fredag den 17. september 2021

Indian summer

Når man går ind på ordnet.dk og læser definitionen på indian summer står der: "Periode om efteråret med sommervarme, klar himmel, lav sol og vegetation i gyldne farver". Definitionen passer præcis på septembervejret, og hvor har det været skønt. 

Dahliaerne 'Noordwijk's Glorie', strækker sig efter solen.


Månestråle, Kirengeshoma palmatum, ser derimod helt nedbøjet ud, men den lever også et liv på skyggesiden.


Høstasters er nemme stauder, der ikke gør meget væsen af sig før sidst på sommeren. Så kommer de til gengæld med et væld af blomster, og senere kommer der de yndigste kuglerunde frøstande.


Vi har flere forskellige sankthansurt i haven, men jeg holder mest af den med de lilla blomster. Den kom hertil i en buket, så navnet kender jeg ikke. 


Hvide høstanemoner, Anemone japonica 'Honorine Jobert' i godt selskab med elefantgræs.


Før tørkesommeren i 2018 var jorden foran bambusserne dækket af storkenæb, Geranium 'Rose Claire'. Men tørken tog næsten livet af dem, så vi plantede 5 hostaer, 'June', imellem de sørgelige rester af storkenæbene. Nu gror hostaer og storkenæb i skøn forening. 


I den hvide have vokser planterne tæt, og stien er næsten skjult.


Midt i bedet vokser en pilebladet pære, Pyrus salicifolia 'Pendula'. Den bliver klippet med meget hård hånd hver vinter, men i løbet af sommeren sender den lange skud ud til alle sider, så nu ser den helt uredt ud.

 
Lidt uorden i frisuren er der også hos skovranken.


Perlebusken står med fine grønne frugter. Senere skifter farven til brun.


Hortensiaen, 'The Bride' skifter også farve. Den er hvid i udspring, men om efteråret bliver blomsterne mere og mere rødlige.


Forleden kom der 19 mm regn. Det var lige, hvad haven trængte til. Fluks blev vandslangen rullet sammen og hængt på plads. Men det var vist desværre slut med indian summer for denne gang.23 kommentarer:

 1. Ja heldigvis fik vi nogle dejlige dage her først i september. Nu er det mørkt gråt og blæsende, men ja det går jo mod efterår, så vi må nok leve med, at det er slut for i år med at sidde ude og nyde måltiderne. Den pilebladede skal klippes jævnligt, vi klipper vores i facon i foråret og klipper lidt hist og pist hele sommeren. Min søns svigermor vil gerne have, at de ser vilde ud, hun har to vilde ved siden af hinanden. Pænt synes jeg ikke, det er, men det synes hun. Smag og behag er heldigvis forskellig. Min månestråle er ikke så villig, gad vide om jeg skal flytte den i skyggen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver nok for koldt at spise aftensmaden ude, men forhåbentlig bliver det til en del kopper kaffe i eftermiddagssolen i den kommende tid. Vi kender jo havens små lækroge.
   Jeg klipper ikke den pilebladede pære i facon, men jeg klipper den meget langt tilbage. Vi har to, den ene har kronen meget højt oppe, så jeg må tage både en langskaftet saks og en stige i brug, når jeg klipper. Da vi købte nummer to, valgte vi af praktiske grunde en med lavere stamme.
   Vores månestråle får lidt sol om formiddagen, ellers er der skygget, og det ser ud til at passe den godt. I tørre perioder bliver den vandet.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Ja, det har vært et fantastisk vær her også i det siste inntil de to siste dagene. Her kom det kun 7 mm med regn, så det som har kommet i Danmark i det siste er jo helt supert. Din hvite hortensia er så flott nå med rosa blomster, og det ble også så fint med geranium og hosta i sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår godt, du ønsker dig regn. Jeg kan også sagtens bruge meget mere.
   Jeg synes også, det er flot, når hortensiablomsterne rødmer. Den røde farve er ligesom mere efterårsagtig end den rent hvide.
   Geranium og hosta ser ud til at trives i hinandens selskab.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Hei igjen Elna
   Nå har jeg fått røtter på et par stiklinger av den hvite pasjonsblomsten jeg lovte deg. Jeg må da få din adresse. Du kan sende den til: veslepus10@gmail.com
   Hilsen Marit

   Slet
 3. Ni har många vackra miljöer men den vita trädgården är så vacker. Och när jag ser bilden av 'Honorine Jobert' och gräsen inser jag att jag ska flytta mina anemoner och låte de växa med gräsen istället. Så vackert! Tack för tipset.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Dine anemoner er helt sikkert i godt selskab, der hvor de vokser. Du plejer at lave nogle fine plantesammensætninger. Men vil du prøve noget nyt, kan du jo bruge tipset.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Første halvdel af september har været fantastisk. Jeg tror, der kommer sol igen i næste uge, så mon ikke vi kan være heldige. Oktober kan også have dejlige dage, men det føles godt nok koldt og efterårsagtigt i dag.
  Den hvide have og høstanemonerne foran den lyse græs er lige til at blive glad af. Ja, det er det hele, og skovrankens 'paryk' får mig til at smågrine - den er skør og smuk på samme tid.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, varmen kommer igen, så vi kan bruge havemøblerne et godt stykke tid endnu.
   Hvide høstanemoner er så skønne. Jeg synes, de har både smukke blomster en meget elegant vækstform, og så er det et stort plus, at de ikke vælter.
   Det er ikke sådan at holde styr på parykken, når man er ude, det må vi andre jo også sande engang imellem.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Fantastisk flot dahlia i lige den rette farver til denne sensommer. Dine asters er meget fine. Jeg har ikke prøvet dem endnu, fordi jeg har læst at de får meldug, men dine ser rigtig godt ud. Og farven er så god sammen med de glødende farver ved denne tid. Synd at miste geranier under tørken men den kombination, som I har lavet, er nu meget lækker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en nem og robust dahlia, og den er helt utrolig blomsterrig. Jeg kan ikke huske navnet på den viste høstasters, men jeg mener ikke, den har haft meldug. Ja lilla er god sammen med de gule og røde efterårsfarver.
   Bambusserne har jo en meget overhængende vækst, så jeg tror, der er tørt under dem. Nu er jeg blevet mere opmærksom på at huske at lægge siveslangen ud i tørkeperioder.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Skovranken har en moderigtig frisure, vindblæst. hihi.
  Aster er uunværlige nu. Både de tidlige og sene. Selvom flere af dem er noget uregerlige, vil jeg ikke undvære dem. og de er rimelige tørketolerante, et stort plus.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja skovranken ser lidt vindblæst ud. Men blæst er der også meget af herude tæt ved havet 😉.
   Asters vil jeg heller ikke undvære. De pynter ikke så meget om sommeren, men da er der på den anden side så meget andet.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!
  Ingen Indiansommar hos oss, idag var det ganska kyligt, så det blev en varm jacka på i trädgården. Har hjälpt dottern med en rabatt och förberett för nya planteringar. Det blev varmt efter ett tag. Så fint och härliga planteringar hos dig. Anemonerna är fina och den vita rabatten är mycket vacker. Dahlian är en riktig färgklick, så fin.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her har det også været lidt koldt og blæsende i dag, så det blev ikke til kaffe i haven.
   Din datter nød nok at få en hjælpende hånd.
   Anemoner er så dejlige at have i haven. De er altid sunde og kraftige, og jeg synes, blomsterne er så smukke.
   Dahlia er en gave til efterårshaven.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Jeg har også nydt de første par uger af september - min yndlingsmåned, selvom det gode vejr har været forbundet med en bekymring for vandbalancen. Nu har vi fået lidt vand, men det er slet ikke nok, så på en måde håber jeg på mere efterårsvejr fremover.
  Det er vel nok flotte billeder du viser fra hele haven! Georginerne har jo netop den rigtige indian-summer-agtige farve, og den hvide have ser også godt ud. Tænk at du kan få Hosta til at gro, hvor Geranier giver op - det er da helt fantastisk!
  Flotte Asters og Skt. Hansurter - og herlige parykker på skovranken.

  God weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det altså ærgerligt, at det skal være så tørt. Vi var heldige at få 19 mm. Men jeg har nogle stauder, jeg gerne vil have delt, så vi kan sagtens bruge meget mere regn.
   Georginerne har blomstret godt i år. Men jeg har fået købt nogle sorter med meget store blomsterhoveder, og dels knækker stilkene, hvis hovederne bliver for tunge, dels synes jeg, det er svært at arrangere dem i buketter. Så til næste år vil jeg købe nogle sorter, der får mindre blomster.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Det er nogle stor, flotte efterårsstauder, du kan nyde synet af. Vejret er klart blevet køligere. Det er lidt vemodigt, men har også en vis charme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lige de høje stauder, men jeg har ikke haft så mange, fordi vi bor så forblæst. Men de seneste år har jeg købt nogle høje stauder. Samtidig har jeg købt en del stauderinge hos Zinkbakken, og de er rigtig gode til at holde stauderne oprejst.
   Nu ligner vejret vist igen det efterårsvejr, vi husker fra tidligere år.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Underbara bilder och blommig inspiration!
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Titti!
   Du må nyde din weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei Elna! Vakre stemninger fra hagen. Jeg er så glad i den sarte gulfargen til månestråle..Vi hadde det varmt i forrige uke, men nå er det vanlig septembertemperatur. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også lide den sarte gule farve, og jeg vil gerne have flere stauder i den farve, men jeg synes ikke, der er så mange at vælge imellem - og slet ikke, når de gerne må være tørketålende.
   Nu er vejret også blevet koldere her.
   Du må også have det fodt!

   Hilsen Elna

   Slet