest villig att föröka sig. Ibland blir den för villig, men då rensar jag bort. Bergenian finns hos dottern, en slänt hade enbart bergenia och där fanns inget ogräs. Vackert med alla campanula och fina rosa blommor på jordgubbarna. Här har vi snöväder, det är också fint.
    Önskar dig en trevlig helg och tredje advent /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja vi må love for bunddækkeplanternes indsats. Bliver de for grovillige, er de som regel lette at rykke/grave op. Hvor jeg misunder dig sneen, her er vejret gråt og fugtigt.
      Hav en god søndag!

      hilsen Elna

      Slet
  8. Herlig gennemgang af de gode bunddækkeplanter i din have. Jeg er så enig med dig om at de er gode hjælpere. Guldjordbær pynter i ét bed om vinteren men til forår fjerner jeg det meste fordi ellers overtager den det hele. I løbet af sommeren gror den lige så stille igen under stauderne. Vinterglans har jeg 2 steder: det ene blev den brændt af solen og udkonkurreret af benved men det andet sted stråler den så flot. Liden singrøn har jeg 2 store flader, men jeg vil give dig ret i, at den har brug for hjælp i en tør sommer på min tør jord. Jeg har ikke prøvet krybeklokke men den er godt nok fin som kantplante i dit bed. Jeg tror jeg vil finde plads til den!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder, som om du og guldjordbærrene har fundet en god måde at samarbejde på. Vinterglans er ikke så glad for en brændende sol hele dagen, halvskygge eller skygge passer den bedst. Krybeklokke vil derimod gerne gro på en solbeskinnet plads. Den skal du prøve. Den har smukke blomster og blade.

      hilsen Elna

      Slet
  9. De trives rigtig godt, dine grønne hjælpere. Vinterglans, som jeg har set udvikle sig smukt i andre haver, er jeg lidt skuffet over her hos os. Den bliver for ranglet og dækker derfor ikke jorden godt nok, formentlig fordi vores lerjord giver den for meget næring.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror også, du må give lerjorden skylden. Heldigvis findes der planter til både ler- og sandjord. Hvis sandjord havde holdt lidt bedre på fugtigheden, ville jeg have været glad for mit sandjord, men jeg er træt af at vande.

      Hilsen Elna

      Slet
  10. Hei Elna! Ja, bunndekkere er verdifullt og gode hjelpere. Her viser du bilder av flere fine. Waldsteinia skal jeg virkelig prøve. Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Har du et område i haven, som du gerne vil have dækket af en god og hårdfør bunddækkeplante, der ikke skal klippes ned, og som holder sig grøn om vinteren, så er Waldsteinia den rette plante.

      Hilsen Elna

      Slet
  11. Hej. Tak for fine billeder og beskrivelser. Jeg er ved at planlægge et bed, hvilket jeg kan bruge mange timer på. Det er svært med bunddække. Jeg overvejer meget guldjordbær eller prydjordbær i bedet, som også være sammen med roser, buksbom, klematis mm. Jeg overvejer også vinterglans som bunddække. Jeg vil gerne have noget stedsegrønt - hvordan ser dine to slags jordbær ud her om vinteren, stadig flotte grønne? Vinterglans ved jeg ikke om den bliver for høj ift planterne den skal stå ved siden af (cirka 1 meter). Jeg vil selvfølgelig tage den lave, green carpet. Vh

    SvarSlet
    Svar
    1. Held og lykke med dit nye bed. Både guldjordbær og prydjordbær er gode bunddækkeplanter. Min favorit er guldjordbær, da de dækker godt. Prydjordbær bliver ikke helt så tætte, og de laver lange udløbere, som rigtige jordbærplanter også gør. Begge slags er vintergrønne. Guldjordbær får om foråret mange smukke lysegrønne skud. Vinterglans bliver lidt højere end jordbærrene, og så kommer man til at træde dem ned, hvis man går for meget på dem.

      Hilsen Elna

      Slet