fredag den 16. juni 2017

Stemninger

Jeg har de seneste dage gået og tænkt over begrebet stemning. Hvad er det, der giver en have en helt speciel stemning, og hvordan fornemmer man en stemning?


Jeg tror "stemning" er noget meget udefinerbart. Der kan ikke opstilles en formel for, hvordan man skaber en stemning, og vi føler nok også stemninger forskelligt. Man kan lave en havetegning og tegne havens rum, træer, buske, blomster, siddepladser og andre elementer ind på tegningen. Men man kan ikke tegne en stemning ind.


Det, der satte mine tanker i gang, var, at jeg besøgte Ingas Have. Inga har en stor have, og når man går rundt i den, fornemmer man ikke, hvad der er uden for haven. Haven er et lukket univers, hvor man ad stier bliver ført rundt til de forskellige afdelinger. Da jeg stod i bunden af haven ved en sø omgivet af nogle meget høje træer, blev jeg fuldstændig blæst omkuld. Her var en helt speciel stemning!

 
Det er altid en oplevelse, når man finder en have, hvor man gribes af en speciel stemning. Den oplevelse fik jeg i Ingas have.


Jeg tog ikke billeder i haven - jeg tror det er vanskeligt at fotografere en stemning (selvom der er et begreb, der hedder stemningsbilleder). Desuden ville Inga og hendes mand Mogens gerne vise rundt og fortælle om haven. Selvom haven kaldes Ingas have, er haven bestemt også Mogens' have. Der er en stor og meget velholdt køkkenhave, og den er udelukkende Mogens' fortjeneste. Det er desuden Mogens, der passer skoven med de meget store træer. Inga er mest til blomsterne, til de stedsegrønne og til alle buskene. Hun er plantesamler, og hun har en lille planteskole, for hun kan slet ikke lade være at lave nye planter - og så har hun lært sig selv at okulere roser, så roser er der mange af.


Hvis I skulle få lyst til at se Ingas have, er haven åben flere dage henover sommeren. Læs mere om haven i Haveselskabets hæfte ÅBNE HAVER 2017 på side 38 eller søg på nettet.

16 kommentarer:

 1. Det er helt sant det du sier! Stemningen kan ikke tegnes, nei, for den må skapes.
  Så vakre bilder, og det første har en magisk stemning!
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja det har du helt ret i, en stemning kan ikke tegnes, den skal føles, når man er i det.
  Det lyder ellers til at være en spændende have.
  God weekend
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt, at det ikke er alt, der kan planlægges og tegnes.
   Du ville helt sikkert også kunne lide Ingas have.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg forstår præcis hvad du mener. Jeg skrev selv for nylig noget lignende om Anette Pedersens have som netop også er et lukket rum fyldt med stemning. Nu vil prøve at finde ud af hvor Ingas have ligger, for den kunne jeg godt tænke mig at besøge :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du vil heller ikke blive skuffet!
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Ja, det er lidt sjovt egentlig, at det er så udefinerbart, for det er jo netop der magien ligger og der sker noget særligt. Jeg kan godt lide, at det at skabe en have også involverer intuition og en indre fornemmelse af, hvad der fungerer.
  God weekend Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu bliver du helt filosofisk, Lisbeth! Ja, du har ret, magien ligger i det udefinerbare. Så hvor er det dog godt, at alt ikke skal/kan sættes på en formel.
   Jeg vil også ønske dig en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Intressant inlägg. Är lite avundssjuk på de som har en stor trädgård för där kan man verkligen skapa inramning runt om så att det som är utanför inte syns inne i trädgården.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan kan jeg også have det. Men så må man jo prøve at få mest muligt ud af de givne rammer, og en bunden opgave kan jo også være spændende at arbejde med.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Jag vet vad du menar, jag har upplevt det. I början av mina år med trädgård åkte vi runt en hel del i olika trädgårdar men ingen av dessa trädgårdar vi besökte gav mig någon som helst känslomässig upplevelse.

  Men så en dag hände det - och jag visste med en gång att detta är trädgården med stort T. Hela den stora trädgården gick rakt in i min själ, den nästan talade till mig. Detta är många år sedan och vi är numera goda vänner med trädgårdens ägare och besöker denna speciella trädgård flera gånger varje år. Och det märkliga är att varje gång jag öppnar grinden och går in i trädgården återkommer den där speciella känslan av, ja vadå?

  Hälsningar /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et rigtigt spændende indlæg. Tænk at der kom et varigt havevenskab ud af jeres besøg.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Go morgen Elna:-)
  Det var et spændende indlæg, tak for det, lige til at filosofere mere over. Lisbet/livsglimt skriver det faktisk godt.
  Og jeg sidder her og vil beskrive noget der ikke kan lade sig gøre, just love it. Mit nøgleord for haven/vores sted har i flere år været stemning, har sagt det uden at tænke dybere over det;-)
  Ha en god weekend
  Hilsner Anette

  SvarSlet
 8. Jeg har ikke været hjemme hele dagen, så jeg får først besvaret din morgenhilsen nu. Men jeg vil ønske dig en god ny uge.
  Vi kan jo tænke mere over, hvordan man skaber en stemningsfuld have og så tage emnet op senere.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Godt å kunne gå og filosofere i en hage, og oppleve stemninger, som kan være vanskelig å formidle på bilde.
  Takk for runden i Ingas hage.
  Ha en fin dag.
  Eirin

  SvarSlet
 10. Ja, det er vel lige netop det at gå rundt i en have og opleve den, der gør, at man kan komme i en tilstand af total afslapning.
  I må også have det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlet