fredag den 13. januar 2023

Fredensborg Slot, del 2

I mit sidste indlæg fortalte jeg om køkkenhaven og orangeriet ved Fredensborg Slot. Her følger del 2, hvor jeg vil vise billeder fra den reserverede have, som er kongefamiliens private have. Haven er kun åben for publikum i juli måned, når dronningen ikke bor på slottet.

Når man står på den store trappe, der fører op til slottet, og kikke ned over haven, ser man gangbroen, der fører over til en kunstig ø. Her er anlagt en meget smuk rosenhave. Haven var regeringens og Folketingets gave til dronning Margrethe i anledning af hendes 70-års fødselsdag i 2010.

Når man går ned ad trappen, skal man lige bemærke en smuk detalje under trappen. 

I plænen, der grænser op til rosenhaven, er der anlagt store staudebede.

I en tid, hvor haver helst skal være vilde, er det dejligt at se en "tam" have, hvor de enkelte bede består af stauder i store grupper. Bedene er meget velholdte, og kanterne er trimmet. Blandt stauderne finder man mange af de såkaldte insektmagneter, så her er ikke stille, tværtimod summer det af liv fra sommerfugle og andre insekter. 

Stjerneskærm er en god insektplante.



Blå, lilla og limegule farver klæder hinanden.


De høje træer imponerer alene ved deres størrelse. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvad de mon har "oplevet" i deres levetid. Hvem har siddet på bænken under det store træ i baggrunden, og hvad er der blevet talt om?


Selv om der er tale om en stor have, kan man altid tage ideer med sig, som man kan bruge i en lille have. Hvilke planter er anvendt? Hvordan er de sat sammen? Er der spændende krukkeplanter? Men de store træer spredt ud over en stor plæne, som på næste billede, er ikke et motiv, man kan skabe i en lille have. Dette motiv hører de store parker og haver til. Og netop derfor er det altid en oplevelse at besøge de store anlæg omkring slotte og herregårde. 


Havens gartnere er rene kunstnere, når det drejer sig om at klippe, men de er også gode til deres håndværk. Hækkene står helt skarpe, og alle buerne er ens.


Og se lige hvor fint bænken med de svungne ben passer til hækken.





12 kommentarer:

  1. Ja, her er god inspiration til alle haver, hvis man ser det som du ser! Jeg er også vild med de gamle træer som har set generationer af mennesker - kongelige og helt almindelige folk - vandre rundt og tale om verdens gang. Tænk hvilket perspektiv - og man kan jo se hvordan der hele tiden tænkes i fornyelse af træerne. Men de forskellige anlæg er også inspirerende, og jeg tror hele staudehaven er lagt om siden jeg var der. Den fantastiske hæk (og bænken!) kan man jo godt kopiere i hvert fald dele af, hvis man har lyst til klippearbejde, og her fungerer den som et dejlig fast indslag mellem de mange blomsterbede. Det er godt at kunne hente idéer i de store parker, og man behøver jo ikke være kongelig for at få noget godt ud af former og farver:-)
    Tak for dejlige billeder og farver her midt i regntiden!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Når jeg ser de store træer, kan jeg ikke lade være med at tænke på H. C. Andersen. Han kom jo meget rundt på herregårdene, så mon ikke han har gået i parkerne under store træer og fået inspiration til sine eventyr.
      Det er dejligt at se, at haven ved Fredensborg Slot er så velholdt. Selvom det er sparetider, skal vi passe på vores kulturarv.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Så flotte bilder Elna, og for et vakkert parkanlegg! Det må være fantastisk å vandre rundt der i juli måned. Vakre detaljer du har fanget som den rosa hengepelargonia som sto nedenfor trappen. Den detaljen var veldig pen. Effekten av masseplanting er nok ikke så enkelt å få til i sin egen hage sånn som med stjerneskjerm, men idéen er jo veldig god. Takk for de flotte bilder!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er utroligt, at en hængepelargonie i den grad kan tiltrække sig opmærksomhed når den kommer i en fin potte og bliver placeret på rette sted.
      Selvfølgelig er det nemmest med "masseplantning", hvis man har en stor have. Men det er vist ikke bare havens størrelse det kommer an på, det drejer sig vel også om, at vi gerne vil have mange forskellige planter. Både du og jeg gør jo somme tider impulskøb ;-)
      Jeg er glad for, du nød billederne.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Fine billeder, det med vilde haver bliver man lidt træt af.
    Jeg bliver også træt i hånden
    hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal vel også skåne hånden. Men du skal vide, jeg er glad for din hilsen.
      Jeg har ikke noget imod vilde haver, jeg bliver bare lidt træt, hvis ejerne er alt for "frelste".

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hej Elna!
    Det är en riktigt vacker park, känns som att det är riktigt rofyllt att vandra omkring där. Trevligt med den fint klippta häcken och de stora kloten.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hækken med buerne og de store kugler, den næsten svæver, er imponerende. Det er en takshæk. Jeg tror, den er gammel, for den er meget tæt.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Det var en flott hage, forstår godt at de kongelige vil ha den for seg selv så lenge de kan. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja selvom man er kongelig, har man vel også ret til lidt privatliv. Du må også have en god aften.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Det er sjældent at man ser "gammeldags" opbyggede staudebede og så i så store formater - det er imponerende!
    Det er noget af et klippearbejde gartnerne har at udføre. Som jeg nævnte går vi jævnligt i parken og vi går også i parken ved Frederiksborg slot, hvor der også er meget at klippe. Jeg beundrer det meget og der sker virkelig en transformation når de buskede hække bliver klippet.
    Efter dine to indlæg får jeg helt lyst til at gense serien om de kongelige haver :-)
    hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. De gammeldags staudebede er især imponerende i store haver. Men man kan jo godt prøve at lave noget tilsvarende i en almindelig have, hvis man begrænser antallet af forskellige stauder. Men det kan selvfølgelig være svært at begrænse sig ;-)
      Ja man kan lave meget godt med en saks.
      Det vil da være en god januarbeskæftigelse at gense udsendelserne.

      Hilsen Elna

      Slet