fredag den 26. oktober 2018

Oslo i efterårsfarver

Oslo er en hyggelig by med en smuk beliggenhed ved Oslofjorden og med fjeldene bagved. Og allersmukkest er byen i efterårsfarver. Når man i fly nærmer sig Oslo, er det et betagende syn at kikke ned på birketræerne, der lyser gult og skaber en fin kontrast til de mørke graner.

Vi var i Oslo i efterårsferien, da var efterårsfarverne på det højeste, og vejret var smukt. Vi nød efteråret i slotsparken, der ligger for enden af Karl Johans Gate.


Fortsætter man ned ad Karl Johan, kan man ikke lade være med at beundre plantekummerne, der pynter i hele gadens længde,


og lyngen, der så fint omkranser træstammerne.


Man passerer domkirken, hvor bladene havde lagt sig i et tykt lag på græsset,


og hvor fotografen - godt hjulpet af den lave sol - kom til at tage en selfie.


Bydelen Grünerløkka er meget farverig med udsmykkede huse,og de glødende efterårsfarver gjorde bydelen endnu mere farverig.I dette område finder man Vår Frelsers Gravlund, en smuk gammel kirkegård med store træer, grønne plæner og fint udsmykkede gravsten.


Mange kendte nordmænd har her fundet deres sidste hvilested. Her er maleren Edvard Munchs grav.


Mit favoritsted i Oslo er Botanisk hage på Tøyen. Her mødte vi efteråret, når det er smukkest.
Træet er en sej overlever, der gror videre, på trods af, at det er væltet. Billedet er en hilsen til Anne med bloggen "hagen vår". Jeg ved, hun også holder meget af det træ, og at hun altid lige skal forbi og hilse på, når hun går tur i Botanisk hage.


Jeg gik ikke så meget i detaljer, men nøjedes med at nyde helheden og stemningen. Men indimellem måtte jeg lige læse et par navneskilte, når en plante så særlig spændende ud. Her var det en Prunus pumila var. depressa, der tiltrak min opmærksomhed.


Jeg har googlet mig frem til, at planten på dansk hedder sandkirsebær. Den skulle blive 30 cm høj, være bunddækkende og få hvide blomster om foråret.


Til slut vil jeg vise Siebkes skiferbænk. Johan Siebke var gartner ved Botanisk hage fra oprettelsen i 1814. I 2014, samme år som Botanisk hage fyldte 200 år, blev han mindet med denne bænk lavet af norsk skifer.


Træet, som bænken omkranser, er en tyrkisk hassel, Corylus colurna. Det er plantet i 1855 og har efterhånden vokset sig kæmpestort.

23 kommentarer:

 1. Hej Elna
  Tak for turen rundt i Oslo, hvor er der smukt, jeg kan godt forstå, at I nød turen. Dejlige billeder tak fordi du delte. Den bunddække ser spændende ud, den vil jeg kigge nærmere på.
  Hilsen og god weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du nød turen. Når man læser haveblogs, kommer man jo ret ofte “med” på tur til haver og anlæg forskellige steder i Danmark og i udlandet, og det synes jeg selv er spændende.
   Jeg skal også selv have kikket nærmere på bunddækkeplanten.
   Du må også have en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Mange tak for rundturen i Oslo. Sikke flotte høstfarver og dejlige billeder, du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at du ville med mig på tur.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna!

  Fantastiske bilder fra Oslo! Det er så sjelden jeg er der, så det var morsomt for meg å se bildene derfra. Botanisk hage i Oslo er så fin uansett årstid, og treet du viser er så vakkert, ja. Spennende plante den Prunus pumila. Den så ut til å ha flotte høstfarger.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemt at tage billeder i Oslo, for der er gode motiver overalt. Oslo er en dejlig by.
   Det var de flotte høstfarver på Prunus pumila, der fangede min opmærksomhed. Jeg kender ellers ikke planten, men så er det jo godt, at planterne i en botanisk have er forsynet med navneskilt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Tak for turen, fantastiske farver. Det sidste billede fangede lige min opmærksomhed. Min afdøde mand er begravet under en Tyrkisk Hassel og jeg havde ingen ide om at det kunne blive sådan et kæmpe træ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skønt at møde efteråret i Oslo, for her i det vestjyske er de fleste blade blæst af træerne.
   Det er virkelig et kæmpestort træ, men det er plantet i 1855, så det har jo også haft nogle år at vokse i.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Underbara bilder från hösten i Oslo. Det är inte svårt att se vad som lockar dig på dina utflykter, naturen och träd. Jag delar din beundran för alla vackra träd som finns omkring oss om vi bara letar lite grann, som du gör.

  Snygg selfie av fotografen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bliver så glad, når jeg ser store gamle træer. De giver bybilledet og landskabet karakter, de giver læ for mennesker og dyr, og så kan jeg ikke lade være med at forestille mig, hvad disse gamle kæmper har oplevet. Det væltede træ, der bare vokser videre, er et fint eksempel på træers grokraft og livsvilje.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Flotte billeder fra Oslo - man får lyst til en hurtig tur dertil:)
  Gamle træer er nu flotte!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du skynde dig af sted, før de sidste blade drysser ned! Der er sikkert også smuk, der hvor du befinder dig i Sverige. Det er godt, at nogle har viljen til at passe godt på de gamle træer.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna!
  Tusen hjertelig takk for hilsenen fra "mitt" vakre tre. Det gjør meg glad. Har dessverre ikke vært der i høst og jeg synes at treet heller mer enn det gjorde i våres. Liker det dårlig.
  Det er så morsomt å se dine vakre bilder fra Oslo. Det er fint å se byen med dine øyne.
  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var 2 år siden, jeg sidst havde set træet, og når jeg sammenligner med billeder fra dengang, kan jeg ikke se, træet hælder mere nu. Det er et sejt gammelt træ, så mon ikke det springer ud igen til næste år. Vi håber!
   Der er mange gode fotomotiver i Oslo, men jeg nåede slet ikke byen rundt.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Tack för ett fint inlägg Elna! Jag delar din favorit - botanisk have. Min dotter bor i Oslo och jag brukar försöka hinna till trädgården varje gång jag är i Oslo. Härliga höstfärger som du visar och visst är Oslo en vacker stad. Fast jag har aldrig flugit dit... ..blev sugen på att testa det nu för att få se vyn du beskrev.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er vist mange, der holder af Botanisk hage. Hvis ikke du kender Vår Frelsers Gravlund, kan jeg anbefale dig at gå lidt rundt der, næste gang du skal besøge din datter. Det er et smukt og meget stemningsfuldt sted.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Vackra bilder från Oslo! Tänk att jag aldrig varit där. Det är ju en verklig brist i allmänbildningen. Hösten är härlig.
  Allt gott och trevlig helg
  /Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jamen så må du jo overveje en tur til Oslo i din næste ferie. Ja, efteråret kan være meget smuk. Oslo ligger i læ bag fjeldene, så jeg tror ikke, det blæser så meget i byen, så efterårsløvet bliver siddende på træerne lidt længere end mange andre steder.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Tusind tak for turen, Elna.
  Vi burde vist en tur dertil. Og gerne i efteråret, kan jeg se. Jeg har ikke været der i 50 år, så det er egentlig for dårligt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må det vist være på tide at komme af sted igen!
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Tack för turen. Det brukar alltid vara en god ide att besöka botaniska trädgårdar. Där finns det ju ofta en långsiktighet som gör att man kan se riktigt gamla och stora träd. Det gillar jag. Har varit i Olso många gånger i jobbet men aldrig hunnit till botaniska trädgården. Då har jag det kvar.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret. De store gamle træer er noget at det bedste ved botaniske haver og gamle parker. Heldigvis passer man de fleste steder godt på træerne.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนัง

  SvarSlet