fredag den 9. august 2019

En have skal bruges

Efter nogle glade feriedage er børnebørnene rejst hjem, og der er blevet så stille i haven. Men hvor har vi nydt at have dem på ferie. En have skal ikke bare være en "udstilling", en have er skabt til at blive brugt, og intet er skønnere, end når haven indtages af legende børn.Drengene havde travlt med at save og skrue, der skulle laves en ny bænk til "Hulen", som vi kalder den lille plads under birketræet i havens fjerneste hjørne.Morfar havde fødselsdag, og Adam hejste flaget med lidt hjælp fra fødselaren.


Og Johan plukkede en fin buket til fødselsdagsbordet.


Men nu er børnebørnene rejst hjem, og jeg måtte selv ud med vandkanden og vande krukkeplanterne. Bagefter gik jeg en lille tur med fotoapparatet. Rønnetræernes bær hang tunge og skinnende orangefarvede og fortalte mig, at sommeren er på vej ind i sin sidste fase.


Hortensiaen 'The Bride' kan ikke rigtig bestemme om blomsterne skal have et lyserødt eller et lyseblåt skær, det går lidt i begge retninger.


En nyindkøbt prydoregano, Origanum laevigatum 'Herrenhausen' står med de smukkeste lilla-rosa blomster. Jeg tror, den bliver en af mine favoritter.


Vintersaren har jeg skrevet om flere gange. Jeg kan slet ikke lade være, for det er en virkelig dejlig staude. Den blomstrer over meget lang tid, og der er altid et summende liv af bier og svirrefluer omkring den. Den bliver ikke ret høj, så den er god som kantplante langs fliser.


Den hvide fredløs skal holdes i ave, for den breder sig med rodskud. Det er dog ikke noget problem, for planterne er lette at rykke op. Dens elegante blomster er fine i buketter.


Violfrøstjernen sender sine lilla blomster højt til vejrs, den vil have opmærksomhed. Det får den også, den får lov at få det sidste billede.16 kommentarer:

 1. Hvis man spørger jeres børnebørn, vil de uden tvivl mene, at det lige så meget er deres have som jeres😊 Sådan skal det være. Herrenhausen er en skøn plante. Vores er flere årtier gammel og stadigvæk lige livskraftig uden nogensinde at have været flyttet eller delt,og insekterne elsker den. Vintersar minder mig en del om bjergmynte (calamintha nepeta).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så dejligt nemt med den slags “driftssikre” stauder, og når de så tilmed er smukke, kan man næsten ikke ønske mere. Jeg holder også meget af bjergmynte, ikke mindst fordi den er ekstrem tørketålende. Den klarede sidste sommer i fin stil helt uden kunstvanding. Bjergmynte fryser helt ned om vinteren og er en lidt langsom starter om foråret, mens vintersar står grøn året rundt.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det er så hyggeligt at have børnebørnene på besøg, freden og ikke mindst stilheden breder sig i hus og have, når de igen er væk. Heldigvis kommer de igen en anden gang.
  Ja Fredløs skal holdes i ave.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven ville nok blive lidt forsømt, hvis børnebørnene var der hele tiden, for man når jo ikke så meget andet end at være sammen med dem.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Du har alldeles rätt, en trädgård skall användas och vem kan göra det bättre än lekfulla barnbarn! Fina bilder av gossarna och i den åldern blir det konstant liv och rörelse, jag har själv tre stycken pojkar i ungefär samma ålder.
  Det blir så tyst när de har åkt.
  Här dignar också rönnbären i stora klasar, länge sedan vi fått så mycket rönnbär, gott för fåglarna i vinter.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis fuglene så bare ville lade rønnebærrene sidde til vinter og nyde dem der, så ville jeg nyde synet af dem i efteråret. Men fuglene begynder snart at spise af dem, og inden længe er træet tømt.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Ja en have har det bedst med at blive brugt - super billeder!
  Og selven haver ser også flot ud!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten!
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Barn brukar älska trädgårdar med olika vrår och skrymslen istället för stora gräsmattor. Er måste vara perfekt :) Oreganon var flott och den andra lilla perennen har jag på min vill ha lista just för den är så fin som kant. Lysimachian planterade jag i höstas så den har inte kommit igång men jag tycker den är så vacker.

  Ha en fortsatt fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bliver mere og mere glad for kantplanter, fordi det er nemt, men også fordi jeg synes det er en fin indramning af bedene. Og hertil er vintersar, Satureja montana glimrende, og så er den tilmed vintergrøn.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hei Elna!
  Ja, en hage skal brukes aktivt. Det er morsomt å se hvordan unger tar i bruk hagen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, børn går bare i gang med at lege, og de bruger, hvad der er for hånden. Vi voksne skal helst have alting planlagt.
   Du må have en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Så härligt att de vill vara i trädgården. Ja det är mycket rönnbär i år men bladen ser förfärliga ut här. En massa rost på dem. Dina verkar gröna och fina.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ikke, at bladene har rust, jeg har ikke bemærket det. Men vi har haft blæsevejr i weekenden, og en del af klaserne er blæst af og ligger på græsset. Det er lidt ærgerligt.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Jeg MÅ have gang i den vintersar. Jeg har købt frø, men det lykkes ikke rigtig for mig.
  Interessant med fredløsen. Jeg købte et par stykker sidste år, men gravede dem op igen, da jeg så at de sendte 30 cm rodskud ud i alle retninger. Men hvis de er lige til at hive op, skal jeg måske ikke være så bange.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også min erfaring, at vintersar ikke er så spirevillig. Jeg har sået 2 år i træk, og der er vel kommet ca. 10 planter ud af det hver gang. Jeg har sået inde i april. Planterne fra sidste år er kommet godt igennem vinteren. Jeg klippede dem ned i foråret, og de er blevet pænt store og fyldige.
   Jeg er glad for den hvide fredløs, og jeg synes, rodskuddene er lette at rykke op.

   Hilsen Elna

   Slet