fredag den 20. november 2020

Fra fotoarkivet

Da jeg i går ville lave dette indlæg, var det en så godt som umulig opgave at tage fotos udendørs. Der var vindstød af stormstyrke suppleret med regn- og haglbyger. Jeg begyndte derfor at kikke i fotoarkivet, for at finde nogle billeder, som kunne bruges. Det første, jeg fandt, var sommerbilleder af en blomstrende dronningebusk. Jeg blev så betaget af alle de lyserøde blomster, at jeg valgte at male dagen lyserød.

Det var svært at vælge, men jeg endte med at udvælge 5 planter med lyserøde blomster. Det er planter, som jeg holder af på grund af deres udseende og deres egenskaber. 

Det var som sagt dronningebusken, Kolkwitzia amabillis, der inspirerede mig til indlægget. Dronningebusken har en smuk overhængende vækst. 


Blomstringen finder sted i juni med kaskader af lyserøde blomster.


Som det fremgår af billedet, har vi en dronningebusk, som vokser tæt på en stor rødbladet ahorn, og det er just ikke de bedste vækstbetingelser. Men dronningebusken er meget tørketålende, så de to kan sagtens finde ud af det sammen.


Grenene/stammerne ser dekorative ud, og da de skyder op af jorden i en tæt gruppe, er der god plads til bunddækkeplanter.


Høstanemone, Anemone japonica, var umulig at komme udenom ved udvælgelsen af planter med lyserøde blomster.


Blomstringen strækker sig fra august til langt hen på efteråret.


Blomsterne står så ranke og majestætiske og klarer selv den strideste blæst uden at vælte. Planten kræver lidt plads, da den breder sig temmelig meget. Vi har en gruppe stående under et stort rønnetræ, og her er plads til, at den kan udfolde sig. Den er ikke kræsen med voksepladsen, den tåler både sol og halvskygge, og så er den tørketålende. 


Den næste plante kender jeg ikke navnet på, men det må være en Sedum af en eller anden slags. Måske nogen kan hjælpe mig med navnet?


Planten foretrækker en solbeskinnet vokseplads, og den trives godt i tør jord. Vi har den i et smalt bed langs sydsiden af huset. Det er et nemt bed, som stort set passer sig selv.


Planten er smuk i højsommeren, når den er fyldt af lyserøde blomster.


Men den er også smuk i efterårs- og vintertiden, når den står med brune frøstande.


I en gennemgang af lyserøde blomster vil det næsten være utænkelig ikke at tage en rose med, for der er så mange smukke lyserøde roser. Jeg har valgt 'Geoff Hamilton'.


Rosen har mange gode egenskaber, men jeg har først og fremmest valgt den ud fra blomsternes form, som jeg synes er utrolig smuk.


Vi har 'Geoff Hamilton' i et bed sammen med bl.a. hvide og blå salvier samt blå, hvide og lyserøde storkenæb. Det ser smukt ud, når de forskellige stauder blomstrer sammen med roserne.


Det næste billede fører mig over til den femte og sidste plante, den lille storkenæb, Geranium sanguineum var. striatum. Det er lidt utydeligt på billedet, men den vokser som bunddække under Geoff Hamilton.


Den lille geranium har de yndigste lyserøde blomster, og blomstringstiden er lang. Den starter blomstringen først på sommeren og bliver ved langt hen på efteråret, ja den blomstrer endnu med enkelte blomster. Den bliver klippet ned engang midtvejs. 


Den breder sig moderat. Som bunddækkeplante under roser får den naturligvis del i goderne, når roserne bliver vandet og gødet. Men vi har den også på tørre steder i haven, hvor den trives godt.


Det var en lille gennemgang af nogle af mine lyserøde favoritter. Det er på ingen måde sjældenheder, men det er gode og driftssikre planter, som man kan have stor fornøjelse af i haven.


25 kommentarer:

  1. Skønt med et lyserødt indlæg her ved vintertide, Dronningebusken står så flot og værdigt som en dronning midt i bunddækkeplanterne af lodden løvefod.
    Geoff Hamilton ser vældig sund ud både i blomst og i løv.
    Du har et helt anderledes forhold til bunddække end jeg har, det har du helt styr på.
    Hilsen og god weekend
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Roser gror generelt ikke så godt i vores have, og derfor har vi heller ikke ret mange roser. Men jeg synes,‘Geoff Hamilton’ er en sund rose, som trives nogenlunde hos os.
      Jeg tror, du har ret i, at jeg har et andet forhold til (bunddække)planter, som du har. Du er plantesamler, og vil derfor gerne have mange forskellige planter, så du afsætter ikke så meget plads til hver enkelt slags plante. Jeg vil gerne have mange af den samme slags og ikke så mange forskellige. Men - som jeg plejer at sige, det er godt haver er forskellige.
      Du må også have en god weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  2. Så deilige bilder! Det er nettopp hva vi behøver nå. Jeg tror at din plante heter Sedum spurium. Jeg har den samme her. Din dronningbusk er veldig fin, og den kalles fagerbusk her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har lige googlet Sedum spurium, og jeg tror, du har ret. Jeg har den også i hvid. Jeg er også selv glad for fagerbusken. Det er godt, vi har de latinske navne, for selvom norsk og dansk ligner hinanden, er nogle af plantenavnene helt forskellige.

      Hilsen Elna

      Slet
  3. Hej Elna

    Tror bestemt Marit har ret:)
    Alletiders med et tema. Det er jo netop det man kan når man blogger i den stille periode, få overblik og lave temaer...
    Flotte billeder!

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har googlet Sedum spurium, og jeg tror også, Marit har ret.
      Det er praktisk at have et stort fotoarkiv. Men vores have er jo ikke så stor, så nogle gange kan jeg godt føle, at jeg gentager mig selv lidt for meget.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  4. Hvor er den flot den dronningbusk. Og opstammet. Det er faktisk rigtig at stammerne er dekorative. Måske skulle jeg opstamme min store, så vi osse kan se stammen?
    Sød sedum. Vi har en meget lignende, og osse en med hvide blomster, og en med røde blomster og blade. De er så fine, jeg bruger dem i stendigerne, der klarer de sig flot.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis man stammer en dronningebusk op, kommer den overhængende vækst nok lidt tydeligere frem.
      Sedum er fine og har mange gode egenskaber. Det må se fint ud i stendigerne, når de blomstrer.

      Hilsen Elna

      Slet
  5. Det er morsomt og tankevækkende at kigge skiftevis på dit lyserøde indlæg og så ud på den brune have. Hvor sker der mange forvandlinger i løbet af et haveår.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er helt utroligt, hvad der sker. På denne årstid er det ikke til at forestille sig, hvor tæt og blomsterrig haven er omkring sankthans.

      Hilsen Elna

      Slet
  6. Hej Elna!
    Så fint med lite färg till skillnad från allt grått och brunt. Så vackra växter, den lilla söta nävan har jag också, den är en favorit. Kaukasiska fetbladet, sedum coccineum, trivs bra i ett stenparti hos mig. Dronningbusken kallar vi Prakttry så vacker, den finns i min dotters trädgård. Höstanemonerna är jag väldigt förtjust i, men får dem inte att trivas. Rosorna är helt fantastiska, ser så välmående ut. Ett härligt rosa inlägg.
    Ha en trevlig helg / Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er godt, vi har de latinske navne, for de svenske og danske navne ligner ikke altid hinanden. Jeg er glad for, du kan lide mit lyserøde indlæg.
      Du må også have en dejlig weekend!

      Hilsen Elna

      Slet
  7. Der er noget dejligt overdådigt over mange sammen af én plante, og dit sedumtæppe ser rigtig godt ud i al sin enkle overflod.
    Den lille lyserøde geranium Striatum har jeg også og den blomstrer ganske rigtigt ufatteligt længe.
    Sød blomst at afrunde dit lyserøde tema med.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Bedet med Sedum kan jeg godt lide, for det ser pænt ud året rundt, selv i en tør sommer, og så gør det jo ikke noget, at det næsten passer sig selv.
      Geranium Striatum kan man kun holde af, den er så smuk.

      Hilsen Elna

      Slet
  8. Hei Elna!
    Det er godt vi har arkivet å ty til. Fagerbusk er vakker. Din har også en vakker voksemåte. Det gjør godt å se frodigheten fra i sommer. Kombinasjonen av roser og geranium, kjempefint.
    Ha det godt! Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret, det er godt vi har fotoarkivet, og det er sjovt at se billederne. Når jeg ser billeder på denne årstid, forbavses jeg over, hvor frodig haven er omkring midsommer. Og hvis jeg ser billeder, som er nogle år gamle, forbavses jeg over, hvor meget en have forandrer sig over år.
      Du må også have det godt!

      Hilsen Elna

      Slet
  9. Det er nu man skal dykke ned i arkiverne for at finde noget at skrive om, og dit lyserøde indlæg gav en tiltrængt pause fra november-haven. Dejligt du skriver om de nemme planter, som vi alle har en chance for at få til at gro.
    I jeres have ser det hele jo i forvejen "nemt" ud på billederne, som selvfølgelig er taget på de mest fordelagtige tidspunkter, men jeg holder jo meget af den måde I kombinerer planterne på. Den flotte dronningebusk står f.eks. fantastisk foran den røde trækrone, og rosen bliver så meget kønnere af at blive sat sammen med stauderne.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har næsten kun nemme planter i haven, så det er helt naturligt, at jeg skriver om dem. Det er nemmere at købe planter, der passer til de givne forhold som at ændre forholdene, for at en krævende plante kan trives. For mig gør det ingen forskel, om en plante er sjælden eller almindelig.
      Du har ret i, at billederne er taget på de mest fordelagtige tidspunkter, for jeg vil jo gerne vise blomsterne. Billedet af frøstandene på Sedum kunne godt være taget i november. Jeg kan også godt lide, når roser og stauder bliver sat sammen, selvom det måske ikke er så praktisk. Når man gøder roserne, kommer det jo også stauderne til gode, og det kan give nogle høje og ranglede stauder, der let vælter. Hvis roserne får sygdomme og bladene falder af, er det også lettere at samle dem op og smide dem væk, hvis der er bar jord under roserne.

      Hilsen Elna

      Slet
    2. Jeg er helt enig i dine betragtninger over de nemme planter. Jeg behøver heller ikke det eksotiske, hvis trivslen ikke er i orden. I en smuk have trives planterne ganske enkelt.
      Forstår godt det kan være besværligt med roser og stauder i samme bed af mange grunde. Jeg har helt valgt roserne fra, da jeg også synes de stikker så rædsomt:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  10. Hei Elna! Deilige bilder fra hagen, og dronningbusken var helt fantastisk vakker :-)) Jeg ønsker deg gode novemberdager til tross for ruskevær! Hilsen Marit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! En dronningebusk er en plante, som jeg holder meget af.
      Tak i lige måde. Her fortsætter ruskvejret desværre. Nu er der så småt ved at dukke juleudsmykning op i form af elektrisk lys på buske og træer, og det gør novemberdagene lidt lysere og hyggeligere.

      Hilsen Elna

      Slet
  11. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  12. Otroligt att så mycket blommar hos er. Höstanemonerna är nu bara några bruna blad resten är nerklippt. Den sedum du visar har jag men inte så att den fyller en hel rabatt. Min trädgård här i Stockholm har nu gått till vila utom julrosen som blommar med många, många vita blommor. Planterade flera vintergröna växter denna säsong och det är trevligt att se det gröna.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er tidligt din julerose blomstrer, jeg har kun set en enkelt hvid blomst på en af juleroserne i vores have. Det er på denne årstid, de vintergrønne planter træder i karakter. Det er dejligt, at have mange vintergrønne i haven, de pynter, de luner, og de giver læ og skjul til havens fugle.

      Hilsen Elna

      Slet
  13. Det er nogle rigtig skønne lyserøde favoritter du har, jeg kan godt slutte op om dem. Jeg er også imponeret over det store område med lodden løvefod - det er godt nok også en skøn staude :-)

    SvarSlet