lørdag den 13. august 2016

Den tørketålende have

For nogle år siden nedlagde vi vores køkkenhave, fordi vi syntes, at udbyttet var for magert. Vi har det tit meget tørt i maj-juni, og køkkenurterne kom dårlig fra start. Senere på sommeren kom der invasion af dræbersnegle, der tog godt for sig af retterne.

Det ledige jordstykke blev i stedet lavet til en staudehave med tørketålende stauder. Der findes mange skønne stauder, der trives i sol og tør jord, så hvorfor ikke bare tage konsekvenserne og plante noget, som kunne gro, uden at vi hele tiden skulle stå klar med havevanderen? Stauderne er holdt i farverne lyserød, pink, lilla, blå samt hvid. En del af dem har gråt løv.


Staudehaven er indrettet med flisegange og en fliseplads. Grundplanen ses tydeligt på vinterbilledet.


I nederste hjørne vokser et gammelt æbletræ. Jeg synes, stammen kommer bedst til sin ret i en ensartet bund. Derfor er der plantet guldjordbær under træet. Det er også praktisk med en bundplantning, som tåler at blive trådt på, når æblerne skal plukkes og nedfaldne samles op.


Langs skellet til naboen står et gammelt flethegn. Selv noget så uinteressant som et flethegn kan få charme, når bare det bliver gammelt nok. Op ad hegnet gror flerårig ærteblomst, Lathyrus latifolius, i pink og hvid. Ærteblomsterne kan blomstre over mange uger, når bare man husker at fjerne de visne blomster.Andre stauder, der blomstrer nu, er anisisop, Agastache foeniculum,


merian, Origanum,


russisk mandstro, Eryngium planum 'Blaukappe',


purpur-torskemund, Linaria purpurea.


Planten på næste billede er storkenæb, Geranium Rozanne. Den er fejlplaceret. Jeg troede, den var tørketålende, men det er den ikke. Skal den blive til noget, må den vandes. Og det bliver den så, for jeg kan ikke nænne at flytte den. Den er så indtagende med sine lysende blå blomster, og den væver sig smukt ind imellem de andre planter.


Sankthansurten står i knop, og det er næsten nu, den er allerkønnest. Senere springer den ud med lilla blomster.


Katosten sår sig flittigt og dukker op hist og her.


Lys rosa brudeslør, Gypsophila hyb. 'Rosenschleier' har svært ved at begrænse sig, men vælter dekorativt ud over både sti og naboplanter.


Jeg synes, at der her i sensommeren mangler nogle hvide blomster forskellige steder i staudehaven, f.eks. på billedet herunder. Jeg kan lige forestille mig nogle store hvide blomster placeret i en gruppe i forgrunden, hvor storkenæbene har bredt sig lidt for meget. Er der nogle, der har forslag??8 kommentarer:

 1. Det er et skønt område, med frodige kig! Her har vi sandjord på hele grunden-og burde plante ene tørketålende-også selvom vi har fået rigelige mængder af vand er der tørt. Jeg har købt en ny rose for nogle måneder siden, white night, den har ikke fået vand, står ved et asketræ, og er noget så frodig og lækker-den skulle blive en stor busket rose, den blomstre godt og dufter på lang afstand, og vokser-det er en rose der vil livet her. Men jeg har ingen tørketålende hvide forslag:-)
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en rigtig god rose. Jeg kender den ikke, men jeg vil se efter den næste gang, jeg kommer i rosenhaven. Jeg har årskort, så jeg skal vist snart af sted igen😀

   Slet
 2. Hej Elna, det var da hyggeligt at hilse på dig hos Vivi i dag:)
  Jeg vil lige se hvordan jeg får meldt mig som fast læser hos dig.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde!

   Vivi har en rigtig dejlig have med en fin grundplan. Jeg glæder mig til at se den igen, når hun er kommet videre med planen.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Flot bed du har fået ud af din tidligere køkkenhave :-)
  Tak for besøget :-) Jeg skal da vist til at læse med på din blog, det var først, da jeg fik din kommetar, det gik op for mig, at du også havde haveblog.

  SvarSlet
 4. Jeg har engang imellem læst med på din blog. Men jeg blev så begejstret for din have i går, at jeg føjede dig til min blogliste. Jeg glæder mig til at følge din haves udvikling.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Hei!
  Dette er kjempefint. Hvor fort vi venner oss til de ulike årstider og ikke minst glemmer.
  I hvert fall, ha en riktig fin augustkveld! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det. Nyd sensommeren!

   Hilsen Elna

   Slet