fredag den 4. november 2016

Efterårsbilleder

November er måneden, hvor haven lukker ned til vinter. Det er lidt vemodigt, når vi når dertil.


Men der er fortsat motiver, når man går en runde med kameraet, som her, hvor brudeslørens spinkle stilke, er blevet pyntet med efterårsløv.


Oktobers glødende farver afløses i november af nøgne grene. Men her i starten af november er der stadig væk blade tilbage. Troldnød, Hamamelis, er smuk klædt i grønt og gult.


Bambusserne har i det lune sensommervejr sendt lange skud mod himlen. Bagved gløder rønnetræerne. Sorbus 'Dodong'.


Nogle planter vil ikke overgive sig, men bliver ved og ved med at blomstre. Det gælder bl.a. den japanske snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe'.


Det er som om de små kapaterklokker, Campanula carpatica, slet ikke har lagt mærke til, at det er blevet november. De blomstrer lystigt videre.


Hjortetrøsten, Eupatorium rugosum 'Chokolate' blev købt for flere år siden. Den har stået et meget tørt sted, og hver sommer visnede den ned, så vi så den aldrig blomstre. Da det blev tørt i foråret blev den flyttet. Nu står den så tæt på vandhanen, at jeg husker at vande den. Det har givet resultat, og lige nu står den med de smukkeste hvide blomster.


Roserne er ved at takke af for i år, men New Dawn vil ikke overgive sig.Det vil hortensiaen heller ikke.


Her er et langt kik hen over det meste af forhaven. Træet i forgrunden er en opstammet taks.


Her er jeg gået lidt ned ad græsstien. Buskene er koreakorneller, Cornus kousa 'Schmetterling'.


Endnu længere nede ad stien ligger den hvide have. Træet i midten er en pilebladet pære, Pyrus salicifolia. Den blev plantet for 3 år siden, og dens krone er ikke så stor endnu.Den har været fyldt af bittesmå pærer, men de har løsnet sig og er faldet til jorden. Så nu pynter de i en skål. Desværre holder de ikke ret længe.

Hoptimisten ser nærmest lidt betuttet ud ved synet af pærerne.


Lisbeth bad om et billede af papegøjebusken, Parrotia persica. Billedet kommer her. Det var ikke så nemt at komme til at fotografere den, for den står lidt indelukket. Jeg måtte ud på vejen og fotografere skråt ind over naboens indkørsel. Det er en hårdfør busk, der ikke lader sig påvirke af blæst, tørke og sandet jord. Den er begyndt af få smukke efterårsfarver, men de når at bliver endnu mere glødende, inden bladene falder af.

14 kommentarer:

 1. Ja, der er stadig meget fint at kikke på derude; og du har da i hvert fald mange smukke pletter i haven :-) Jeg er vild med jeres græssti. Lige nu har jeg mest græs og få planter, men jeg drømmer om (og arbejder på ...) at det skal blive omvendt.
  God weekend!
  Efterårshilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Bare vent! Engang havde vi også mest græs, men lige så stille har bedene ædt af græsset. Sådan kommer det sikkert også til at gå hos dig. Men forøvrigt holder jeg meget af græs. Det binder bedene sammen og skaber ro. Og så er der ikke noget smukkere end en solrig efterårsdag, når træerne kaster lange skygger i græsset.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja, vi er i en overgangsfase nu, hvor der stadigvæk er blade på en del træer og buske, men også mange, som står og stritter med nøgne grene. Jeg nød også billedet med græsstien, både billedet og motivet er særdeles vellykket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Jeg kan godt lide de små intime haverum, men man skal nok passe på ikke at glemme de lange kik. Jeg tror, den lange sti får haven til at virke større, end den i virkeligheden er.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Uanset hvor smukt det er derude, og dine billeder er utroligt SMUKKE-det samme er din have, så kan jeg godt føle vemodet. Og om ikke længe er det helt afløst af accept, og glæde ved årstiden der stille er i vej. Dejligt med de skiftende årstider:-)
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette! Ja, vi er absolut heldige med, at vi har de skiftende årstider. Vi skal huske at nyde både efterår og vinter, for der er jo så meget smukt derude, selvom træerne står nøgne.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Nydelige høstbilder. Det er et vakkert lys i bildene dine. Danmark er reine syden i forhold til her. Nå er vinteren her. Akkurat nå snør det ute. Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom vi ikke har haft sne og kun har haft en enkelt frostnat, kan vi nu godt have surt vejr med blæst og regn i november. Men forleden dag, da jeg tog billederne, skinnede solen, og det var rigtig dejligt i haven. Jeg håber, at I må få en periode med godt vejr, inden vinteren rigtig bider sig fast.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna
  Du har en flot have med mange dejlige træer med efterårsfarver, også jeg er begejstret for græsstien. Jeg kan godt se, at dit papegøjetræ er temmelig stort, der er ikke så mange farver endnu, men det kommer jo nok. Måske er det fordi, det ikke får så meget lys som mit? Tak fordi du viste det. Hvor gammelt er dit?
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Papegøjetræet plejer at have glødende efterårsfarver, så mon ikke det kommer. Vi har jo en gammel have og papegøjetræet har været der i mange år, men jeg kan ikke huske, hvornår vi plantede det. Men det er mindst 20 år siden.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Jeg er også meget begejstret for græsstien. Den giver et flot perspektiv.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tror, den får haven til at se større ud, end den i virkeligheden er. Det er jo kun en parcelhushave.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Vilken vacker grässtig som böjer sig så fint och ger en utmärkt struktur till planteringarna.

  Kul att se din `Schmetterling´ här har den hållit kvar sina blad längre än de flesta andra men natten till i går sa den tack och adjö för denna säsong.

  Du har en vacker höstträdgård!

  SvarSlet
 8. Tak Gunilla! De 3 'Schmetterling' blev plantet for 3 år siden og er vokset ganske godt til. Det er dejlige buske både når de står i blomst, og når de står med efterårsløv. Vi har kun haft ganske lidt frost, men i den kommende uge meldes der om mere frost.

  Hilsen Elna

  SvarSlet