Det har været et meget smukt efterår i år med glødende farver på buske og træer. Vejret har også været smukt, så der har været rig lejlighed til at nyde haven. Oktober kan være en meget våd måned, men i år fik vi kun 77 mm regn, og november har indtil videre kun givet 3 mm, så der er ingen fare for, at de tørketålende planter får det for vådt.
De smukke efterårsblade er for størstedelens vedkommende faldet til jorden, og her ligger de og bliver mere og mere gråbrune. Oktobers blomsterpragt er også visnet, så det er en noget mere farvefattig måned, vi nu er i gang med.
Der er dog fortsat enkelte planter, der stråler. Papagøjetræet, Parrotia persica, er først nu ved at skifte til efterårsfarver.
Også staudehirsen, Panicum virgatum, har flotte farver.
Den lille hvide spirea beholder altid de grønne blade langt ind i efteråret, og den står med fine visne blomsterstande.
Der er fortsat blomster at finde i haven. Busk-vedbend, Hedera helix 'Arborescens', står med kuglerunde blomsterstande med små gule blomster. Der er altid summende insekter omkring blomsterne.
De røde dahliaer ved fordøren blomstrer fortsat, men farverne er blegnet.
Bjergmynterne, Calamintha nepeta, blomstrer også, men her har blomsterne tværtimod fået mere farve, end de havde i sommer, hvor de var helt sart lyslilla.
De små hvide biblommer, 'Carpet of Snow', blev sået meget sent, til gengæld blomstre de fortsat.
Nogle af krukkeplanterne gør det rigtig godt. Margeritten bliver ved og ved .
Også drueliljen, Liriope, holder stand. Det er en rigtig dejlig plante.
Endnu kan man finde lidt blomster til vaserne, men det er desværre ved at være slut for i år med de store, farvestrålende havebuketter. Men så kan man jo altid klippe et par grene af de stedsegrønne, og måske kan man finde nogle flotte frøstande. Jeg køber stort set aldrig buketter til mig selv. Mange af butikkernes afskårne blomster er kommet med fly helt fra Afrika.
Til slut vil jeg vise en lille serie billeder fra København, hvor vi tilbragte nogle dage i den forløbne uge.
De to følgende billeder er fra H. C. Andersens Boulevard, hvor der i det lange smalle bed langs rådhuset var plantet stedmorblomster i varme farver, der passede så fint til vildvinens røde og orange blade.
Bedet så nyplantet ud. Formentlig er der også lagt forskellige forårsløg, det plejer der at være. Bliver vinteren mild vil stedmorplanterne kunne blomstre gennem hele vinteren og foråret.
De 3 sidste billeder er fra Amaliehaven. Haven ligger mellem Amalienborg og Københavns Havn og er et af Københavns små åndehuller.
Den flotte "skulptur" består af klippet taks. Det ser ud, som om der er tre blokke, men i virkeligheden hænger blokkene sammen. Palmeliljens, Yucca filamentosa, spidse blade er så flotte sammen med den klippede taks. Som bunddække er plantet geranium.
Haven, der blev anlagt i begyndelsen af 1980'erne, var en gave til det danske folk fra A. P. Møller Fonden. Haveanlægget har lige gennemgået en restaurering, og det blev genåbnet i maj i år. Ved restaureringen var A. P. Møller Fonden igen på banen og støttede med 65 millioner kr.
Det var ikke kun bevoksningen, der trængte til "restaurering", men også belægninger, mure, springvand, skulpturer og bænke, og derfor blev restaureringen så dyr. Men nu er Amaliehaven i flot stand, og de gedigne materialer kan holde de næste årtier.