fredag den 6. august 2021

Skal man klippe stauder ned efter blomstring eller lade være?

Da vi kom hjem fra sommerferie, var haven meget tør, så jeg gik straks i gang med at vande. Og jeg har vandet, vandet og vandet. Ikke ligefrem ønskejobbet, og så er det tilmed dyrt. Heldigvis kom der lidt regn i slutningen af juli, så nu ser haven allerede bedre ud. Sådan ser vores lille hjortetaktræ ud, men jeg tror, den overlever.

For at få gang i stauderne igen, og fordi de svedne blade var grimme at se på, klippede jeg en del af dem ned i forbindelse med vandingen. 

Det bliver altid lidt bart i bedene, når man klipper stauder ned midt på sommeren, så det er ikke noget jeg normalt gør så meget. Men heldigvis går der ikke så lang tid, før der kommer nye grønne blade. Bedet med løvefod blev klippet ned og grundvandet inden vi tog på ferie, og nu dækker bladene næsten jorden igen. Måske kan der komme en efterblomstring.

På det næste billede ses snefrytle til venstre og salvie Caradonna til højre. Sidste år klippede jeg dem begge ned efter afblomstring. I år har jeg ikke nænnet at gøre det, for jeg synes, de visne blomster er ganske dekorative, og de viser, at vi går ind i sensommeren. På en måde virker det jo lidt forkert, når stauder på denne årstid står med nye lysegrønne blade.


Nok om nedklipning af stauder. Hvad har haven ellers at byde på? Lige nu blomstrer lyserøde og hvide brudeslør. Det er tørketålende stauder, der klarer sig godt i vores have. Deres blomster lægger sig som lette skyer over naboplanterne.


Hostaernes blomstring kan strækkes over hele sommeren, hvis man har både tidligt- og sentblomstrende planter.


Fyldt romersk kamille blomstrer med små hvide blomster på det lette løv. Den kender ikke helt sin plads, men lægger sig ud over fliserne. Det får den lov til, det er pænest når planterne dækker flisekanterne


Her er en anden plante, der kravler ud på fliserne. Det er en krybende busk, som jeg har glemt navnet på (Lonicera?) Den har nogle meget dekorative blade.


Limurten blomstrer kun i kort tid, til gengæld er de skrigende pink blomster til at få øje på.


Der er mange lus i år. Jeg ved ikke, om det har noget med tørken at gøre? Vi har mange mejsefugle i haven, og de plejer at spise af lusene, men i år har jeg ikke set dem gøre det.


De hvide hortensiaer, 'The Bride', er i år blevet svagt lyseblå. De vokser ved siden af vores røde dør, og den farvesammensætning er ikke god. Det er der nok ikke så meget at gøre ved i år, men jeg vil give jorden lidt kalk til vinter.


Til gengæld er den røde dør og petuniaerne fine sammen.


I august klipper vi stedsegrønne buske og hække. Vi har haft et par dage med overskyet vejr, så jeg er så småt gået i gang.


17 kommentarer:

  1. Hos deg med det milde klima kan nok staudene godt klippes ned etter en lang tørkeperiode. Som du sier så skyter de jo hurtig opp igjen. Her klipper jeg de kun om våren. Så spennende med din hvite hortensia som skifter farge! Jeg trodde de hvite beholdt fargen uansett. Jeg har aldri opplevd at mine hvite har skiftet farge, men i planteverden kan alt skje 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved ikke så meget om hortensiaer og farveskift. Jeg har to “The Bride”, som jeg købte for 2-3 år siden. Dengang var de hvide, og jeg tænkte ikke over, at de kunne skifte farve, men i år er de lyseblå. Det er jeg lidt træt af, for de passer ikke i farve til resten af bedet.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Vi deler skæbne, her er det også meget tørt, jeg vander rhododendronerne nu, de hænger med bladene. Forleden klippede Bent løvefod med græstrimmeren, nu står den fint grønt igen. Der kom en stor sort sky forbi og jeg mener forbi, den kunne godt have regnet lidt på os. Den havde vores retning men ikke længe.
    Hilsen Lisbeth (vi håber på regn i weekenden)

    SvarSlet
    Svar
    1. Her meldes der om regn i weekenden, men nu skinner solen, så vi får se. Det må være et stort arbejde at vande alle dine rhododendron.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Jeg klipper løvefod og Salvia Caradonna ned netop fordi de kommer med fine nye blade og måske også lidt blomster. Det meste får lov til at stå til foråret. Din romersk kamille er meget fin - den har jeg ikke set før. Vi har også en del lus i år men ikke så slemt som sidste år. Vi krydser også fingre for regn her i weekenden!

    SvarSlet
    Svar
    1. Romersk kamille er en fin lille staude. Den fås både som fyldt og som enkel. Jeg kan bedst lide den fyldte. Sidste år havde vi ikke ret mange lus, men da var det ikke tørt. Jeg ved ikke, om det har noget at sige.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Jeg klipper kun nogle få ned nu i sensommeren. Det meste bliver først klippet i det meget tidlige forår.
    Den er sød den romersk kamille. Den kendte jeg ikke.
    Vi håber osse på regn iweekende. men det er lidt bobbob, for vi skal til 60 årsføldsdag i moregen aften, i telt. Men haven trænger i den grad til vand, så hvad er bedst at ønske..
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Romersk kamille kan man kun holde af. Den er rigtig sød. Den fås både som fyldt og som enkel. Jeg kan bedst lide den fyldte, den enkle har en gul midte.
      Det er ikke så spændende at holde havefest i regnvejr, så kan vi ikke bare ønske regn i nat.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Jeg genkender mange af dine overvejelser m.h.t. stauder. Klipper Geranier ret tidligt på sommeren, og løvefod med. Løvehale bliver nu også klippet, fordi de ellers sår sig overalt (som løvefod) men har ellers haft meget glæde af de flotte vinterstandere.
    Trods tørken ser det fint ud hos dig og vanding hjælper vel også lidt:) Lus har vi haft i solbedet hele sommeren, men nu tror jeg agerhønsene hjælper med problemet. Fugle i haven er i hvert fald en god idé!
    Her er der gang i de blå Hosta blomster, mens jeg har været rundt til de stedsegrønne og klippe. Sommeren går sin hurtige gang nu med mørke aftner og kølige stjernenætter, og vi venter stadig på regnen.
    Dine to flise-glade planter er rigtig søde hver for sig, og fliserne skal jo nok klare sig:)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har aldrig oplevet at løvehale sår sig, men jeg klipper dem som regel meget tidligt ned, så det må være forklaringen. De vil ikke trives i vores have, i år er bladene helt visne på grund af tørke, så jeg overvejer at grave dem op.
      Det har været træls at vande, men det har fået haven nogenlunde igennem tørken. Men nu har vi ikke tørkeproblemer længere, for det sidste døgn, har vi fået 50 mm regn 😀. Jeg må have set efter, om lusene er regnet væk. Jeg håber, det også har givet regn til jer.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Uha ja, her er også forfærdeligt tørt. Jeg kan forestille mig, hvordan det har trængt efter ferien.
    Jeg er vild med din tørketålende have med brudesløren. Hvad har du ovre i skyggen under et træ? Er det noget, der både tåler lidt skygge og tørke?
    Jeg klipper kun stauder i mine to store bede med storrodet og bølgetkronet storkenæb samt løvefod. Dels af hensyn til frøsætning (selv om jeg strengt taget venter for længe, fordi frøstandende på den storrodede og løvefoden er så smukke), og dels - og især - fordi planterne bliver så store og grove, at de ikke er kønne, hvis de får lov at vokse videre.
    Jeg har døjet med især meldug i år. Lus har jeg heldigvis kun set i 'normal' mængde.
    Din kaprifolie er en Lonicera japonica 'Aureo-Reticulata' - jeg har den også.
    Mange hilsener Lisbeht

    SvarSlet
    Svar
    1. Her VAR så forfærdelig tørt. Det er der ikke mere, for i det forgående døgn fik vi 50 mm nedbør 😀.
      Træet i den tørketålende have er et æbletræ, og nedenunder vokser såmænd bare guldjordbær. De blev plantet af praktiske grunde. Når æblerne modner og falder ned, lander de blødt, det er let at finde æblerne, og guldjordbær tåler, at man træder på dem.
      Meldug har vi også set i år. Jeg håber, at regnen har gjort kål på nogle af lusene.
      Tak for navnet! Jeg har fået planten foræret for mange år siden og har ikke kendt navnet, men jeg havde en ide om, at det kunne være en Lonicera.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Tillykke med regnen. Her har vi stadig ingen.
      Det, der står under æbletræet, og som man kan se på billedet lige til højre for det hvide cafesæt, er højere end guldjordbær.
      Det er godt nok smart tænkt med guldjordbær som tæppe. Ælsker den slags pratiske OG smukke løsninger.

      Slet
    3. Der vokser nogle hvide brudeslør ved plankeværket til højre for cafesættet. Hvis det er dem, du mener, får de sol, da de står foran æbletræet, hvilket ikke er så let at se på billedet. Længere nede vokser en gruppe skotsk lostilk. De får hvide blomster, men er afblomstrede for i år, og frøstandene har jeg klippet af. I delvis skygge bag æbletræet vokser nogle hvide høstfloks. De klarer sig fint, også selvom der er lidt tørt.

      Hilsen Elna

      Slet
    4. Tak, jeg tjekker videre på lostilk og høstfloks - imponerende, at sidstnævnte klarer sig i delvis skygge.

      Slet
  7. Jag klipper en hel del om jag kommer ihåg. Ibland står de bara kvar och ser skräpiga ut och då är valet lätt. Men vissa som du säger är vackra även överblommade :) Och tack för tipset om brudslöja de hade jag glömt bort men borde gå jättebra där jag har så väldigt torrt.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Brudeslør ser man ikke så tit. Det er en skam, for de er med til at give lethed til havens bede, og så er de tørketålende, hvilket er en stor fordel i vores have.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet