fredag den 10. juni 2022

En skøn have i hjertet af Göteborg

Haven, jeg henviser til i overskriften, er Trädgårdsföreningen. Netop hjemvendt fra en dejlig ferie i Göteborg er jeg helt fyldt op af indtryk fra denne dejlige have. Jeg har tidligere vist vinterbilleder fra haven, men nu vil jeg vise en serie billeder fotograferet på en dejlig dag i starten af juni. 

Rundt i kanten af haven er der woodlandbede. Her ses et bed designet af den kendte svenske landskabsarkitekt Ulf Nordfjell.


Rododendron i fuldt flor.

Lette hvide skærmblomster i en frodig grøn bund.

Engblommer og akelejer - to der klæder hinanden.


Vandbassinet midt i haven er enkelt og stilrent i sin udformning. Bassinet er meget stort, men ideen vil sagtens kunne bruges i mindre målestok. En fin kontrast mellem stramme former på hække og "højbed" og græssernes vilde vækstform. Træet med det lette løv er en fin overstander.


Symmetri. Den gamle villa ligger som et smukt fokuspunkt bag de klippede hække.


Rosenblomstringen er så småt begyndt.


Dunwich Rose 


William's Double Yellow


Frühlingsanfang


Frühlingsduft


På det sidste billede er der knald på farverne. Man bliver da glad ved synet af  den store skål fyldt med stedmorblomster. Græsserne syner ikke af så meget, men det giver alligevel en fin virkning, at de er der.
18 kommentarer:

 1. Takk for de flotte bilderfra Göteborg. Vannbassenget var fint plassert der, og det samme med den gamle villa. De har virkelig vært dyktige der.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også begejstret for vandbassinet og dens placering. Det er enkelt og smukt. I Trädgårdsföreningen er der flere gamle træhuse, og de er så velbevarede.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Wow ja det er en imponerende have, jeg blev selvfølgelig mest fanget af rhododendronerne, det er en virkelig flot have. Tak for turen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er så flot. Den er ret stor, og billederne viser kun en lille del af haven. Der er fx en stor rosenhave, som jeg ikke tog billeder af, fordi roserne kun lige var begyndt at blomstre.
   Det var en fornøjelse at have dig med på turen ;-)

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna!
  Tack för turen, det var riktigt vackert. Mycket vackra rosor och planteringar.
  Ha en trevlig helg /Häsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak! Det er altid inspirerende at komme på havebesøg, og Trädgårdsföreningen er en virkelig smuk have.
   Hav en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Skøn reportage Elna! Jeg kan godt sige at Göteborg rykker op på listen over steder jeg må se, hver gang du har været forbi. Og den dejlige have gør sig godt både vinter og sommer.
  Det er så fint at haven rummer både det (halv)vilde og det meget symetriske og stilrene, og plantesammensætningene er jo bare udsøgte.
  Tak for smukke billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange betragter Göteborg som en by, man bare kører igennem på vej nordpå i Sverige eller Norge. Det er en skam, for Göteborg er en meget spændende by med store flotte museer, koncerter, opera, skuespil samt en meget smuk natur i og omkring byen. Trädgådsföreningen er en ualmindelig dejlig have i byens centrum, men også den botaniske have, der ligger lidt uden for centrum er et besøg værd.
   Vi tilbragte en dag på en lille ø i skærgården. Her oplevede vi en dejlig vild natur og en ro og stilhed, som man næsten kun finder på små øer.
   Jeg håber, min lille "salgstale" har gjort indtryk :)
   Jeg er glad for, du kan lide mine billeder.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna
  Hvor er det en dejlig have, og du præsenterer den så smukt. Jeg har tidligere noteret den som et udflugtsmål, da du viste vinterbilleder, men som Ulla rykker jeg den op på listen. Der er virkelig meget at se. Inkl. den overdådige skål, du slutter med. Sikken et farvefyrværkeri.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar Lisbeth. Du kan læse min lille "salgstale" i mit svar til Ulla.
   Skålen er så smuk. Den er meget stor, og der er mange af dem. Men ideen kan jo sagtens bruges under mindre forhold. Farvefyrværkeri kan vi jo alle trænge til.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Ack så vackert! Längesen man besökte Göteborg så kul att du tog oss med på en liten tur :) Härliga bilder från ett grönt Göteborg...
  Kram Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at du nød turen. Göteborg er en dejlig by.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Dejlige billeder fra haven i Göteborg. Lækkert at få noget inspiration med hjem for som du siger, selv om haven/målestokken er stor, kan man sagtens tage ideerne og tilpasse dem egen have. De spinkle træer som overstandere ser fantastisk ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er meget enig med dig i, at spinkle træer er flotte som overstandere. Jeg synes, der bliver plantet alt for få af den slags træer i haverne i de nye villakvarterer.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Fin hage, og så langt alt er kommet. Syns jeg så noe som kunne være min favoritt Ballblom Alabaster også. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis jeg forstår det rigtigt, er Ballblom det norske navn for engblomme. Jeg kender ikke ret meget til engblommer, da de ikke trives i vores tørre jord, men når jeg googler sorten Alabaster, synes jeg, den ligner engblommen fra Trädgårdsföreningen.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hei Elna! Jeg blir alltid forventningsfull når du legger ut bilder.Det har jeg all grunn til. Dette er spennende. Akkurat nå er hagen i en kaostilstand, i hvert fall noen steder, og da er det godt å se harmonier. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Trädgårdsföreningen er en fin blanding af stramt anlagte bede og woodlandbede, hvor planterne vokser mere vildt. Denne kombination kan jeg godt lide.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet