fredag den 2. september 2022

Den tørkeramte have

Jeg har flere gange skrevet om den tørketålende have, men selv en tørketålende have kan blive tørkeramt, når regnen udebliver. Den manglende regn kombineret med en tør sandjord har sat sine spor.

Herunder ses et bed med stjerneskærm. Planterne blev klippet ned for flere uger siden. Jeg havde håbet på en efterblomstring, men den er udeblevet.


Det er ærgerligt når hostabladene visner sidst på sommeren på grund af tørke, for planterne når ikke at blive pæne før til næste år.


Guldjordbær, som vi har som bunddække mange steder i haven, klarer sig nogenlunde i skygge, men på steder, hvor de vokser i sol, visner de.


Græsplænen er også brun på de solbeskinnede steder,


mens den klarer sig bedre i træernes skygge.


Man siger jo, at en sveden græsplæne bliver grøn igen, når der kommer regn. Det er også rigtigt, men min erfaring fra tørkesommeren 2018 siger mig, at det ikke bliver den samme græsplæne som før. Det er de grovere græsser, der kommer igen på bekostning af de finere græsser. Desuden får ukrudt nemmere fat, når græsset er i dårlig vækst.

Jeg følger dag for dag, hvor meget nedbør vi får, og tallene for havesæsonen 2022 er ikke opløftende. I løbet af de tre forårsmåneder fik vi 70 mm regn, og de tre sommermåneder gav 123 mm. Det vil sige kun 193 mm på et halvt år. 

I august fik vi 29 mm. I tørkesommeren 2018, som alle haveejere vist tænker tilbage på med rædsel, kom der regn sidst på sommeren, og vi fik til sammenligning 111 mm i august.


Emneskift! Der er ikke noget mere kedeligt at læse om end andres beklagelser, så nu skal der ikke lyde mere jammer herfra. Det er tiden, hvor sankthansurterne blomstrer. Jeg holder særlig meget af den hvide, som vist slet ikke hedder sankthansurt men kinesisk stenurt, Sedum spectabile 'Star Dust'. Den ses på billedet herover. Sankthansurten, Sedum hybrid 'Class Act' på billedet herunder faldt jeg for sidste år på grund af de pinkfarvede blomster.


Origanum vulgare Aureum flyttede ind i haven i sommer. Den har gulgrønne blade og iflg. navneskiltet skulle den få pink blomster. Den blev plantet i en krukke i gårdhaven, hvor de gulgrønne blade lyser op. Nu er blomsterne sprunget ud, de blev ikke pink, men hvide. Det gør nu ikke noget, det er en smuk plante.


På vores tur til Holland købte jeg en solhat, Rudbeckia subtomentosa 'Little Henry'. Udover at have smukke blomster, skal den være hårdfør og tørketålende, så den venter jeg mig meget af.


På samme tur købte jeg en hvid violfrøstjerne, Thalictrum 'Splendide White', til den hvide have, hvor jeg synes, der mangler nogle lette, svævende blomster. Der er ikke så meget at fotografere, men planten bliver forhåbentlig større med tiden.


Sidste efterår blev der plantet 4 drejeblomster, Physostegia virginiana 'Vivid', på et meget tørt sted i haven. De har nu bestået "tørkeprøven" og blomstrer med fine pink blomster på slanke aks.


Hortensia, Hydrangea paniculata 'Little Lime' Jane, er en smuk dværgform af 'Limelight'.


Til slut et billede fra et lille blomstrende bed ved fordøren. I forgrunden ses morgenfruer og bagved georginer og salvier.



14 kommentarer:

  1. Trist når det blir så mye tørke som dere har hatt, her har vi til vanlig motsatt problem, for mye regn, men i år har vi hatt en ganske fin sommer med litt av hvert, bortsett fra litt krukker har det ikke vært nødvendig å vanne. Tror jeg har den lys lilla, som jeg kaller Virginialeddblomst, ser i hvert fall lik ut. Den tåler også å ha det vått. Her er det meldt regn fra mandag av, så jeg må skynde meg å få gjort en jordryddejobb før det. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har lige googlet, og virginialeddblomst og drejeblomst er samme plante. Det er godt, vi har de latinske navne, så vi kan være helt sikre på, at det er samme plante vi skriver om.
      Du må have en god weekend med havearbejde.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Ja det er ikke just en smuk grøn blomsterne sensommer. Vi har lerjord, og den er lige så tørke ramt som din sand. Samtidig er jorden hård som beton, umulig at grave i, hvis man skulle få lyst.
    Men som du osse har, er der lyspunkter, st Hans urt især. Men jeg vidste ikke drejeblomst er tørketolerant. jeg have en for år tilbage, jeg må til at finde igen.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Sankthansurt er ikke til at undvære i haven. Jeg mener også at have læst, at drejeblomst gerne vil have lidt fugtigt jord. Men jeg har købt planterne af Poul Petersen fra Overdam Planteskole, og han siger, de er tørketålende, hvilket også er min erfaring fra den første sommer.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Ja det er trist læsning, når selv ukrudtet hænger med hovedet, står det skidt til. Vi har fået 8 mm mere end jer i august, det er simpelthen så sørgeligt, at vi ingen regn får. Nu lover de i næste uge, men tør vi tro på det, nej det gør vi ikke, for hvor har de lovet mange gange uden vi har fået noget. Min Limelight blomstrer mindre end den plejer, det er knap den vil springe ud pga. tørken. Men Skt. Hans urten klarer sig fint sammen med drejeblomsten, så dem kan du få af mig Gunvor. Nå det ser hun nok ikke.
    Men vi ønsker regn til os alle, for det er et sørgeligt syn derude.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er spændende, om der kommer regn i næste uge. Her er der også mulighed for regn iflg. vejrmeldingen :-)
      Her i haven er det georginerne, der ikke vil springe ud på grund af tørken. De yderste blade begynder at visne, inden blomsterne har foldet sig helt ud. Nogle af mine georginer er ikke engang i blomst endnu.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Huff! Jeg føler virkelig med deg, og det er så trist å se hvor hardt tørken rammer din hage. Dine sedum ser om ikke annet veldig fine ut og også din 'Little Lime '. Den kjøpte jeg for tre år siden, og nå er den ikke så liten mer.

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er spændt på, hvor stor 'Little Lime' bliver. Den skal helst ikke blive for stor.
      Det tager lidt af haveglæden, når det er så tørt. Jeg plejer at kunne plukke mange buketter med georginer, men i år visner blomsterne, før de er helt udsprungne.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Hej Elna!
    Det är trist med torkan, vi får hoppas på att växterna klarar sig, och kommer igen. Sankt Hans örterna , (kärleksörterna ) är så fina, har några som jag planterade förra året, och dem är jag glad för. Vacker Solhatt och Physostegia, som vi kallar Drakmynta. Den skall jag spana efter. Hortensian är en härlig växt, med vacker blomning.
    Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, planterne overlever, men det er nok tvivlsomt, om haven når at komme til at se grøn og frodig ud før til næste år.
      Både solhat og drejeblomst (drakmynta) skal efter beskrivelsen være meget hårdføre, så dem venter jeg mig meget af. Jeg har læst, at drejeblomst kan brede sig lidt ved udløbere, men så må jeg hugge dem af med spaden.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Uha - vi er MANGE i samme båd, så det er vel ok med lidt jammer! :-( Men det er godt at dele sorgerne. Min guldjordbær får lidt mere skygge så den står fint. Dejligt at vide at drejeblomster kan tåle tørken. Glad for at høre om 'Little Lime'. Jeg har ikke plads til Limelight men en dværgform vil være perfekt. Tak for det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja somme tider kan man blive så ynkelig, at man må dele sorgerne, men så er det godt, du forstår mig :-) Drejeblomsterne har klaret sig fint, selvom de først blev plantet i efteråret.

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Nogle af os bor åbenbart det helt forkerte sted, Elna, og på sandjord har du det ikke nemt. Jeg frygter ind imellem at vi kun får visne brune blade i efteråret og må undvære de kønne farver.
    I 2018 husker jeg også vi fik ca. 100 mm regn i august, og det gav os en flot frugt-høst, men i år drysser æblerne ned uden at være modne, så der er nok at klage over, men det er godt der også er noget der lykkes! Dine Sedum og sankthansurter ser så fine ud, og indgangspartiet med salvie og georginer er så smukt komponeret!
    Håber dine hollandske indkøb får fæste og leverer i fremtiden! Min gulbladede merian har svagt lyserøde blomster - lidt ligesom æbleblomster, men naturligvis meget mindre - men uanset er det en dejlig staude. Jeg kan sagtens undvære lidt af den næste gang vi ses, og den kan klare vejret - endnu:)

    Tænk, under 200 mm på et halvt år...
    Hilsner og håb fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det vil være så trist, hvis de smukke efterårsfarver helt udebliver, men vi må ikke tage sorgerne på forskud - måske kommer der regn, så noget kan reddes.
      Bedet ved indgangspartiet med salvier og georginer er opstået mere eller mindre tilfældigt. Vi har en brønd i bedet, og vi fik brønden skiftet i juni, fordi vi havde rotter i kloakken. Bedet var gravet op, og bl.a. en kugleklippet taks og nogle hostaer måtte lade livet. Jeg havde tilfældigvis en pose morgenfruefrø samt både georginer og salvier stående i potter, og de fik plads i bedet.
      Mine hollandske indkøb får kærlig pleje, så jeg håber, de er kommet godt fra start. Min merian har jeg taget nogle stiklinger af, så hvis de lykkes, er jeg selvforsynende - ellers tak :-)
      Ja 193 mm er bekymrende lidt. Det er godt, jeg ikke skal leve af min jord.

      Hilsen Elna

      Slet