fredag den 8. februar 2019

Den grønne have

Jeg har flere gange vist museumshaver på min blog. Der findes så mange skønne museer, og til mange af dem hører en have. Men haverne bliver ofte lidt oversete. Når man er færdig med rundturen i museet, er det cafeen, der trækker, og så skal man da også lige se butikken, inden man går. Men det er synd at glemme museumshaverne, for de har tit så meget spændende at byde på.

På min sommerferie sidste år så jeg en rigtig dejlig museumshave. Det drejer som om haven ved Gulbenkianmuseet i Lissabon.


Indvendig rummer museet en stor og spændende kunstsamling.


Haven ligger bag museet og er så godt hegnet ind, at man slet ikke tænker over, at her ligger en stor, dejlig have.


Men det gør der! I overskriften kalder jeg den for den grønne have. Her er nemlig ikke tale om en blomstrende have, men om en have med plæner, store træer, buske og græsser.Haven er rig på bunddækkeplanter. De udgør sammen med flisearealerne nogle store rolige flader.


Den rektangulære form går igen overalt som her i havens bænke.


Her er det rektangler skabt af forskellige belægninger.


Alt det grønne samt de rektangulære former skaber en have, hvor man finder ro, og hvor der er rum til, at man kan gå stille rundt og fordybe sig.


Udefra ser museet ikke så indbydende ud, men betonen blødes op af de bølgende græsser.


Midt i alt det grønne skabes der rum for skulpturer.


Her får de rektangulære former modspil af runde spejlbassiner.Selvom det er en grøn have, er det dog muligt at finde enkelte blomster. Jeg tror, det er en blyrod, Plumbago.
 
 
Man kan læse mere om Museu Calouste Gulbenkian og haven her.
 
 
 

 20 kommentarer:

 1. Disse hagene er veldig fine. Det er flotte bilder du deler med oss. De bølgende gress var helt nydelig å se på.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var også ret begejstret for partierne med græs. Det er ikke så tit, man ser græsser anvendt på den måde. I haven var der flere store områder med græsser af forskellig slags.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Tak for turen. Det er da godt nok en rigtig fin og spændende have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en meget spændende have. Den er meget stor, selvom den ligger inde midt i Lissabon. Nogle steder har man en fornemmelse af at gå inde i en lille skov.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Flot have du har besøgt, jeg er især vild med det første billede med træet, hvor er det et smukt træ. Spejlbassin er også en god idé ikke mindst, når der er flere af dem.
  Tak for synet og god weekend.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Museet åbnede så vidt jeg husker i 1969, og mon ikke haven er anlagt på samme tid. Så træerne er meget store, og der er mange af dem. Man har nærmest fornemmelsen af at gå i en skovhave.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Alldeles underbart vackert Elna! Jag kan inte tänka mig något mera rogivande än en trädgård, klädd i grönska där formerna får vara det som bestämmer, utan konkurrens av färger.

  Jag förstår att det var en stor upplevelse att vandra omkring där!

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lissabon er en stor by, hvor man bor tæt, og hvor gaderne er smalle og trafikken stor. Og netop derfor opleves haven som en stor grøn oase. Jeg var meget begejstret for haven.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det er vel nok en god ide at fokusere på museumshaverne. Det vil jeg huske.
  Det er en meget flot en, du viser.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Museumshaver er tit små perler, som det er værd at gå på opdagelse i. Haven ved Gulbenkianmuseet er dog ret stor.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna

  Det er da en have nærmest med humor!
  de geometriske figurer. bliver brudt ikke kun af planterne, men også af de uregelmæssige sten duu viser på billedet midt i det hele. Og pludselig bliver det spændende:)

  Flot park - tak for turen!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, det er en have, hvor arkitekten har tænkt meget over linjer, former, materialer og gentagelser. Jeg er selv ret optaget af spejlbassinerne, de gør sig godt, når der er mange af dem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Det er vel nærmest en grøn oase, du viser os, og man er ikke tvivl om, at der har været en dygtig arkitekt inde over.

  SvarSlet
 8. Meget smuk have, som jeg endnu ikke har set selvom jeg har været i Lissabon nogle gange. De varierende stenbelægninger er som en nyfortolkning af portugisernes meget fine gadebelægninger og giver flot modspil til den grønne beplantning. En rolig oase med indlagte overraskelser.
  Tak for turen!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også først på min 3. tur til Lissabon, jeg fik øje på haven. Du må se den, næste gang du kommer derned. Ja i Portugal kan de noget med belægninger. Jeg er så imponeret over de store pladser og fortovene.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Aj så vackert! :) Tack för inspirerandebilder. Vi har nog samma smak när det kommer till form och material. Och du har rätt - en av de vackraste trädgårdar jag sett hör till ett Museum i Tokyo. Jag återvände dit två gånger för lugnets skull. Kanske dags att jag redigerar några av bilderna därifrån :)

  HA en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder interessant med museet i Tokyo. Det vil være spændende at se nogle billeder derfra🙂.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hei Elna!
  Det er veldig fascinerende å se hvordan stein blir brukt. Jeg la merke til i ditt forrige innlegg hvordan snøen fremhevet steinsettingen i hagen din. Når man "bare" bruker grønt, er det flott å se hvordan det løfter fram former. Prøver å få det til, men jeg vil ofte for mye. Former og farger, ja,takk til alt! Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt, at I er nogle, der vil det hele. Den grønne have er smuk, men hvis alle haver var så blomsterløse, tror jeg, det villle blive kedeligt. Man kan jo også lave forskellige haverum - nogle grønne og andre blomsterrige.

   Hilsen Elna

   Slet