fredag den 1. februar 2019

Et hvidt drys

Jeg kan godt blive en lille smule misundelig på de havebloggere, der viser skønne snebilleder. På denne årstid må haven gerne sove vintersøvn under en lun dyne af sne. Men sådan er det ikke her. Vi har kun haft ganske lidt sne, og man skal være hurtigt ude, hvis man skal nå at fange det med kameraet. Forleden kom der en lille smule sne, og jeg nåede lige en runde i haven, inden den forsvandt.


Staudetoppene - her er det sankthansurt og asters - der ellers godt kan se lidt brune og triste ud på en mørk vinterdag, får et helt andet udtryk, når de får et drys sne.


Uanset om der er sne eller ej, er de stedsegrønne bunddækkeplanter en gevinst for vinterhaven. Her er det vinterglans og kæmpestenbræk. der dækker jorden.Billedet nedenunder er fra samme bed som før, jeg har blot bevæget mig lidt længere frem.


For enden af bedet bag de klippede taks ligger den hvide have.


Bambussernes bliver så fine, når de får et hvidt drys.


Det sydvestlige hjørne er havens grønne hjørne. Her er altid mange fugle, som kan finde læ i og under buskene. Beplantningen består af forskellige buksbom og kristtorn. Som overstander vokser et stort birketræ. Bunden er dækket af guldjordbær. Sneen har lagt sig så smukt over bladene.Under snedrysset er foråret på vej.


Fra køkkenvinduet har vi udsigt til fuglenes foderplads. Somme tider får vi besøg af en ny fugl, så må fuglebogen og kikkerten frem.


På sofabordet ligger et par skønne havebøger. Noel Kingsbury beskriver i "Den naturlige have", hvordan man anlægger en have. Da mange haver i dag er små, viser bogen, hvordan man kan få mest muligt ud af en lille have. Men ideerne kan jo sagtens overføres til en større have. Man skal lige være opmærksom på, at nogle af de beskrevne planter ikke er hårdføre i Danmark.


Dorthe Kvists "Sådan skaber du rum i din have" er både hvad angår tekst og billeder en meget inspirerende havebog. Dorthe Kvists egen haveglæde går som en rød tråd igennem bogen. Det er 3. gang, jeg har båret bogen hjem fra biblioteket, så nu må den vist have plads på min ønskeseddel!


24 kommentarer:

 1. Hej Elna!
  Jag tycker om vintern och allt blir så ljust och rent när snön faller. Snö på städsegröna växter är vackert, här ligger snön kvar på granarnas grenar och de böjer sig så fint mot marken vilket påminner mig om att jag måste gå ut i trädgården och borsta bort lite snö från en del växter. Alla klar inte av snötyngden.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der bliver lyst og rent, og så bliver der så stille, lydene dæmpes af sneen. Jeg synes også, at man glæder sig til foråret på en helt anden måde, hvis der har været sne og haven har været “lukket ned”.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Dejlige vinterbilleder - jeg er imponeret over hvor langt fremme dine narcisser er!
  Jeg tror interessen for fugle kommer naturligt for os der har have. Ikke midst på denne årstid!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, du har ret i, at haveglæde og fugleglæde hører sammen. Jeg elsker at betragte fuglene. Mit fotoudstyr rækker desværre ikke rigtig til, at jeg kan tage gode billeder af dem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja sådan et snedrys pynter og er godt for planterne, desværre holder det ikke længe hos mange af os, så skal vil nordpå i stedet. Jeg er også imponeret over at du har påskeliljer i blomst.
  God weekend.
  hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange af os savner vist lidt sne, og det samme gør planterne, men vi må tage vejret, som det kommer. Vi kan jo på den anden side glæde os over, at vi hverken har haft snestorm, eller brugt i timevis på at rydde sne.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Så flotte snøbilder fra din hage! Jeg forstår at du være hurtig for å få tatt bildene mens snøen er der. Jeg kan gjerne sende deg noe snø hvis du vil ha litt mer ;)
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt bruge 10-20 cm sne. Jeg husker, hvor meget sne, du havde sidste år, og du har jo også allerede fået meget i år, så jeg forstår godt, at du gerne vil af med noget af det.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Det beste med snødrysset er jo at det blir så mye lysere ute:-)) Her har det sluttet å snø men det er ganske kaldt og snøen har blitt liggende. Det er nok veldig greit for plantene i hagen. Takk for en liten vandring i den vakre hagen din og god helg til deg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at dine planter er glade for at få en snedyne over sig. Og vi mennesker elsker lyset fra sneen. Nu begynder det heldigvis at kunne mærkes, at dagene bliver længere.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna
   Hilsen Elna

   Slet
 6. Fantastisk så langt fremme dine påskeliljer er.. Men bare de klarer det.
  Sneen luner jo altid, og lysner. Vi har heller ikke haft meget, bare et lille drys.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Påskeliljer er seje. De har nogle gange ligget fladt hen ad jorden, når det har været frostvejr, men de rejser sig igen. Mon ikke det er vendelboerne, der har fået mest sne.
   Du må have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Jeg savner også sne. Den danske vinters korte dage bliver endnu mere triste uden sneens lys. Jeg hørte engang en grønlænder, der boede i Danmark, sige, at hun mest savnede Grønland om vinteren, fordi her er så mørkt og trist. De har ellers ikke meget dagslys, men altså lysere og mindre deprimerende. Jeg forstår hende.
  Dejligt at se at foråret og sollyset nærmer sig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja sneen giver lys, også i det vintermørke Grønland. Jeg hørte engang en grønlænder sige, at han aldrig havde frosset så meget, som den første vinter, han boede i Danmark. Sneen luner planterne, men jeg forstår godt min grønlandske ven, for jeg tror også, at vi mennesker opfatter sneen som lunende.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Tack för de fina boktipsen :) Jag skaffade precis 'Woodland Gardening' av Kenneth Cox en stor bok men också väldigt fin att läsa i.

  Jag har mer snö och är så glad för den. Vi har precis som ni, tror jag, haft ganska kallt ett tag och att snön kom som en värmande isolering känns bra. Blir avundsjuk på den lilla narcissen men mest tittar jag på formerna och det gröna... Bambun och stammarna liksom de olika klippta formerna under björken - det är riktigt inspirerande.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige set en smagsprøve på “Woodland Gardening” på You Tube. Det ser ud til at være en fin bog.
   Bambusserne står på en række og deler 2 haverum. Stammerne bagved er koreansk røn, Sorbus “Dodong”, som der er plantet 4 af. De giver kulør til efterårshaven.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Godt du nåede ud i haven mens der var lidt hvidt i hele haven (ikke bare i den hvide del). Vi kan jo stadig nå at få rigtig vinter ligesom sidste år, hvor marts måned druknede i sne her hos os.
  Din have tager sig godt ud hele året med de velgennemtænkte plantninger og fine stedsegrønne indslag. Selvfølgelig kan man få dejlig inspiration fra smukke havebøger, men jeg synes jo du er meget godt med rent havearkitektonisk (en lille jysk underdrivelse).

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Man siger jo, at dagene længes, vinteren strenges, så det er ikke sikkert, at foråret er lige om hjørnet. Vi havde ingen sne i marts sidste år, men derimod 10 graders barfrost, så det havde planterne ikke godt af. Men jeg kan godt huske, at du skovlede, og skovlede.....
   Tak for din søde kommentar!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hvad mon i grunden det er, som sneen gør ved landskabet, og som vi holder så meget af. Det kan vel ikke kun være lyset, det handler om. Mon ikke også det handler om, at sneen dækker over det "rod", der hører den mørke tid til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du fuldstændig ret i. På denne årstid, hvor haven har været ramt af indtil flere efterårs- og vinterstorme, ser der mildest talt meget rodet ud i bedene. Men når sneen lægger sig, blødes linjerne op, man fokuserer på sneens renhed og på, hvor smukke planterne er med sne på. For mig handler det også om lydene, der er ingenting i verden så stille som sne.....

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Dejlige vinterbilleder fra din have :-)
  Din have tager sig også godt ud her om vinteren - flot :-)

  SvarSlet
 12. Hei Elna!
  Vakker vinterhage du har. Et snødryss forandrer hagen. Man blir oppmerksom på formene på en annen måte. Her er mange av formene borte under snøen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at man lægger mere mærke til havens form, når der ligger et drys sne. En tur rundt i vinterhaven kan give nye ideer til havens indretning. Og det er jo altid godt at få ideer....
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet