fredag den 8. januar 2021

Godt nytår!

Et nyt år har taget sin begyndelse. Haven ligger derude og venter på længere dage, på blomster og fuglesang og på, at haveejerne får redskaberne og havemøblerne frem. Havesysler for 2021 er endnu et ubeskrevet blad, hvis man kan udtrykke sig på den måde. Men det skal der gøres noget ved, og jeg vil starte med at ønske alle jer derude i haveblogland et godt nytår.

2020 blev et godt haveår. Da samfundet lukkede ned, blev haven vores helle, og mange, mange timer er blevet tilbragt derude. 

VINTER havde vi ikke meget af i 2020, så der var ikke mulighed for at fotografere snebilleder. Frost havde vi knap nok. Til gengæld sprang påskeklokkerne tidligt ud. 

FORÅRET var til den tørre side, og vi frygtede endnu et tørkeår, men sådan gik det heldigvis ikke. I alt fik vi 1.072 mm regn i 2020. Forårssolen var gavmild og løvspringet kom tidligt. De stedsegrønne stod med fine lysegrønne skud.

For en gang skyld havde vi en SOMMER, hvor vi fik tilpas meget regn, så planterne stortrivedes, og haven var i topform. I juli gik solen desværre bag en sky, og de lune aftner gik vi glip af.

EFTERÅRET var mildt, og der var mange dejlige dage, hvor man kunne nyde haven. Vi var langt henne i november før havemøblerne blev sat i hus. Jorden var fugtig og lun, så det var perfekt vejr til at flytte lidt rundt på planterne.

Her i starten af 2021 skal man have det varme tøj på, når man bevæger sig rundt derude. Der er faldet en lille smule sne, men det smelter hurtigt, så man skal skynde sig, hvis man vil nå ud med kameraet.
Men hel grå og trist er haven ikke, når sneen er væk. for det er nu de vintergrønne planter træder i karakter, og en del stauder står med smukke frøstande.
Om vinteren tager jeg altid nogle af mine havebøger frem. Så kikker jeg billeder og lader mig inspirere - og jeg rammes af forventningerne til et nyt haveår.

Før bibliotekerne lukkede ned, havde jeg lånt bogen "Medelhavsträdgård på svenska" skrevet af Peter Englander og med fotos af Peter Carlsson.


Det er ikke fordi, jeg er specielt interesseret i middelhavshaver, og slet ikke når man "flytter" dem til Sverige, men jeg havde læst en omtale af bogen, og det var denne omtale, der fangede min interesse. Det viste sig at være en god bog med spændende billeder. Forfatteren beskriver på en underholdende måde, hvordan han har skabt en middelhavsinspireret have i Österlen. Bogen er på ingen måde en havebog for nørder. Men som forfatteren selv skriver, er bogen en kærlighedserklæring til Middelhavet, Österlen, solen, solens vækster og det gode liv i haven.


Man kan sagtens få inspiration af bogen. Mange middelhavsplanter trives jo også i danske haver, og så inspirerer bogen til drømme, til drømme om solrige dage hjemme på terrassen eller under fjernere himmelstrøg, når coronaen har sluppet sit tag, og grænserne igen ligger åbne.


24 kommentarer:

 1. Godt nytt år til deg også!
  Flott tilbakeblikk på 2020 som var et spesielt hageår.
  Så hyggelig å se bilder av snø hos deg også, for det er jo ikke så ofte å se fra din hage. Her er det også snø og - 9 grader nå, så det nye året har startet friskt. Men heller det enn evig regn.
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden er det meget sjældent, vi har sne, så jeg nød også den smule, vi fik i går. I dag er sneen næsten væk. Temperaturen ligger omkring frysepunktet, solen skinner, og det er næsten vindstille, så det er dejligt januarvejr.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna
  Godt at høre fra dig igen, fredagsindlægget har været savnet, heldigvis er du med igen. Til forskel for os, har I fået mængder af nedbør, det kan vi desværre ikke prale af, vi har så vidt jeg husker kun fået det halve her. Til gengæld har det regnet nu et par dage, alligevel giver det kun 4-5 mm pr dag, og sneen lækker sig ikke, så der kan tages billeder af det. Dine snebilleder er flotte, bare en enkelt dag med rigtig sne vil ikke gøre noget.
  Rigtig god weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også selv savnet blogverdenen, og jeg hyggede mig med at lave mit fredagsindlæg.
   Nedbør har vi fået nok af i 2020, men skulle det have været helt perfekt, kunne vi godt have brugt lidt mere i foråret og lidt mindre i efteråret. Nu er sneen næsten væk igen, men solen skinner, og det er stille og mildt derude.
   I må også have en dejlig weekend. Jeg håber solen vil skinne på Samsø.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Det er nu dejlige billeder du har fået snuppet mens sneen lå der, og alle de øvrige billeder er jo heller ikke værst:) Jeg er lidt forelsket i jeres bambus, men også de fine krøllede græsser gør sig godt i vintertiden, og så er der jo alle de stedsegrønne!
  Kan forstå I havde et betydeligt vådere 2020 end vi kan prale af her. Hele efteråret var tørt, men som du siger dejligt lunt og langt, og vi ligger nok side om side med Høneballe-Lisbeth hvad nedbør angår. Der måtte godt snart komme en ordentlig omgang, for nu har vi plantet i 3 tørre år, og det kan mærkes på vandregningen.

  Et rigtig godt nytår til dig også!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre manglede solen på mine snebilleder. Den har til gengæld skinnet det meste af dagen i dag, men nu er sneen næsten væk. De stedsegrønne kan vi ikke undvære, det gælder både buske og stauder. Vi har fået meget nedbør i forhold til landsgennemsnittet. Men det klager vi ikke over, for der står aldrig vand på vores sandjord, og det er jo både besværligt og meget dyrt at vande.
   Og god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Tack detsamma och god fortsättning på 2021!

  Jag håller med dig om att 2021 blev ett härligt trädgårdsår. För mig personligen så var permittering hela våren en välbehövlig vila som jag njöt av i trädgården.

  Snön har lagt sig här också och vi ska ha minusgrader en vecka framöver. Jag hoppas det innebär att vi slipper en sen och hård frost i april eller maj som 2019 och 2020.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. I 2020 fik de fleste haver vist ekstra opmærksomhed. Desværre kom vi ikke ud at se så mange åbne haver, som vi plejer.
   Skal vi have vintervejr, er januar et godt tidspunkt. Kan vi slippe for nattefrost i det sene forår, vil det jo være perfekt.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Dejlig årskavalkade. I fik noget mere vand end os, men jeg vil ikke klage. Vi klarede den uden nævneværdige skader:) Dejligt med lidt sne, som desværre smelter alt for hurtigt.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne også have ønsket mig, at sneen var blevet liggende nogle dage. Det kunne børnene nok også. Sne hører januar til.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Tak i lige måde.
  Jeg skal love for, at dine hostaer var store og flotte. Wow. Det må være den regn, I fik (mens vi andre havde tørke for tredje år i træk), eller er de altid så imponerende?
  Hyggeligt med snebilleder. Det er helt utroligt, som det ændrer en have. Vi havde 1 cm sne i mindre end et døgn. Mon det var den vinter... bare vi ikke får hård barfrost.
  Havebøger uanset tema kan være vældigt inspirerende, og det foto, du viser, er da lige til et dansk højreben.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender ikke navnet på hostaerne. Det er en gammel sort, som jeg har fået fra mine forældres have. De blive altid store, men sidste år var de ekstra grønne og frodige, vel sagtens på grund af regnen.
   Her blev sneen også hurtigt væk igen - desværre.
   Jeg læser alle slags havebøger med interesse, man kan altid blive inspireret.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna

  Alletiders årskavalkade!
  Ja med det stadig varmere klima, er det ikke helt tosset at lade sig inspirere af haverne sydpå.
  Bogen ser spændende ud!

  Godt nytår du med!

  SvarSlet
  Svar
  1. - Og på en grå vinterdag i et nedlukket Danmark er det ikke spor svært, hverken at lade sig inspirere af eller drømme om middelhavshaver.
   Hav en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Härliga bilder och en Medelhavsträdgård vill jag också ha! Bra boktips!
  Dystert, grått o regn här på ön...nu längtar jag till våren :)
  KRAM från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja i disse mørke januardage, kan man godt ønske sig en middelhavshave. Vi må prøve at gøre det hyggeligt indendørs.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. gosh nogle flotte hostaer,,,
  Godt nytår
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hostaer er dejlige stauder, og de egner sig godt til kantplanter.
   Hav en hyggelig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Det var vel alt i alt et dejligt haveår i 2020 - jeg ønsker dig et rigtigt godt nyt2021år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er godt tilfreds med 2020, men julivejret kunne godt have været lidt bedre, når nu vi skulle holde ferie i Danmark.
   Du må have en hyggelig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Hei Elna!
  Det er oppløftende av å se bildene dine. Ja, tenk nå er vi i det nye hageåret. Godt nytt år! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er spændende, hvad det nye haveår vil bringe. Vejret er vi jo ikke selv herre over, og det er vist meget godt. Mon ikke alle vi havebloggere ønsker os mange gode timer i haven.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Hei Elna! Koselig tilbakeblikk på hageåret som gikk :-)) Jeg ser vi hadde både rikelig med varme og rikelig med vann, når jeg leser min egen blog :-)) Også her har det kommet snø, men av den veldig våte sorten. Så blir det spennende å se om den også ligger der i morgen?!

  Da håper vi på et nytt deilig hageår med akkurat passe sol og regn :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Her forsvandt sneen desværre hurtigt. Jeg vil ellers gerne have et lille drys sne i januar, så føles dagene ikke så mørke. Det er spændende, hvad haveåret 2021 vil bringe.

   Hilsen Elna

   Slet