fredag den 2. november 2018

November

Dagen startede lidt grå, men senere tittede solen frem og satte glød i de sidste efterårsfarver. Vi havde nattefrost for nogle dage siden, så sommerblomster og georginer er tjenlige til at blive taget op.


Nogle planter går efteråret i møde på en ret så yndefuld måde. Men det gælder ikke hostaen i krukken, jeg kunne næsten ikke lade være med at trække på smilebåndet af denne bunke visne blade.


Så er der mere fest og farver over hostaerne på billedet her. Træet er en koreakornel.


Elefantgræsserne blomstrer i år. Det er slet ikke hvert år, de gør det, men jeg tror, de har været glade for den lange, varme sommer. Miscanthus giganteus er blevet 3-4 m høj, og aksene er smukke, når de gynger i vinden op imod en blå himmel.


Miscanthus 'Gracillimus' har også sat aks.


 Her ses den sammen med en gruppe brudeslør, som har fine lysebrune efterårsfarver.


Nogle af de små "selvsåere" sætter man måske ikke så meget pris på om sommeren, hvor alting blomstrer. Men når man ser dem i blomst i novemberhaven, bliver man glad. Hvor er de seje! Den gule lærkespore har blomstret uafbrudt i et halvt år.


Matrems små hvide blomster lyser også op i novemberhaven.


Et par af havens buske er begyndt at blomstre. Rynkeblad skulle jo ikke blomstre nu, men hvert efterår kommer der enkelte blomsterklaser, og de skal da være velkomne.


De første blomster på vinterjasminen er lige sprunget ud, og nu vil der løbende komme blomster til hen efter jul.


Her i haven har de fleste af træerne smidt bladene. Det er nok mere vindens, som det er nattefrostens skyld. Mange af bladene blev ganske enkelt revet af træerne, allerede før de nåede at få efterårsfarver. Men rødegen, som står midt på græsplænen og har glædet os med skygge hele den varme sommer, har fundet efterårsfarverne frem.


Den koreanske røn har også nogle af bladene i behold, og de lyser mod himlen, mens bambusserne er tynget af regn og bøjer sig mod jorden.


Troldnød i efterårsdragt.


Men hvis det kniber lidt med efterårsfarverne i haven i år, kan den røde dør i det mindste give en farveindsprøjtning godt hjulpet af klatrehortensiaen.

19 kommentarer:

 1. Ja rødegen har smukt løv på denne tid, jeg har flere i haven, de er bare blevet rigeligt store efterhånden, altså hvis man vil nyde farverne på løvet. Jeg er overrasket over, at du skriver, at dine græsser ikke altid blomstrer, det synes jeg mine gør, men her er måske også lidt mildere klima, vi har i hvert fald ingen frost haft endnu. Jeg må da sige, at din græs giganteus lever op til sit navn, den har jeg ikke set før, flot er den, det er din troldel også.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Der går mange år imellem, at mine store græsser blomstrer. I har nok et mildere klima på Samsø. Men jeg nyder det, når de endelig blomstrer.
   Vores rødeg har også været meget stort, men den er kraftig beskåret. Det er som om efterårsfarverne bliver mere afdæmpede, jo større - eller ældre - træerne bliver.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  imponerende med de vinterblomstrende buske - mens resten går i hi eller ligefrem forfalder - peger de frem mod den nye sæson!
  Flotte billeder af græsserne mod den blå himmel.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et godt bevis på, at naturen går i ring, når blomsterne afløser hinanden. Så ved man ganske rigtigt, at der er en ny sæson på vej.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så mye fint som blomstrer hos deg nå til tross for at det har vært frost hos deg. Koselig å se noe som blomstrer nå.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at kunne gå ud i haven og fortsat finde blomster. Men når der ikke er flere blomster derude, kan man jo altid finde noget grønt og nogle smukke frøstande.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei Elna!
  Så fin hagen din er. Dere har nok i hvert fall en måned lengre høst enn her. Vakkert gress. Tirsdag skal jeg på foredrag om gress. Gleder meg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan et foredrag om græs kunne jeg også godt tænke mig at deltage i. Der er så mange forskellige græsser, og min viden om dem er ikke ret stor.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. God morgon Elna!

  Hösten är gräsens paradtid, otroligt vackra och ståtliga i höstsolens sken. Miscanthus x giganteus är ett riktigt blickfång på senhösten, tyvärr får mitt exemplar alltid en hel del torra blad men trots det så är det en imponerande syn.

  Jag kommer ihåg bilder du visade i somras på den vackra rödeken, det är nog ett träd att vara glad över under alla årstider, även när den tappat alla löv.

  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Rødegen er et dejligt træ, og den er smuk på alle årstider. Vores rødeg er temmelig meget beskåret, dels af pladshensyn, dels fordi blæsten har været meget hård ved det øverste af kronen, så den er smukkest med blade på. Vi bor tæt på Vesterhavet, så det er meget blæsende i vores have.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna
  Da læste indlægget og kom til billedet af troldnøden var det som om der blev skruet op for lyset, for hold da op, hvor den skinner gult :-)))
  Man forstår til fulde, hvorfor græssen hedder Giganteus, når du må fotografere lige op mod himlen. Herlige billeder - også af den lille trætte hosta :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Troldnøden er plantet, så den kan ses fra køkkenvinduet, og jeg nyder også synet af den.
   Jeg håber, den trætte hosta klarer vinteren og vågner op til dåd til foråret.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Godt du har et enkelt træ med høstfarver, man bliver lidt ærgerlig når alle blade flyver væk inden de er modnet af. Jeg har også hørt om elefantgræs som blomstrer i år, og de er jo flotte når det lykkes.
  Haven ser dejlig ud i efterårs-skrud!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke så tit, vores elefantgræs blomstrer, og derfor er det jo spændende at gå og kikke efter blomsterne, og så pludselig opdage, at nu er de der.
   Tak! Forfaldet kan være meget smuk.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Härliga höstfärger hos dig :) Och blomvippor på M giganteus... det vill jag också ha. Den här sommaren har varit lite för torr tror jag mitt exemplar är ovanligt kort rocken och 'bara' strax över 2 meter.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Den tørre sommer har været noget af en udfordring. Men det har været spændende at følge, hvordan planterne har vokset efterfølgende. Man må håbe, de når at afmodne inden vinter.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Sikke mange flotte efterårsfarver, selvom hosta måske ikke visner ned på den yndigste vis ;-)
  Den gule lærkespore er da imponerende. Jeg har en lilla, men den ser jeg kun i foråret/forsommeren, så forsvinder den igen.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er imponerende, at en plante kan blomstre i månedsvis. Jeg er glad for den gule lærkespore. Den sår sig selv, men den er nem at luge op, så jeg synes ikke, det er et problem. Den lilla, du beskriver, er yndig. Jeg har den ikke selv i haven, men jeg bor i nærheden af en park, og her er der et område, som hvert forår er helt lilla.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Very nice post really ! I apperciate your blog Thanks for sharing,keep sharing more blogs.

  ดูหนัง

  SvarSlet