fredag den 24. februar 2023

Februarsysler

For år tilbage fik haven stort set lov til at passe sig selv i februar. Først hen i marts begyndte havearbejdet med nedklipning af stauder og oprydning i bedene, plantning af nye buske og træer samt lugning af ukrudt. Men med de ændrede klimaforhold har vi fået en havemåned "foræret" i hver ende af sæsonen. Det er til glæde for nogle, mens andre gerne vil holde en lang vinterpause fra haven. Jeg hører til førstnævnte gruppe, selvom jeg synes, det er bekymrende, at klimaet ændrer sig.

I går tog vi en tur i planteskolen. Vi manglede en busk til at give læ omkring hushjørnet, og valget faldt på en taks af sorten Taxus media 'Hillii'.


Vi valgte en taks, fordi den opfyldte vore ønsker: Hushjørnet vender mod nordvest, og en taks kan tåle blæsten omkring hjørnet. En taks trives i sandjord, og den er tørketålende. Den kan klippes på både sider og top, når den med tiden bliver for stor. Den er stedsegrøn. Og sidst, men ikke mindst kan vi godt lide taks, vi har dem mange steder i haven, så det er en plante, der er med til at binde de forskellige haverum sammen.


Planten der ses til venstre for taksen samt på billedet herunder, er en klatrehortensia. Den har vokset på stedet i mange år, og den har med tiden fået en tyk stamme.


Af andre gøremål kan jeg nævne rensning af flagstangen. Den var efterhånden blev temmelig grøn af alger. Så den blev lagt ned og blev grundig vasket. Det er en glasfiberstang, så efterfølgende blev den poleret med autovoks. Til slut blev der sat en ny hvid line på. Det pyntede gevaldigt.


Lugearbejdet hører til det mere trælse arbejde, men det trænger sig på. I det milde vejr har ukrudtet stort set vokset hele vinteren. På billedet ses en masse grønne "græsstrå", der vokser op i en gruppe porcelænsblomster. Det er selvsåede allium. Får man ikke løgene med op, når man luger, bliver der ved at komme nye spirer. Så her i haven er allium sat på listen over invasive arter, og jeg gør, hvad jeg kan for at udrydde dem.


Poppelrosen, Lavetera olbia 'Barnsley', har beholdt mange af bladene i vinter. Mon man kan tage stiklinger af den i februar? 


Flere og flere løgplanter kommer i blomst. Dorthealiljerne blander sig nu med vintergækker og erantis,


og flere og flere påskeliljer springer ud.


Enkelte stauder står med så fine frøstande, at jeg ikke nænner at klippe dem af. Her er det en merian, der har undgået saksen.


Stormen Otto rev og sled i elefantgræsserne, og stråene flyver rundt i hele haven, men enkelte aks klarede stormen, og de får lov at få det sidste billede.


18 kommentarer:

  1. Ja hvis de kan stå oprejst stråene, er de ganske flotte, dem tog jeg mange billeder af i haven, de sidste år har de ikke været så flotte, jeg har taget en dusk med mig. Jeg har også før luget i februar, men ikke i år, det er for overskueligt - især med en brækket hånd. God idé med en taks, de er flotte især med de nye skud.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har vist taget mange “duske” med dig fra Samsø. Det må have været et stort arbejde at grave dem op og få dem flyttet. Men det må være kære minder at have i en ny have.
      Ja taks er så flotte, når de står med de nye skud. Taks er sådan en anvendelig plante, der gør sig godt mange steder i haven.

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Udrydde allium???? okay, jeg sår dem omhyggeligt i beskyttede bakker. De er ikke så villige til at brede sig i min have.
    wow påskeliljer, du er nu osse en del længere fremme i have end her, kan jeg se. Jeg regner med at gå en runde med hæksaksen over de visne staudetoppe her i weekenden.
    Taks er så gode til hæk og rumdelere. Vi har osse en del forskellige.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes, allium har smukke blomster, men de sår sig uhæmmet, og det er ikke altid, jeg husker at få de visne blomsterstande klippet af, så jeg kæmper for at udrydde dem. Men det er vist en kamp, jeg har tabt.
      Taks har så mange kvaliteter, og der er mange forskellige slags. Har man lidt tålmodighed, er de nemme at stiklingeformere, og der er virkelig mange penge sparet ved selv at lave planterne.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Det er en fin Taxus du har kjøpt. Ja, de tåler veldig mye bortsett fra rådyr. Her blir de spist opp hvis jeg ikke pakker de inn.
    Så flott flaggstangen ble!

    Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har ikke problemer med rådyr, jeg har aldrig set et rådyr i vores have. “Dine” rådyr må åbenbart kunne tåle at spise taks, som jo ellers er meget giftige. Der er flere eksempler på, at heste er døde af at spise taks.

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Allium är ett rent h-vete om jag glömmer klippa de överblommade stänglarna!! Vackert med taxus vid hörnet och mot den gula stenen på huset. Det är ett vackert släkte. Jag har inte börjat ute ännu - februari har istället gått till långa turer i skogen men det är också skönt.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja allium er svære at komme til livs.
      Jeg tror taks er et godt valg til hjørnet, og så er vi fri for de stikkende kristtornblade, vi havde før.
      Skovture er dejlige på alle tider af året.
      God weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Ja, det er rigtigt at sæsonen er udvidet i begge ender, og man kan jo lige så godt udnytte det når det ikke kan laves om. Selv bruger jeg de vinterlige måneder til anlægsarbejder, men lader de fleste visne stauder stå indtil de kommer i vejen for løgene. Du er nok længere fremme end vi er her hvor vi ofte må trækkes med kold østenvind i forårsmånederne, og hvor jorden nok er længere om at varme op. Jeg er imponeret over alt det du når!
    Helt utroligt med prydløg i disse mængder, men jeg kan godt se de ikke hører hjemme i porcelænsblomsterne... Der er altid ubalance i naturen, og vi kæmper mod vindmøller for at prøve at styre den i vores retning, men det er jo vilkåret for alt havearbejde:-)
    Taksen skal nok blive fin på hushjørnet. Det er også Hillii jeg har sat som hæk i kolonihaven, og den har ikke skuffet. Dens nye skud er helt utroligt lysegule, så man næsten tror der er noget galt, men det er der slet ikke.
    Fint at se hvordan det gror og trives i jeres dejlige have, og flagstangen ser nu helt ny ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er jo i grunden en del havearbejde, man kan få fra hånden om vinteren. Og når først det for alvor bliver forår, er der så meget andet, der trænger sig på. Sandjord bliver hurtigere opvarmet som lerjord om foråret, så løgplanterne kommer altid tidligt hos os.
      Jeg fik desværre for sent øjnene op for, hvor besværlige allium er, så nu har vi dem i hele haven.
      Jeg mener også, at vores takshæk er af sorten ‘Hillii. Den har nogle meget smukke skud.
      Jeg glæder mig også dagligt over flagstangen. En flagstang skal være hvid, og ikke grøn af alger.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Taks er også en favorit i min have. Den kan tåle det hele! Jeg starter oprydningen så småt i februar, men som dig er der flere staudetoppe, som får lov til at stå lidt endnu. Ja den ene haveejers invasiv art er den anden haveejers ønskedrøm. Sådan er haver og haveejere så forskellige. Godt vi kan få det lige som vi vil have det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja en taks kan lige netop tåle det hele, derfor er den så uundværlig.
      Jeg tror, det er afhængig af jordbund, om allium bliver et problem. Jeg kan godt lide blomsterne, men allium skal ikke indtage hele haven :-(

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Jeg har ikke tænkt på det på den måde; men selvfølgelig har du ret i, at havesæson er blevet længere i begge ender. Når allium trives, kan man hurtigt få mange løg, ja næsten for mange.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er lige før, havesæsonen varer et helt år. Visse former for ukrudt har groet hele vinteren.
      Jeg er ikke så bange for selvsåede planter, hvis de er nemme at rykke op, men allium er svære at rykke op, får man ikke løgene med, kommer de igen og igen.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Barlind er en fantastisk fin vintergrønn busk, jeg har en del av dem. Hver gang jeg klipper tujahekken, som jeg holder på med nå, så angrer jeg på at jeg ikke valgte Barlind. Når det gjelder vårens ankomst, så har den kommet senere her de siste årene. Virker som varme februardager har tatt helt slutt, selv om det i dag i hvert fall har vært sol. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

    SvarSlet
  9. Jeg viste ikke, at taks hedder barlind, men så lærte jeg det. Jeg vil også vælge en takshæk frem for en tujahæk, navnlig fordi jeg godt kan lide de mørkegrønne nåle,men en tujahæk er vel også en god og hårdfør hæk.
    Du må have en god søndag.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. Hei! Barlind er en busk jeg sverger til. Den er morsom å beskjære. Allium er et ugress. Jeg klipper av frøstandene om sommeren. Jeg blir jo misunnelig på den tidlige våren. Her er alt dekket av snø og flere minusgrader om natta, men om ikke altfor lenge tar vi dere igjen!!!

    SvarSlet
  11. Jeg har været for sløset til at klippe frøstandene af mine allium, og nu har de selvsåede planter desværre helt taget overhånd. Taks har så mange gode egenskaber, så den er ikke til at undervære

    SvarSlet