fredag den 6. januar 2023

Ud på tur

Godt nytår!

Tak for jeres jule- og nytårshilsner. Tak fordi I læser med på havesysler og tak for jeres kommentarer, som er med til at give mig lyst til at blogge. Det er rart at vide, at mine indlæg bliver "modtaget". 

Selv bruger jeg min blog som en slags havedagbog, hvor jeg kan følge årets gang i haven, og hvor jeg kan sammenligne de enkelte haveår. Jeg kan se, hvordan de små spirer udvikler sig hen over foråret for om sommeren at danne tætte blomstrende bede, jeg kan mindes årets mange udflugter til skønne haver, og jeg kan følge arbejdet med at så, plante og beskære. Det er givende at have en haveblog, og er der nogle af jer, der læser med her, som har lyst til at blive havebloggere, kan jeg varmt anbefale, at man springer ud i det. 

Som sædvanlig vil jeg her i vintertiden, hvor der ikke sker så meget i haven, fortælle om og vise billeder fra nogle af sidste års haveudflugter. Jeg lægger ud med haven ved Fredensborg Slot.


Vi var i København nogle dage i starten af juli i forbindelse med CPH Garden. Tour de Francefeberen rasede og København summede af liv. Det blev lidt for meget for os, så vi søgte ud af byen og tog en tur op til Fredensborg Slot.

Her besøgte vi køkkenhaven samt haven omkring slottet, der kaldes den reserverede have, fordi det er kongefamiliens private have. Den er kun tilgængelig i juli måned, når dronningen ikke bor på slottet. Slotsparken er derimod tilgængelig året rundt. 

Køkkenhaven rummer foruden et righoldigt udvalg af køkkenurter også blomster til afskæring. Haven, der er kæmpestor, forsyner de kongelige slotte (med undtagelse af Gråsten, der forrige år fik egen køkkenhave) med grøntsager og blomster.


Som det ses på billedet ovenfor, går en lang buegang beplantet med roser hele vejen ned gennem køkkenhaven. Buegangen er et betagende syn i juli, når roserne blomstrer, og den imponerer selvfølgelig ved sin længde.

Køkkenhaven er anlagt med dekorativt formede bede, hvor planterne er sammensat, så de klæder hinanden. Her er det kålplanter, der danner et smukt mønster.

Adskilt af hække ligger et haverum med mistbænke i lange rækker. Mistbænkene bliver brugt til både grøntsager og blomster til afskæring.For enden af køkkenhaven ligger orangeriet. Det er en meget smuk og harmonisk bygning. Både orangeriet og pladsen foran med bassinet er opbygget symmetrisk.I midten af orangeriet ligger det meget smukke kuppelrum. Bemærk at gulvet er lagt i det samme mønster som kuppelsalen på slottet.


Orangerier blev oprindelig anvendt til vinteropbevaring af citrusfrugter og andre frostfølsomme planter, og deraf kommer navnet.


I juli var der lidt tomt i orangeriet, da planterne var placeret rundt omkring i slotshaven.


Fredensborg Slot havde oprindelig et orangeri, men det forfaldt og blev for mange år siden revet ned. Det nye orangeri blev bygget i 1995. Orangeriet var til stor glæde for Prins Henrik, der interesserede sig meget for dyrkning af grøntsager og krydderurter.


I næste indlæg vil jeg vise billeder fra den reserverede have.


12 kommentarer:

 1. God idé at ty til arkivet i disse våde dage Elna, og navnlig når du har så fine billeder liggende fra Fredensborg. Det er nogle år siden jeg var der og jeg kan se rosengangen har udviklet sig siden, men ellers er det jo en vældig god tanke at også kongehuset laver grønsager og skæreblomster til sig selv, når nu der er så god plads, og så er det fint vi andre også kan få lov at kigge med. Orangeriet er så smukt og faktisk kunne jeg godt tænke mig at se det engang i løbet af vinteren, hvor det vel må bugne med krukker. Midt i sommetiden er det mest selve bygningen der imponerer, men jeg har hørt man stadig har myrtebuske som slæbes ind og ud hvert år og som skulle være et par hundrede år gamle. Der kan man tale om kontinuitet!

  Tak for et flot indlæg - jeg er glad for du fortsætter din blog!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har læst, at man om vinteren opbevarer ca. 350 planter i orangeriet, heraf 75 af de gamle myrter. Sikken et arbejde at få dem kørt ud og ind.
   Ja, det er våde dage. Vi har indtil nu fået 50 mm regn i januar. Hvad skal det ikke ende med?
   Selv tak Ulla, jeg er også glad for, at du fortsætter med at blogge. Jeg tror, vi skal skabe lidt reklame for at få flere med. Hvordan gør vi det?

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Ja, hvordan gør vi? Det har jeg også tænkt en del på. Jeg er ikke på de andre medier, så det er svært at reklamere der i hvert fald. Måske er vi bare de sidste dinosaurer:-)

   Slet
  3. Jeg er heller ikke på de andre medier. Det vil sige, jeg er på instagram, men jeg bruger det ikke.
   Det kan da godt være, vi er de sidste dinosaurer ;-) Så er det vel bare et spørgsmål om, hvornår vi giver op. Men jeg tror, vi er sejlivede.

   Slet
 2. Godt nytt år til deg også! Jeg er så misunnerlig på alle de flotte slott dere har i Danmark, og at det er relativt korte avstander til det hele. Det er jo så flott anlagt og harmonisk oppbygd. Det er en fryd å se dine bilder Elna!
  Ja, du må endelig fortsette med blogging! Jeg leser alt du skriver!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Sammenlignet med Norge har vi meget korte afstande, og vi har jo ikke store fjelde, vi skal udenom.
   Jeg er glad for, at du kan lide at følge min blog. Jeg læser også alle dine indlæg, men det er ikke altid, jeg når at kommentere.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna!
  Tack för fina bilder, det var säkert ett trevligt besök. Ett riktigt stort fint orangeri. Vackert med rosenbågarna.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et smukt orangeri. Det var meget dyrt at bygge, og det giver jo altid diskussion, når der bruges mange penge, men jeg synes, det var pengene værd. Man må håbe, der bliver passet på orangeriet, og at det bliver godt vedligeholdt.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Läser med nöje dina inlägg och inspireras av formerna ni har i trädgården. Trädgården du visar har många fina element - jag håller på och funderar på grönsakslanden nu och här fanns mycket att inspireras av.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 5. Hei Elna! Et veldig inspirerende blogginnlegg. Du tar så gode bilder. Jeg får en god oversikt over hvordan plantingen er gjort. I år skal jeg bruke en god del tagetes og ringblomster sammen med grønnsaker. Det hadde vært morsomt å få til fine mønstre. Grønnsaker har så mange forskjellige blader. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 6. Det var en god ide at I tog en afstikker til Fredensborg. Jeg holder utrolig meget af stedet og efter vi flyttede fandt jeg ud af at vi kun bor 15-20 min kørsel derfra, så det er et sted vi jævnligt lufter hunden.
  Jeg er virkelig begejstret for den flotte køkken- og skære have, den er virkelig inspirerende at færdes i. Det er så smukt med rosengangen og pladsen med spejlbassinet er også smuk.
  Orangeriet er også smukt i farve og udformning og jeg er vild med de lamper. Jeg havde en drøm om at lave en mindre udgave/kopi til mit eget glashus, men det har vi ikke fået gjort.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 7. Her ville jeg også gå mange ture, hvis jeg boede så tæt på.
  Det var godt set, at der skulle være et spejlbassin foran indgangen.
  Du kan jo nå det endnu med lamperne. De vel helt sikkert også kunne tage sig godt ud i en mindre udgave.

  Hilsen Elna

  SvarSlet