fredag den 7. juni 2019

Junihaven

Junihaven er lige nu domineret af to store blomstrende dronningebuske. De lyserøde blomster passer smukt til vejtræets mørkerøde blade.Men junihaven er især domineret af stauderne, hvoraf mange er i blomst. Her er det en gammel iris, som min mor plantede, da vi anlagde haven for over 40 år siden. Den har stået urørt siden, men den ser ikke ud til at være hverken gammel eller træt, den blomstrer flittigt år efter år.


I samme bed som irissen vokser den blå storkenæb. Den blev også plantet af min mor. Jeg kender ikke navnet på den.


Den hvide salvie, Salvia nemorosa 'Schneehügel' fylder godt i bedene. Mange salvier har en opret vækst, men 'Schneehügel' breder sig mere hen ad jorden og "væver" sig ind mellem andre planter. Den er let at stiklingeformere, og vi har den efterhånden i flere af havens bede.


Havebetonia, Stachys grandiflora, lyser godt op med blomster i en stærk lillarosa farve.


Kobjælde, Pulsatilla vulgaris, har afblomstret, men frøstandene er smukke, og de holder i meget lang tid. Kobjælden var en af de stauder, der klarede sidste års tørre sommer allerbedst.


En anden staude, som er meget tørketålende, er farvebælg, Baptista australis. Den har de yndigste blå blomster, og efter blomstring kommer der bælge, som hen på sommeren bliver næsten helt sorte. Farvebælg er en af de stauder, jeg sætter stor pris på.


Skotsk lostilk, Ligusticum scoticom, har jeg flere gange anbefalet. Lige nu blomstrer den med cremehvide skærmblomster.


Bronzeblad, Rodgersia podophylla, dyrkes mest for bladenes skyld,, men blomsterne er nu også kønne.


De næste par billeder er fra det haverum, vi kalder "Marlenes have". Marlene havde lige påbegyndt en uddannelse til landskabsarkitekt da hun slog stregerne og valgte de fleste af planterne. Vi har kendt Marlene siden hun var helt lille, og vi syntes derfor, det kunne være sjovt at få hende til at lave en havetegning. Nu er Marlene for længst færdig med sin uddannelse og har eget landskabsarkitektfirma.


Næsten alle planterne i Marlenes have er tørketålende, det var vi meget glade for sidste sommer.


Til slut et par billeder fra vores gårdhave.


Arbejdsbordet er i brug, når der skal grilles eller arbejdes med stiklinger og små frøplanter. 
 

14 kommentarer:

 1. Ja det ser flot ud, især den store dronningebusk. Jeg holder mine lidt nede og beskærer efter blomstring. Farvebælg skal jeg først til at stifte bekendtskab med i år, jeg fik en af Anne Marie sidste år, da vi besøgte hende i Lønbæk planteskole.
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Farvebælg er en god og sund staude. Den vokser ikke så hurtigt, så man ved, hvor man har den.
   God pinse!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Drottningbusken ser imponerande ut, jag har ingen aning om vilken växt det är, tror inte jag sett någon sådan. Flerstammig är den också vilket gör den riktigt snygg och jag gissar att ni stammat upp den.

  Pulsatilla får man njuta av länge, deras fröställningar är så vackra, speciellt i motljus. Du har en vacker trädgård Elna och det verkar som om det mesta är planterat med eftertanke för att klara både torka och andra överraskningar som vädret hittar på. Själv har jag inte varit lika klok.

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glemte at skrive dronningebuskens latinske navn, som er Kolkwitzia. I Danmark er det en almindelig busk, hvilket sikkert skyldes, at den også er nem og hårdfør. Den har en overhængende vækst, og jeg har ikke stammet den op, kun fjernet enkelte grene.
   Jeg er jo ikke plantesamler, som du er, så det er lettere for mig at begrænse mig til planter, der kan lide de vækstforhold, jeg kan give dem.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Så fint det är hos dig nu. Stora buskar ger verkligen atmosfär. Så kul att ha en växt som har levt så länge i familjen och vacker dessutom. Vet Marlene att ni har döpt ett have-rum efter henne? Kul!
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg kan godt lide planter, der har en historie, og navnlig er det da dejligt, at jeg har flere planter, som har groet i mine forældres have. Marlene ved det godt, for hun besøger os fortsat.
   Du må også have det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Så fin dronningbusk! Jeg liker så godt den generøse blomsttingen på de når de blir eldre.
  God pinse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Dronningebusken er bestemt en busk, der tiltrækker sig opmærksomhed, når den blomstrer. Jeg kan også godt lide dens overhængende vækst.
   Du må også have en god pinse!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Imponerende dronningebusk. Fint overbliksbillede af Marlenes have, hvor der ser meget hyggeligt ud. Jeg har også en farvebælg, som snart vil blomstre for første gang. Bronzeblad er en skøn plante, og min er blevet helt vildt stor i år. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, en dronningebusk er smukkest, når den kun bliver beskåret ganske lidt, for så får den en fin overhængende vækst. Vi er også glade for Marlenes have og sidder der tit. Bronzeblad må gerne blive stor, så kommer bladene rigtig til deres ret, så jeg forestiller mig, at jeres er rigtig fin i år.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Dejligt at se de store, flotte stauder, som sagtens kan klare at blive set sammen med den store dronningebusk. Det er lidt som at gense gamle venner, når den slags planter udfolder sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og hvad er skønnere end at gense gamle venner.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna

  Alletiders flotte billeder. Haven præsenterer sig da bare supergodt!

  Ha en dejlig pinse

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Det er jo også den smukkeste tid på året.
   Du må også have en god pinse!

   Hilsen Elna

   Slet