fredag den 12. maj 2017

Majhaven

Det var ved at blive tørt i haven, og både vandkande og siveslange havde været i brug. Men så kom der regn, en dejlig stille regn, der fik havens planter til at løfte hovedet. Der kom 9 mm, men lidt har jo også ret.


Mens nogle planter kun lige har stukket næsen over jordoverfladen, har andre haft vokseværk og er allerede meterhøje. En af hurtigløberne er prydrabarberen, Rheum palmatum var. tanguticum.Bronzeblad, Rodgersia, har også fart på. Dens blade har en smuk brun farve om foråret.


Hostaerne er ved at være et godt stykke over jorden, men bladene har endnu ikke foldet sig helt ud. Her er det en minihosta, som jeg ikke kender navnet på.


Jeg har de sidste par gange skrevet om bunddækkeplanter. Denne uges bunddækkeplante må blive prydjordbær, Fragaria, som vi har langs vores indkørsel. Lige nu er de fyldte af lyserøde blomster, og de blomstrer, dog mere begrænset, sommeren igennem.


Det er fortsat tulipantid. Her er det den smukke mørkviolette 'Cuban Night'.


Sidste år lavede vi et af havens små bede om, fordi vi syntes, der trængte til lidt fornyelse. De fleste af stauderne havde vi i forvejen andre steder i aften, så de blev delt, og nogle blev stiklingeformeret. Det gror godt i bedet, og jeg har en formodning om, at jorden næsten når at blive dækket i år.


Også i år er der nye anlægsarbejder i gang. Vi har udvidet den hvide have, og vi er nu i gang med at lægge fliser og tilplante det ekstra stykke jord.


Her ses den hvide have i hele sin udstrækning.


Kamæleonbusken, Actinidia kolomikta, er begyndt at skifte farve på bladene.


Aksbærmispel, Amelanchier Spicata, er en udmærket lægiver. Vi har en række til at læ for nordenvinden. Lige nu står de med skønne hvide blomster.Jeg har flere gange tidligere vist billeder af vores vejtræer, som er rødbladet ahorn. Nu gør jeg det igen, for de er nyudsprungne og står så smukke med små fine røde blade.


En del af de små frøplanter har nu fundet vej til krukker og bede, og inden længe bliver de sidste plantet ud. Så gider vi ikke mere nattefrost! Det er første gang, jeg prøver at så Dahlia. Jeg købte en pose frø med blomster i blandede farver, så det bliver jo spændende at se resultatet.12 kommentarer:

 1. Så langt alt er kommet hos deg likevel! Mine hosta har jeg ennå ikke sett noe til. Nei, nå gidder vi ikke mer nattefrost eller snø. Veldig fin hvit hage du har! Det er min drøm, men jeg får det aldri til.
  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bor jo også lidt længere sydpå end dig. Og så bor jeg kun 10 km fra Vesterhavet, så vi har ikke ret meget frost. Det er spændende at arbejde med den hvide have, jeg kan godt lide sammensætninger med grønne og grå blade, så det er ikke bare hvide blomster, jeg går efter.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Flot og frodigt ser det ud, jeg har lige købt mig en prydrabarber, den ser ikke ud af meget endnu, men det kommer forhåbentlig.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Din rabarber skal nok skyde i vejret. Vores kommer altid fint om foråret, men hvis vi får en tør sommer, bliver den lidt ked af det.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Kamæleonbuskens brogede blade passer fint til husets gule mursten , og rækken af røde ahorn er flot med det nye løv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejtræer er efter min mening en gave. Men det er ikke alle på vejen, der er begejstrede for dem, nogle synes, der er lidt for mange blade at rive op om efteråret.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Dere ligger godt foran oss i Norge med våren. Spennende prosjekter dere har på gang. Jeg venter på mine nye Cuban night' skal blomstre. Har noe å se frem mot!
  Alt godt.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt glæde til, at 'Cuban night' kommer i blomst. Det er en smuk tulipan med en meget mørkviolet farve og let frynsede blade, og så har den en lang blomstringstid.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Det var snyggt med prydnadsrabarbern som sticker upp som ett utropstecken i rabatten, vacker att titta på är den också.

  Ett sådant stilla regn önskar jag mig också, det får gärna regna några dygn.

  Ha det så gott !

  SvarSlet
 6. Her har det regnet igen i dag. Det var en dejlig stille regn, lige hvad vi kunne bruge. Jeg håber, at der også kommer regn hos jer. Jeg kan godt huske sidste sommer, da I havde det meget tørt, og du var bange for, at nogle af jeres planter ikke kunne klare det.
  Du må også have det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 7. Hagen har godt av litt regn på våren. Det blir så frodig og fint, som hos deg. Her har det regnet litt for mye, men nå ser godværet ut til å komme.
  Riktig god helg.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Når varmen kommer til jer, vil det blive et festfyrværkeri i din have.
   Vi har en meget tør jord, og tit får vi kun meget lidt nedbør i maj. Jeg er så taknemmelig for regnen, for det betyder, at vi kan spare på havevanderen, og vandværksvand er dyrt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet