fredag den 27. januar 2023

En spændende cottagehave i Holland

Jeg vil fortælle om en spændende have, som vi besøgte sidste sommer på en haverejse til Holland. Haven ligger i det nordøstlige Holland. Den ejes af  Geke og Henk Rook, som har haft den i 40 år. Haven må betegnes som en cottagehave, idet den har mange træk, som er karakteristiske for cottagehaver, bl.a. det lidt vilde udtryk, den store blomsterrigdom, de charmerende små havehuse og den smukke mur, der omkranser haven.

En bred bugtet sti fører fra vejen ind i haven. Man ser straks, det er en gammel have med høje træer, og man fornemmer, at det er en have, hvor planterne får lov at så sig selv og skabe et lidt vildt udtryk.

Lindetræerne i plænen vokser i kvadratiske bede med skarpskårne kanter. Bedene er blødt op af græsser, der svajer i vinden.

I blomsterbedene er beplantningen tæt, og bar jord ses ikke. I nogle af bedene er der farvesorteret som i bedet herunder, hvor alle blomsterne er i varme farver.


Drivhuset, brændeskjulet, tønden og den lidt vilde beplantning er med til at skabe en hyggelig cottagehavestemning.


Husløgene pynter på det gamle tag.


Ejerne fik fingre i nogle læs gamle, håndstrøgne mursten. De tog straks fat på at rense stenene og bygge den flotte mur, der omkranser haven på flere sider. Nogle af stenene blev anvendt til havegange.


Bænken, der har sin plads op ad den lunende mur, indbyder til afslapning under havearbejdet.


Muren er ikke højere, end at man flere steder kan kikke ud over det lave, flade landskab. En tredjedel af Holland ligger under havniveau.


De murstensbelagte gange samles i et smukt midtpunkt med en blomsteropsats.


Vi besøgte haven i sidste halvdel af august. Hvis man er medlem af Haveselskabet, kan man i medlemsbladet "Haven" fra januar 2022 på side 74-83 læse en artikel om haven og se billeder fra haven, som den ser ud i maj. I artiklen lægges der især vægt på havens planter.10 kommentarer:

 1. Det var en flott hage dere besøkte. Jeg ble imponert over takløkene som sitter fast på taksteinene. Gamle porøse taksteiner er nok flotte til det formålet. Det var en nydelig rose på ditt siste bilde.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke, om husløg kan skade gamle tage, men de pyntede i hvert fald.
   Jeg kender ikke rosens navn, men jeg faldt også for den. Og så syntes jeg, den passede så fint til muren.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Haven ser ud til på dine billeder nærmest at have parkagtige dimensioner; men det skyldes måske, at ejerne har været dygtige til at sammensætte havens elementer, sådan at der er masser af luft i kompositionerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven er stor. I bladet Haven står der, at den er på 3000 m2. Jeg har dog set et noget højere tal et andet sted. Der er mest luft omkring stien op til huset, hvor der er store plæner. Haven er opdelt i flere rum, så den virker ikke så stor. Der er et stort plantesalg, og omsætningen var god, da vi kom en hel busfuld 😀

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Dejligt at se en gammel have med sådan et fint design.
  Jeg lægger især mærke til de flotte mure og teglbelægninger, og tænker på hvilket enormt arbejde det har været at bygge det med gamle mursten. Nu om dage ville det jo have kostet en formue med disse smukke gamle sten, og arbejdet med at rense dem må have været langvarigt, men selvfølgelig kan man nå en del på 40 år. Nemt er det heller ikke at lave en spændende have på det flade land, men jeg synes de har fået en fantastisk have ud af alt arbejdet, og tænker det må være meget kreative og dygtige folk!
  De store træer er også vigtige for at lave sådan en skøn plet - på havets bund - og så er det fint de har mod til at lade urterne forvilde sig i store skønne bede! Tak for et inspirerende indspark!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Muren og de murstensbelagte gange var utrolig smukke, og ja, det må have været et stort arbejde at rense dem. De havde selv bygget muren og lavet gangene. Jeg forstod det sådan, at de havde fået murstenene foræret for at hente dem.
   Store træer gør (næsten) altid en have spændende, men selvfølgelig kan de skygge så meget, at solen aldrig kommer ned i haven.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!
  Det är alltid trevligt att besöka och se andra trädgårdar. Det var en riktigt vacker trädgård. Muren och stenarna på marken ger en fin känsla. Det har varit ett stort jobb att få till det.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker også at komme på havebesøg. Man får næsten altid inspiration, om ikke andet ser man nye planter, som man får lyst til at anskaffe. I denne have var der et stort plantesalg, så det var “guf”.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Dejlige billeder fra jeres havebesøg i Holland, jeg bemærkede især det med de høje træer.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Høje træer gør næsten altid noget godt for en have. Jeg synes, det er en skam, at der bliver plantet så få træer i mange af de nye boligkvarterer.

   Hilsen Elna

   Slet