fredag den 5. maj 2017

Det er nu, det sker

Der sker så meget i haven lige nu. Hver dag er nye buske og træer sprunget ud, og går der et par dage, hvor man ikke lige er hjemme og kan komme ud at kikke, er der kommet nye blomster til. Det træ, der tiltrækker sig opmærksomheden lige nu, er bærmisplen, Armelancier laevis. Det brune løv skiller sig ud fra alt det lysegrønne i forårshaven, og de hvide blomster og ikke mindst knopperne er så yndige.Blandt buskene er det fortsat fjeldribsen, Ribes alpinum, der med de gulgrønne blomster indtager førstepladsen. Langs vestsiden af vores gule murstenshus står en række fjeldribs i en bund af tæppedannende stenurt, Sedum. Jeg elsker det bed, det er så enkelt, og da hverken fjeldribs eller stenurt er krævende planter, gror de fint, og der kommer så godt som ingen ukrudt.


Blandt bunddækkeplanterne er liden singrøn, Vinca minor, slet ikke til at komme udenom. Planten er fyldt med nye lysegrønne skud og blå blomster.På sydsiden af huset vokser en kamæleonbusk, Actinidia kolomikta. Den er både sjov og smuk, når den står med røde og hvide blade, men lige efter udspring er bladene grønne med et brunt skær, og da er busken også dekorativ. Det er en meget nem busk, der stort set ikke kræver pasning, og den kan bestemt anbefales.


På sydsiden af huset vokser desuden en figen samt et æbletræ. Fignen viser endnu ikke mange forårstegn, men æbletræet, Elstar, står i blomst.


Sidste år købte jeg nogle kobjælder på et plantemarked. Jeg var spændt på, om de ville trives i vores jord, men det ser ud til, at de er akklimatiserede.


I den hvide have er det især løgplanterne, man lægger mærke til. Tulipanerne i forgrunden er 'Spring Green'. Narcisserne er 'Jamestown'.Hvad gør man, når ens favoritroser er blevet gamle og trætte? Manden i huset graver dem op, skifter jorden og planter nye af samme slags. Favoritrosen er den hvide Austinrose 'Winchester Cathedral'.


Jeg er så småt begyndt at plante sommerblomster ud i krukkerne. En sommerblomst, jeg specielt vil fremhæve er isbegonia, Begonia semperflorens. Det var engang en meget almindelig plante, men den har vist været umoderne i nogle år. Jeg havde den sidste sommer i en krukke på trappen ved hoveddøren, som er på nordsiden af huset. Den var ikke på nogen måde krævende, og den blomstrede uden ophold fra maj til frosten ødelagde den i november. Jeg var så begejstret, at jeg igen i år har købt isbegoniaer til krukken på trappen.


Til slut vil jeg lige vise en anden af de seje. Der blev så tomt, da julepynten blev taget ned lige efter nytår. Derfor købte jeg denne primula, den er fra Kvickly, og jeg har ikke navnet på den. Jeg stillede den i køkkenvinduet, og der har den stået lige siden, og den har blomstret uafbrudt. Godt gået!

18 kommentarer:

 1. Jeg ble bare sittende her stum av beundring! Så mye fint du har som blomstrer nå.
  Takk for tips om isbegonia! De skal jeg prøve i år :)
  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg tror, du bliver glad for isbegonia, for det er en nem plante, og den blomstrer så flittigt igennem hele sæsonen.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna
  Ja det er da en sej primula, de plejer at blive kedelige, når de har stået inde et stykke tid. Bærmisplerne er bare så smukke nu. Kamæleonbusken har jeg ikke, det var sjovt at se den nyudsprunget.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. De små primula, som butikkerne har i mængder i vintertiden, står vel højst et par uger inde i varmen. Næste år vil jeg kun købe den "nye" slags, for den har man da virkelig glæde af.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei!
  Bildene dine er vår. Det er så vakkert lys i dem. Denne tiden er en deilig tid.
  Heldigvis er det snart helg, og da skal jeg være ute i hagen.

  God helg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, at maj er årets skønneste måned. Jeg har fødselsdag i maj og har altid forbundet min fødselsdag med blomstrende frugttræer.
   Du må have en rigtig dejlig weekend i din skønne have!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja, der sker meget lige nu- jeg kan næsten ikke følge med. Kobjælderne ser ud til at trives fint. Hvis det er den perfekte placering for rosen, så er der jo ikke andet for end at skifte jorden ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, det er svært at følge med.
   Jeg købte 3 kobjælder, og de gror alle godt. Nu er der snart plantemarked i havekredsen, så jeg tror, jeg vil prøve at købe nogle flere. Jeg holder så meget af de små uldtotter.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna

  ja en træt rose burde kunne klares med en kraftig tilbageklipning og ny jord.

  kobjælder og dens tidlige fætter Adonis må siges at være dette års forsblomster- de præsenterer sig supergodt på hver deres måde!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige kikket på vejrmeldingen for i morgen. Jeg tror, det bliver en god havedag, hvor der både skal ydes og nydes.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Ljuvliga bilder som andas VÅR! Härligt!
  Ha en skön helg...
  Kram från Titti

  SvarSlet
 7. Tak for din kommentar.
  Du må også have en god weekend.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 8. Hej Elna!

  Mycket fint i din vårträdgård med dessa sammanhängande planteringar. Bärhäggmispeln är så söt med sina sirliga små blommor.

  Pulsatilla är vårträdgårdens primadonna tycker jag, inte kräsna på något sätt utan bara tacksamma att få visa upp sig när vårsolen värmer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Pulsatilla kan jeg godt blive forelsket i. Og det er en stor fordel, at den er nem.
   Hav en god ufe!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Åååh, den ene skjønnheten etter den andre! Våren er en fantastisk tid. Eksplosjoner av det gode slaget i hagen hver dag.
  Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, våren er fantastisk. Det er bare med at nyde, mens tid er.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Mina Amelanchier blommar också nu men äppelblommen är inte lika långt kommen som din. Men det blir ju lite varmare med spaljerat träd. Vackert när du har stora områden med samma växt.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Æbletræet er espalieret på en sydmur, så den er heldig at vokse på det luneste sted i haven. Men nattefrosten kan jo ramme.
   Jeg kan godt lide mange planter af samme slags, men det er klart, at en plantesamler hellere vil have mange forskellige planter. Men haver - og haveejere - er heldigvis forskellige.

   Hilsen Elna

   Slet