fredag den 20. januar 2023

Havebesøg

Jeg fortsætter min lille serie fra sidste sommers havebesøg, og i dag vil jeg fortælle om en ualmindelig dejlig have, som vi besøgte en solskinsdag i juni. Haven var velplejet, og planterne så ud til at stortrives, her var ingen tørkeskader.

Planterne vokser tæt, så ukrudtet har trange kår.

Sommerfuglebusken med de kuglerunde gule blomster, Buddleja globosa, tiltrak sig stor opmærksomhed blandt havens besøgende. Men sommerfuglene holdt sig desværre væk. Jeg har læst, at Buddleja globosa var den første sommerfuglebusk, der blev dyrket i den vestlige verden. Men i dag er den vist næsten fortrængt af de lilla sommerfuglebuske. Jeg har ingen erfaring med den gule, men hvis den er lige så let at dyrke som de lilla, fortjener den efter min mening et comeback.


Stauden har jeg ikke navnet på, men efter bladene at dømme må det være en geranium. Blomsterne ser så fine og lette ud med de smalle kronblade.


Skyggetålende stauder omgiver den lille sti af marksten. Stien slår et sving omkring træstammen og forsvinder imellem nogle buske. Man får fornemmelsen af, at stien er meget længere, end den i virkeligheden er, og man bliver nysgerrig efter at se, hvor den fører hen.


Det hygger altid med en blomst på havebordet.


De tre krukker har man derimod valgt at lade stå uden beplantning. Heri er jeg enig. Krukkerne er smukke i sig selv.


Det er meget karakteristisk for haven, at der er lagt vægt på at plante høje stauder. Man ser blomsterne meget mere, når de kommer op i øjenhøjde, og de høje stauder er med til at skabe rum. Jeg har selv været tilbøjelig til at fravælge de høje stauder, fordi de ofte kræver opbinding, hvilket kan være lidt besværligt. Men det skal der laves om på, og jeg har købt en hel del staudeholdere. De gør det let at få hold på de høje stauder.


Hvis I ikke allerede har gættet, hvor jeg er, tror jeg det afsløres i næste billede.


Ja, det er Haven i Hune.

Jeg har flere gange vist billeder fra haven. Men den har så mange spændende detaljer, hyggelige haverum og skønne planter, at man aldrig bliver færdig med den. Haven gennemgår en renovering eller fornyelse, kan man vel kalde det. Nogle bede er blevet lagt om, og fremstår anderledes end tidligere, da man ønsker flere blomster i haven. Anne Just var jo blomstermaler, så hun skulle have blomster, hun kunne male. I årene efter hendes død, var nogle af blomsterne forsvundet, og det retter man op på nu.


Her ses tydeligt, hvor tæt beplantningen er. Man har en fornemmelse af, at den lave hæk holder planterne på plads, så de ikke vælter ud over stien. De to palmer kunne jeg godt have været foruden. De virker lidt for eksotiske.


Her er en fin balance mellem det stramt klippede og de bløde græsser der lægger sig ud over stien. Klatrehortensiaen på taget i baggrunden er med til at give et vildt udtryk som kontrast til det klippede.


Niveauforskellene er med til at skabe hyggelige kik.


De store, frodige løvefod slører på smukkeste vis vandbassinets kant. 


Her slutter havevandringen. Men det var svært at løsrive sig fra denne dejlige have.
12 kommentarer:

 1. Fantastiske bilder fra Haven i Hune! Det programmet gikk på tv her for mange år siden, og det var en fornøyelse å se den flotte hagen på tv. Den er virkelig fin på alle dine bilder. Den kan nok ses mange ganger :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ser haven næsten hvert år, og jeg opdager hver gang noget nyt. Det er mit indtryk, at der kommer mange besøgende i haven. Nu er Anne Justs mand også død, så der bor ingen i huset mere.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det verkar vara en underbar trädgård. Gången genom pergolan var väldig fin och inspirerande.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også vældig godt lide pergolaen og beplantningen omkring den. Pergolaen har smukke dimensioner, og man ser den meget, fordi den ikke er overgroet af planter. En smuk pergola behøver efter min mening ikke ret mange planter.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Du har taget nogle dejlige billeder Elna, og jeg var også meget begejstret for haven da jeg så den for første gang sidste sommer. Det er bestemt en have man godt kan gense! Det slog mig, at ikke alene er mange stauder høje, men også niveauforskellene bringer blomsterne op i øjenhøjde og det synes jeg var originalt. Selv måden vandet var anbragt ovenpå jorden var godt tænkt, og krævede ingen udgravning - jo der er meget at hente. Jeg håber man stadig holder haven i gang og udvikler den, for den lever med et publikum. Der er så mange fine rum, og de er ikke større end de kan bruges som inspiration i de fleste almindelige haver.
  Dejligt indlæg!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Niveauforskellene giver meget til haven. De er vist ikke naturlige, men skabt af Anne Just.
   De støbte vandbassiner er så fine - en virkelig god ide. Og takshækkene, der omslutter dem, er en meget fin detalje. (Vandbassinerne er ikke vist i dette indlæg).
   Haven var velholdt og i udvikling, så det lover godt for fremtiden. Claus Bonnerup døde sidste forår, så huset stod tomt. Jeg ved ikke, hvad man har tænkt sig med huset.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!
  Vackra bilder från en riktigt vacker trädgård. En härlig oas med mycket grönt och några färgklickar.
  Där skulle jag ha trivts att promenera och njuta av det fina.
  Tack för rundvandringen!
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
 5. Selv tak Marika. Du kan måske tage en tur til Nordjylland og besøge haven. Du ville elske at gå der. Man kan overnatte i et par af husene på grunden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 6. Skøn og flot have, du har besøgt. Jeg har/havde også en Globosa i min have.
  Hilsen fra fynbopigen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt huske, du havde en Globosa i Høneballehaven. Men du har vel ikke fået den med til Fyn, du kan jo ikke tage stiklinger af alle dine planter, det er der vel ikke plads til.
   Er fru Høneballe blevet til Fynbopigen? Du kunne jo også kalde dig Hellerupfruen ;-)
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hei Elna! Haven i Hune er alltid vakker. Jeg har aldri vært i hagen, men sett mange bilder og fra tv. Den er virkelig frodig og stram. Det gjør den spennende og ikke minst inspirerende.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide, du skriver, at haven er frodig og stram. Det ene udelukker jo ikke det andet, og jeg tror, det netop er kontrasten mellem det frodige og det stramme, der gør haven spændende.
   Du må også have det godt.

   Hilsen Elna

   Slet