fredag den 15. november 2019

Mindetræer

Op igennem historien har man brugt at plante træer ved særlige lejligheder. Disse træer går under betegnelsen mindetræer, fordi de er plantet til minde om en begivenhed eller en person. Der er eksempelvis plantet mange træer til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 og til minde om grundlovsændringen i 1916, hvor kvinderne fik stemmeret.

Engang stod der bag talerstolen på Skamlingsbanken fem grupper af træer, der symboliserede de fem nordiske landes sammenhold. Her var plantet bøg for Danmark, ene for Finland, røn for Island, gran for Norge og birk for Sverige. Træerne er der ikke mere, nogle gik ud, og andre blev efterfølgende fældet.


Den 15. april i år havde Foreningen Norden i Danmark 100-års jubilæum, og i den anledning opfordrede man til at tage den gamle tradition med mindetræer op igen. Mange lokalkredse fulgte opfordringen og plantede træer. I Foreningen Norden i Ringkøbing var man heldig, at kommunen i jubilæumsgave forærede 5 træer. Disse blev plantet i onsdags i byparken "Alkjær Lukke", og der blev holdt en lille højtidelighed i forbindelse med plantningen. Træerne var af samme slags som træerne, der havde stået på Skamlingsbanken.


For Danmark blev der plantet et bøgetræ (Fagus sylvatica).


Finland er repræsenteret ved en ene (Juniperus).


Her bliver der plantet et rønnetræ (Sorbus) for Island.


Her sættes det norske flag ved et grantræ (Picea).


Og endelig blev der plantet et birketræ (Betula) for Sverige.


Mindetræer skal selvfølgelig have en plade, så de ikke bliver glemt.


Da træerne var plantet, skulle der tages billeder. Her er det holdet fra kommunen,


og her er det Foreningen Nordens bestyrelse, der har taget opstilling.


Og så skulle der synges. "Nordisk hymne", er uddrag af de nordiske nationalsange. Hymnen blev lavet af Bertel Haarder i anledning af 100-års jubilæet.


 

18 kommentarer:

 1. Ja, dette var en god idé! Minnetrær og nordisk forening høres bra ut. Vi i norden burde samarbeide mer :)

  SvarSlet
 2. Hej Elna

  Alletiders med sådan en markering!
  At Norge symboliseres af en rødgran kan dog undre, den er jo først nyligt indvandret og er jo omdiskuteret. Jeg ville have gættet på at de havde valgt skovfyr - Pinus sylvestris;)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke, hvorfor man valgte en gran, dengang man plantede træerne på Skamlingsbanken. Ved 100-års jubilæet valgte man at plante samme slags træer, som stod på Skamlingsbanken. Man kunne jo også have valgt landenes nationaltræer, men jeg har ladet mig fortælle, at de øvrige nordiske lande har birk som nationaltræ, og det ville næsten være lidt kedeligt med så mange birketræer.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det er sådan en fin idé! Der er noget meget fascinerende over træer, der kan blive så meget ældre, end vi. De kan føre historien videre ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, det er en fin ide med mindetræer. Nu kan vi hvert år den 15. april holde en lille fest ved træerne.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. En fin måde at fejre jubilæet på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig! Der er plantet mange mindetræer rundt om i landet for Foreningen Norden.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så fin en idé, vi må bevare træerne, god idé med et mindetræ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi skal nemlig bevare træerne, og når et træ er et mindetræ, bliver der sikkert passet godt på det. I en af mine nabobyer kom man ved en fejltagelse til at fælde et mindetræ, det resulterede i mediestorm, og der blev straks plantet et nyt træ.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  En underbar idé som de övriga nordiska länderna borde ta efter! Träd lever längre än människor och binder samman historien över generationer.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne være fint, hvis alle nordiske lande plantede træer, men det ved jeg ikke, om de har gjort. Foreningen Norden i både Sverige og Norge har også haft 100-års jubilæum i år.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna!
  Så fint at det trærne ble plantet på nytt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg også. Nu håber jeg, at der bliver passet godt på træerne.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Vet inte om vi har minnesträd här men vi har definitivt vårdträd. Trädet man satte på gårdsplanen och som skulle ge lycka och framgång. Det var ett vårdträd, lind, som gav släkten jag gifte in mig i sitt namn. Då kunde man inte läsa på universitet med ett -son namn. Vi pratar 1700-tal.

  Att plantera träd är alltid fint och det här lät spännande. Känner att jag är väldigt dålig på nordisk historia :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved heller ikke, om mindetræer er udbredte i andre lande. Et vårdträd, må være det samme, som det vi på dansk kalder et værnetræ. Værnetræer blev plantet tæt på huse, og skulle beskytte. Der var meget overtro forbundet med værnetræer.
   Det er en sjov historie, du fortæller om dit slægtsnavn.
   Hav en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet