fredag den 3. december 2021

En adventstradition

Mange har traditioner i forbindelse med advent og jul. Vi har en adventstradition, som vi lige har haft for 20. gang. Hvert år omkring 1. søndag i advent tager vi på en lille ferie til Göteborg. Nogle vil måske spørge, om det ikke bliver lidt kedsommeligt at tage det samme sted hen på adventstur år efter år. Dertil kan jeg kun svare nej. Jeg glæder mig meget hvert år til at gense Göteborg. Byen gør så meget ud af juleudsmykningen, og der er mange gode koncerter og julemarkeder.

Et sted, vi altid besøger, er Trädgårdsföreningens have. Haven er et grønt åndehul, der ligger lige i hjertet af Göteborg. Det er en stor oplevelse at gå rundt i haven om sommeren, når stauder og roser står i fuldt flor, og haven er fyldt af mennesker. Men det er også dejligt at gå der en vinterdag, når de store træer står med deres nøgne grene og danner smukke silhuetter mod himlen. De to store træer på billedet er skovege, Quercus robur.

Den smukke bænk fristede ikke så meget, da den var dækket af et lag tøsne.

Sådan en pavillon gad jeg godt at have i haven.

Bambusserne stod bøjede af sne og regn. Stien imellem planterne gav dybde til bedet, så man får en fornemmelse af, at man bevæger sig ind i et stort bambuslandskab.


Græsserne var så fine med sne på. Læg mærke til, at man har bundet de højeste sammen for oven. Så er man fri for, at de i løbet af vinteren vælter til alle sider. Det ser lidt sjovt ud, men er vel i grunden ganske dekorativt.


Det smukke gule træhus er en gammel direktørvilla.


De tykke stammer viser, at espaliertræerne helt sikkert har mange år på bagen. Man kan se, at de gennem årene er blevet passet af kyndige hænder.


Når det bliver for koldt og sjappet at gå udenfor, kan man søge læ og varme i det store flotte palmehus. 


Når man træder indenfor i Palmehuset, bliver man mødt af denne dejlige skulptur af et søskendepar. Skulpturen er udført i 1934 af kunstneren Nanna Johansen Ullman, der var datter af skagensmalerenViggo Johansen.


Det er spændende at gå rundt og kikke på planterne samt læse navneskiltene. Af skiltene fremgår foruden planternes navne også deres oprindelsessted, og nogle gange følger der en lille historie med.

Planten med de "tegnede" bladribbe er en Sanchezia nobilis, på svensk hedder den zebrabusk.


Stakkels svigermødre, det er sjældent positivt, når de får en plante opkaldt efter sig. På dansk kender vi stueplanten svigermors skarpe tunge. Planten nedenunder er en Echinocactus grusonii, på svensk kaldet svigermors pude.


Om spansk mos, Tillandsia usneoides 'Bromceliaceae', fortælles det, at den anvendes til fyld i madrasser samt til pakningsmateriale i stedet for bobleplast. 


Ingen have uden blomster, så jeg vil slutte med et billede af en kamelia, Camellia sasanqua 'Cleopatra'.20 kommentarer:

 1. Hej Elna
  Ja, hvem tænker Göteborg, når det gælder juleudsmykning, men der kan man bare se... :-)
  Du finder så smukke motiver, at sådan en kold, mørk og lidt våd vinterdag ser utroligt fristende ud.
  Pavillonen er vældig flot. Det er lige før, man tænker, at det er synd, når den bliver helt grøn, men det er jo kun fordi den er godt konstrueret/komponeret.
  Jeg synes faktisk, græsserne ser ret sirlige ud, og det gør espalieret sandelig også. Nøj, hvor er det flot.
  Man kan godt blive lidt betænkelig ved at konstatere, at man selv er svigermor :-o
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom Göteborg er vores store naboby, er det mit indtryk, at der ikke er ret mange danskere, der kender byen, og det er virkelig en skam, for byen har så meget spændende at byde på. Det er vel lidt med pavillonen som det er med træer, oplevelsen er en anden om vinteren, når træernes grene og pavillonens konstruktion står nøgne modsat om sommeren, når de er klædt i grønt.
   Sådan et espalier bliver smukkere og smukkere med alderen.
   Øh! Jeg er også svigermor.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Roligt att du gillar 'min stad' :) Det finns många vackra ställen och Haga liksom Kronhusbodarna är härliga att besöka nu före jul. Jag förstår precis och gör som ni - åker tillbaka till platser jag gillar. Vi skämtar om det ibland men vi resonerar som så - varför inte återvända till tex en restaurang som har jättegod mat och fin miljö.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder rigtig meget af Göteborg. Hver gang jeg er i byen, går jeg en tur igennem Haga. Der er så smukt og stemningsfuld i juletiden. I år var vi ikke i Kronhusbodarna, men jeg har været der mange gange til julemarked. Det er så hyggeligt med de små værksteder og den smukt pyntede gårdsplads. Gunnebo Slot holder også et fint julemarked.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Den pavilljongen var veldig fin. Flott skulptur i palmehuset. Den kunne jeg gjerne hatt i hagen her. Vakker camellia også!
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja pavillonen er smuk. Gedigent håndværk og en kunstnerisk flot udformning.
   Skulpturen med de to børn er så god. Den står i et lille vandbassin, og udenom er der en flot grøn bund af husfred.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Tak for rundvisningen i denne fine have!
  Det er en del år siden jeg var der sidst - og på en noget anden årstid!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tog dig gerne med på rundvisningen. Det er en fin have, og det er en stor attraktion for en by at have sådan en have lige midt i centrum.
   Jeg har også været der om sommeren. Og det er da en helt anden oplevelse, når de store staudebede og rosenhaven står i fuldt flor. Men det kendetegner en have, der er anlagt af dygtige havearkitekter, at der er noget at se på alle årstider.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Ja hvem er ikke svigermor, jeg har nu ikke en skarp tunge, tværtimod er jeg nok for stille :)
  Sikken en dejlig tur I har været på, dejligt du tog billeder og inviterede os med på turen.
  Det er en god tradition, I har.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Stakkels dig, jeg havde ikke forestillet mig, at du var den stille pige :)
   Det var en rigtig skøn tur, og det var dejligt, at vi kunne komme af sted i år. Sidste år holdt coronaen os hjemme.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei Elna! Det å komme tilbake igjen og igjen, er en opplevelse og full av forventninger for å se igjen. Jeg har aldri vært der, men etter å ha sett bildene dine tenker vi å dra dit til sommeren.
  God adventshelg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Gensynsglæden er for mig en af de største glæder. Jeg kan bestemt anbefale dig en tur til Trädgårdsföreningen i Göteborg. Der er så meget spændende at se. Og sådan en tur kan jo kombineres med en tur i botanisk have, som også er et besøg værd. Lige uden for Göteborg ligger Gunnebo, et fint lille slot, som også har en spændende have.
   Du må også have en god adventsweekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!
  Göteborg är en mycket fin stad. Trevligt att återkomma till ställen man trivs på. Kan tänka mig att det inte ser riktigt lika ut nu som på våren och sommaren. Tack för turen.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af Göteborg. I sommertiden kan jeg godt lide at komme ud til de små øer i skærgården. I juletiden elsker jeg at besøge de spændende julemarkeder. Haga er altid et besøg værd. Det er en charmerende bydel, og husene er så velholdte.
   Tak fordi du tog turen med. Du må også have en dejlig weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Vi har været i Göteborg og haven om sommeren, men havde slet ikke tænkt på et besøg ved denne tid. Det var dejligt at høre om din adventstradition!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jul har jo meget med traditioner at gøre, og for os er Göteborgturen blevet en rigtig dejlig juletradition. Vi er altid af sted sammen med en af vores meget gode venner, og det er så hyggeligt at have nogle dage, hvor vi sammen, kan gå på opdagelse i byen og besøge nogle af alle de spændende julemarkeder.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Med skam at melde må jeg sige at jeg aldrig har været i Göteborg. Jeg har været forbi mange gange på vej til og fra Norge, men nu må det snart være på høje tid at se denne fine by med dens mange gode parker osv. Dine billeder har i den grad sat min næse i sporet denne gang!
  Dejlig tradition med sådan en juletur til et sted man kender og holder af.
  Dine billeder fra Trädgårdsföreningen er virkelig inspirerende, så jeg siger tak for en god tur!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du nød turen. Havde du taget den sammen med mig, er jeg sikker på, vi havde haft meget at snakke om, da vi gik i Trädgårdsföreningen.
   Jeg kan varmt anbefale jer en tur til Göteborg. Det er en spændende by, og så ligger den jo ved en smuk skærgård. Göteborgs botaniske have er bestemt også et besøg værd.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Det er fint med sånne faste tradisjoner, og mye fint å se på også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at have nogle juletraditioner, man kan gå og glæde sig til.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet