fredag den 10. februar 2023

Pegasus-Hof

Vi har haft en stribe dejlige dage med overvejende solskin, ingen nedbør, kun lidt blæst og plusgrader døgnet rundt. Det er lige det vejr, man kan ønske, når man gerne vil i haven. Jeg fortsætter oprydningen i bedene. Det er et vanskeligt arbejde, for der er så mange små spirer, som jeg gerne skal undgå at træde på. Det tætte lag af våde blade har gjort spirerne gule. Men når de kommer frem i lyset, skal de nok blive grønne. 

For hver dag kommer der flere og flere vintergækker og erantis i blomst, men ellers er der ikke sket de store forandringer siden sidste uges indlæg. Jeg vil derfor fortsætte min serie med billeder fra sidste års haverejser, og denne gang bliver det fra den hollandske have Pegasus-Hof.

Haven er stor, ca. 4000 m2, så der var meget, man kunne fordybe sig i. Den ligger i et fladt område, og fra haven er der en dejlig udsigt ud over det omkringliggende landskab. Stedet er temmelig vindomsust.

Kendetegnende for haven er de mange klippede  taks- og buksbomhække samt lige linjer. Det er en havestil, jeg selv holder rigtig meget af, og jeg var meget begejstret for haven.

Man skal virkelig være glad for at klippe hæk, når man planter to parallelle hække, og den forreste tilmed har åbninger, så man ikke bare skal klippe den ovenpå og på siderne, men også klippe alle de lodrette kanter. Men det så meget flot ud.


I hver af åbningerne er der plantet et træ.


På billedet nedenunder ses, hvordan parallelle hække danner et langt og meget smalt haverum. Bortset fra bænken i baggrunden består rummet kun af den lange græsplæne indrammet af hækkene samt en plæne, der krydser. Der er ingen blomster, til at "forstyrre". Man kan vel nærmest kalde rummet for et pauserum.


Lave hække er mange steder i haven brugt til at ramme bedene ind. Hækkene giver ro og orden, så de fritvoksende buske samt stauderne ikke forstyrrer indtrykket af en meget regelret have.


Billedet herunder er fotograferet fra en af havens terrasser. De store træer er med til at give en hyggelig stemning til haven. De lige linjer fra hækkene og plænerne går igen i bassinerne og i pergolaen i baggrunden.Haven rummer flere siddepladser. Her er en hyggelig lille terrasse, hvor man kan få sig en plads i skyggen.


Det kan man også på denne terrasse. Læg mærke til, hvor smukt fliserne er lagt.


Det er ikke farvestrålende blomsterbede, der præger haven. Den virker derimod meget grøn. Det er tydeligt, der er tænkt meget over, hvor og hvordan blomster bliver brugt. Bedet langs husmuren er smuk og enkel med en række hvide hortensiaer med et strejf af lime.


Stramt klippede hække, lige linjer, lange kik og symmetri. Pegasus-Hof rummer så mange fine bestanddele. 12 kommentarer:

 1. Ja det er en flot have. Vi har her i nærheden en ejendom med rigtig mange bøgehække, da sagde Bent det samme, de må være glade for at klippe hæk. Jeg er spændt på at se, når der kommer blade på. Der er åbenbart meget forskel på vejret for jer i vest og os i midten. Det var bidende koldt i går, også selvom vi gik i en by (Nyborg) nej hvor vi frøs.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Bøgehække er flotte, men det er et stort klippearbejde at holde dem.
   Når jeg arbejder i haven på denne årstid, tager jeg altid rigtig meget tøj på, og så kan jeg godt holde varmen. Da du gik i Nyborg, skulle du måske have haft et ekstra lag tøj på.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Sånne stramme linjer liker jeg også. Det er en vakker hage du viser bilder fra. Der kunne jeg nok ha tilbrakt mange timer.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, du kunne have tilbragt mange timer i haven. Det kunne jeg også have gjort, men vi var på bustur, så vi var jo nødt til at hoppe på bussen, inden den kørte.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Jeg løb lige billederne igennem, før jeg læste din tekst, og da tænkte jeg netop også, at haven virkede meget grøn og fredfyldt. Området omkring terrassen har dog et noget mere livligt præg, ser det ud til.

  SvarSlet
 4. Området omkring terrassen er meget spændende. En del af terrassen ligger nærmest på en ø omgivet af "kanaler". Det er rigtig set, at området har et mere livligt præg - det er her det foregår. Terrasseområdet er meget stort, men det er jo også en stor have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Ja det har været skønt vejr til at lave lidt mere oprydning i haven. Rart at tage det i små etaper. Sikke en flot frodig have. Jeg elsker de stramme linjer der giver ro.

  SvarSlet
  Svar
  1. Stramme linjer går man aldrig fejl af. Og man kan jo sagtens bløde de stramme linjer med frodige planter.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Det är så läckert med parallella häckar och tänk att lyckas hålla gräset så fint mellan häckarna dessutom. Men klippningen skulle jag behöva sällskap för att fixa. Det ser ut att vara en fantastisk trädgård att besöka.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hække og græs er en fin kombination. Haven er meget stor, og den er utrolig velholdt. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at de kan passe den uden hjælp. Det må tage mange, mange dage at klippe alle hækkene og få afklippet revet sammen.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Ja, her har det også været fint og solrigt vejr indtil weekenden og det var dejligt at 'se lyset' - om jeg så må sige... Endnu en flot have I har besøgt sidste år, og meget stringent. Det grønne er sådan set nok til at møblere en have, men jeg tænker her godt kunne være lige lovlig retvinklet om vinteren efter min smag. I sommertiden brydes de mange lange akser heldigvis af det grønne der presser sig på i alle revner og sprækker, og selve designet med vand, hække og græs er roligt og fint, men ret arbejdsomt. 'Design til De segner' - som vistnok arkitekten og forfatteren Habakuk engang bemærkede:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske kan haven synes lidt retvinklet om vinteren, men jeg tror, de store træer kan bløde den lidt op. Det må være en meget arbejdskrævende have, men den var utrolig velholdt. Jeg tror, de må have hjælp til at passe den. Vi mødte ikke ejerne, for manden var kommet akut på sygehuset, lige før vi skulle komme, så det var nabokonen, der viste os rundt.
   Jeg var meget begejstret for terrasseområdet med vandpartierne, som vel nærmest var en slags kanaler.
   Godt citat, jeg har ikke hørt det før.

   Hilsen Elna

   Slet