onsdag den 29. juni 2022

Hurra for de tørketålende stauder

Det er blevet en tradition, at vi fejrer sankthansaften i Skagen, og efter 2 år med coronaaflysning kunne der igen holdes bål. Det blev den skønneste sankthansaften. Vejret var strålende og folk i tusindvis samledes omkring vippefyret og på stranden.


Prinsesse Marie holdt båltalen, og der var både korsang og musikalsk underholdning. Bålet sendte flammerne højt til vejrs på den lyse aftenhimmel


Det var svært at løsrive sig, og mørket var så småt begyndt at sænke sig, før vi forlod stranden.


Når vi kører til Skagen gør vi altid stop undervejs i Hune, hvor vi besøger Anne Justs have. I år var det lidt underligt at være der, fordi Claus Bonderup døde i maj, og huset stod tomt. Der holdes nu rundvisninger i huset, men vi valgte at koncentrere os om haven. 


Der var som altid meget at se i haven. Der er planer om at lave visse ændringer. Anne Just var blomstermaler, og haven blev anlagt, så den var blomsterrig, så hun kunne finde mange motiver til sine malerier. Med tiden er græsser og andre grønne planter kommet til at fylde mere og mere på bekostning af blomsterne. Nu vil man prøve at omlægge dele af haven, så den igen bliver mere blomsterrig. Desuden er man i gang med at overdække den store terrasse ved cafeen.

Selvom der måske ikke er så mange blomster i haven, som der var engang, var der flotte kulørte midsommerbede.


Jeg må indrømme, at jeg holder meget af de grønne bede, hvor blomsterne er farveklatter i det grønne - men jeg er jo heller ikke blomstermaler.


Vi var spændte på at komme hjem til vores egen have for at se, hvor tørt der var. Regnen har ikke været gavmild hverken i foråret eller i juni, men takket være vandværksvandet og alle vore tørketålende planter, stod det heldigvis nogenlunde til. Vi fik hyggeligt besøg fra Norge af Eirin og Lars med bloggen Hageidyll i Sponvika.

Jeg vil vise en lille serie af vore tørketålende stauder. I midsommerhaven er det især salvier og storkenæb, der er dominerende.

Den hvide staudesalvie, Salvia nemorosa 'Schneehügel' i selskab med katteurt.


Salvia nemorosa 'Ostfriesland'


Salvia nemorosa 'Rose'


Salvia nemorosa 'Caradonna'


Storkenæb, Geranium sanguineum 'Album'


Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum 


Geranium 'RoseClair'


Matrem - en dejlig staude, der villigt sår sig selv, men det er let at rykke frøplanterne op, hvis der kommer for mange. Den er god til at udfylde huller i bedene.


Vintersar, Satureja montana. Den blomstrer ikke endnu, men jeg viser den alligevel her, for bladene er så smukke, og den er meget tørketålende.


Løvefod, Alchemilla mollis


Bakkenellike, Dianthus deltoides 'Albus'


Til slut et billede af den skønne fingerbøl, Digitalis. Den er toårig, men den sår sig selv, og har man den først i haven, kommer den igen år efter år.


I morgen tager vi til København, hvor vi bliver de næste dage. Og nej, det er ikke Tour de France, der trækker, men derimod årets store havebegivenhed Cph Garden. Åh, hvor jeg glæder mig.

I må undskylde, jeg ikke rigtig når at få skrevet kommentarer til jeres blogindlæg, men jeg læser med. 


8 kommentarer:

 1. Din hage ser ut som den har fått mye regn, for den er så flott og frodig. Ja, tørketålende planter er noe å satse på når en får lite regn. Så hyggelig å få hagebesøk av Eirin og Lars da!
  Ditt siste bilde med digitalis i blomst er så vakkert.

  SvarSlet
 2. Hej Elna!
  Trevligt med traditioner till St Hans och att tända en brasa. Det är mycket som har kunnat genomföras igen efter några års uppehåll. Skagen är vackert. En fantastisk blomning i din trädgård. Digitalis är en favorit, vill inte vara utan den, men har några få som kommer att blomma i år. De jag sådde i år får jag njuta av nästa år. Hoppas det blir en trevlig upplevelse på Cph Garden.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
 3. Det ser flottest ud i din egen have, super med alle farveklatterne. Jeg troede ærlig talt, at I var imellem dem, der har fået regn, men det er ikke tilfældet, kan jeg forstå. Her var vi heldige at få 23 mm i mandags.
  Der er den helt særlige Sankt Hans stemning over dine billeder fra Skagen, det var en skøn aften.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 4. Ja, det var en fin Skt. Hans i år og dine billeder fra Skagen yder den flotte aften fuld retfærdighed!
  Dine valg af tørketålende stauder viser sig at være meget fornuftigt, og man mærker jo ikke hvor tørt det er med sådan en blomsterpragt. Alene de mange forskelige salvier - smukt!
  Matrem er en dejlig lille sag, og geranier kunne man jo slet ikke leve uden:) Her bruger jeg også vintersar og bjergmynte, samt mange krydderurter, når der skal fyldes huller med robuste planter. Jeg holder så meget af alle de insekter de også trækker til.

  Rigtig god fornøjelse i København!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 5. De er så gode dine tørketålende. Det ser ikke ud til I mangler vand. Jeg leder osse efter tørkeplanter, men hos mig skal de osse tåle en del skygge. Det er noget trixy. Der er flere bregne, men jeg vil jo osse godt have lidt farver med.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Hei! Stemningsfull St.Hans feiring. Det er noe spesielt med bål midtsommers. Det er rart å være i en hage uten deres eiere.
  Salvia er så himla fint. Har heldigvis flere av dem. Nydelig blomstring.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 7. Du minder mig om at det er tid til at genbesøge Haven i Hune. Den kan ses mange gange! Du har mange fine tørkeplanter og i disse dage bliver man bare så glad for dem.

  SvarSlet
 8. Tak for jeres kommentarer! Jeg har desværre ikke fået svaret. Jeg kom hjem sent i går aftes efter nogle travle dage i København, hvor jeg bl.a. besøgte CPH Garden. Det var en utrolig flot og velarrangeret udstilling, som Haveselskabet fik afholdt i år efter et års coronaudsættelse.

  Hilsen Elna

  SvarSlet