fredag den 8. december 2023

Decemberhaven


Lige et lille pip herfra. Vi har været på vores traditionelle adventsferie i Göteborg, og desuden har vi været til julemarked i Flensborg, så havesysler har ligget lidt stille. Imens har haven også passet sig selv. Efter nogle dage med barfrost kom der heldigvis sne, som lagde et beskyttende lag over planterne.

Det er efterhånden blevet en sjældenhed, at vi har sne. Sidste år så vi slet ikke haven snedækket, og det savnede jeg.

Billederne er taget en tidlig formiddag. Vi var kommet hjem fra Göteborg ved midnatstid aftenen før, og det var utrolig dejligt at trække gardinerne fra om morgenen og se sneen ligge. Efterhånden som det lysnede, kunne man se haven dukke frem. Himlen var overtrukket, og det var næsten som et sort-hvidt billede. 

Vedbendbuskens og hortensiaens visne blomster var så smukke med sne på.Figentræet står med en masse små figner, der ikke nåede at modne. Men nu er fignerne blevet pudret med sne, og de ser så fine ud.


Nogle siger, at alle haver er ens, når de er snedækkede. Det er jeg nu ikke helt enig i, for en have, der kun består af græs og fliser, synes jeg er kedelig året rundt. Det skal noget beplantning til at give højde, for at en have føles hyggelig. Og det gælder også om vinteren.Hvis man klipper sine stauder ned om efteråret, snyder man sig selv, hvis der kommer sne. 


Herunder ses et udsnit af staudebedet. Planterne længst til højre er brudeslør. Når jeg ser supermarkedernes bundter med tørret brudeslør, som er indfarvet i alle regnbuens farver, kan jeg ligefrem komme til at hade den lille blomst. Men når de står i haven med sne på de små blomsterkugler, er de altså yndige.


Sneen ligger endnu på jorden, men det har været tøvejr de seneste dage, så desværre er den sne, der lå på planterne, smeltet bort. Men det var fortryllende at opleve en vinterpyntet have.
18 kommentarer:

 1. Ja, jeg har savnet din blogg, men da vet jeg hvorfor du har vært så stille :)
  Jeg er jo veldig glad i snø så sant jeg får den i passende mengder. Jeg synes at alle hager kler snø veldig godt, men jeg er enig med deg at en flat hage er kjedelig. Din fikenplante gir flott høyde.
  Jeg ønsker meg en hardfør brokebladet kristtorn, men jeg vet ikke om det finnes. Din er veldig fin.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Sne er velkommen, men der skal helst ikke ligge flere meter, og du vil gerne af med sneen, inden det bliver sommer. Det er vist sådan, du har det med sne.
   Jeg kan godt forstå, du gerne vil have en brogetbladet kristtorn, for den liver så dejligt op i haven om vinteren, og den er god til dekorationsbrug. Det er ikke mit indtryk, at kristtorn er sarte, men hos os har vi sjældent ret meget frost.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det er så dejligt med sneen, når den falder på den måde og ligger som frostsne over det hele. Her var den ved at tø, men det har sneet et par timer nu. Du er flittig til at køre rundt, godt du kan og at du viser smukke billeder fra haven. Du har helt ret, sneen skal ikke kun falde i græs, der skal højde til.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, det er hyggeligt at have lidt sne op til jul, når bare der ikke bliver trafikkaos. Vores Göteborgtur er en dejlig tradition, der går over 20 år tilbage.
   Ja der skal højde til, og det må jeg sige, I har forstået at skabe i jeres have.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Lyder som nogle dejlige ture du har været på. Og det har været de rene eventyrhave vi har haft, med sneen. Jeg klipper heller ikke stauder ned før end februar, marts, så det er det flotteste motiver der har været.. Jeg fangede et med hindbær med sne på!! Det var de sidste efterårshindbær, men alligevel.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været et par rigtig dejlige ture, og det gjorde jo ikke oplevelsen mindre, at der lå et fint drys sne.
   Stauderne var ved at se lidt kedelige ud på grund af al den blæst og regn vi har haft. Men jeg skal love for, de blev fint pyntede, da sneen kom. Februar er som regel et godt tidpunkt til nedklipning af stauder, så kommer løgplanterne ikke i vejen. Det er utroligt, at man kan høste hindbær i december.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!
  Vi har haft riktigt kallt och snö, riktigt fint. Nu har det blivit betydligt varmare så jag är rädd för att snön skall försvinna eller att det blir väldigt halt. Men än så länge är det vitt. Det ser fint ut i din trädgård. Jag låter också stjälkar stå kvar , rensar på våren.
  Ha en fin andra Advent /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her er sneen så godt som forsvundet, og det er helt trist, for det bliver så mørkt, når sneen er væk. Men så er det godt, vi kan tænde julebelysningen.
   Du må også have en fin 2. søndag i advent.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Flotte billeder fra din snedækkede have. Man kan se strukturen på en helt anden måde når de store træer er bare og buske og de formklippede får et lag sne. Så smuk. Vi er enige om at de afblomstrede stauder kan pynte hele vinteren. Du har virkelig skabt en flot vinterhave!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Ja sneen gør på flere måder noget godt for haven. Det var dejligt, vi fik haven at se i vinterdragt.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Så vakkert med snø!
  Ja, hager er veldig forskjellige, også om vinteren. Det er spennende å gå på fotojakt året rundt.
  God helg!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder meget af sneen, men desværre er det ikke ret tit, vi har sne her. Det er sjovt at tage snebilleder af haven, for man bliver opmærksom på nye motiver og nye vinkler at fotografere fra.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det var en dejlig oplevelse at komme hjem til en hvidpudret have, og jeg giver dig helt ret i at planterne også betyder meget i en vinterhave! Navnlig de klippede buske gør sig godt i sneen, så det er fint at have en passende blanding af vintergrønt og vinterbart, klippet og uklippet. Du har taget nogle helt vidunderlige billeder i haven, og stauderne kan jo også noget i sne, hvor deres forskellige strukturer fremhæves.
  Håber at se lidt til jeres ture her i julemåneden! Der plejer at være god inspiration at hente i dine reportager.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Göteborg var smuk i vinterdragt, men det var koldt, og jeg havde mine store luffer på, så jeg fik ikke taget ret mange billeder, så der er vist ikke til et indlæg. Jeg var bange for, at sneen ville nå at smelte, inden vi kom hjem, men jeg nåede heldigvis at se haven med sne.
   Du har ret i, at stauderne kan noget i sne. Klipper man stauderne ned om efteråret snyder man sig selv.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Deilig med snø, og de flotte vintergrønne kulene. Ha en fortsatt fin desember, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nød virkelig sneen, men nu er den desværre væk.
   Du må også have en dejlig december.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hei! Ja, hagen forandrer seg med snø og kulde. Det er helt nye strukturer og former. Det er spennende å se at skjelettet trer fram igjen. Hva er de store kulene? Innmari fine.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kuglerne på det tredje billede er af taks. Kuglerne på de øvrige billeder er af kristtorn på nær en enkelt kugle, der er af buksbom.

   Hilsen Elna

   Slet