lørdag den 9. juli 2016

Rosenkåring

For 20 år siden åbnede Martha og Søren Laubjerg en rosenhave i No ved Ringkøbing. De havde i forvejen en planteskole, og på et stykke forblæst sandjord ved siden af planteskolen plantede de en rosenhave. Det var noget af et eksperiment, men eksperimentet lykkedes, og nu 20 år efter ligger her en dejlig rosenhave omgivet af træer og takshække.


Midt i rosenhaven er der anlagt en sø omkranset af bl.a. løvefod.Mange af roserne er omsluttet af de flotteste takshække, der er klippet, så de står knivskarpe.


I haven er der store plæner med buskroser og buer med slyngroser.Jeg har årskort til rosenhaven og har foreløbig været der et par gange i sommer. Den ene af gangene var der rosenkåring. Vinderen blev 'Nostalgie'. Den ses her i en regnvåd udgave.


Men der er mange andre skønne roser:

'Omi Oswald'


'Open arms'


'Sibelius'


'Polarstjärnan'


'Absolutely Fabulous'


'Louisiana'


'Claire Austin'


'Applejack'


'Focus'


Og hvilken rose er så min favorit? Tja, jeg synes, det er svært, der er så utrolig mange smukke roser. Men den dag, der var rosenkåring, stemte jeg på 'Benjamin Britten'. Jeg kunne ikke stå for dens flotte form, farve og duft.


Læs mere om Laubjergs Planteskole og Rosenhave på deres hjemmeside.

Man kan evt. kombinere et besøg i rosenhaven med et besøg i Enemærkets Hostahave, som jeg omtalte i mit sidste indlæg. Der er kun nogle få kilometer mellem de to haver.
 

9 kommentarer:

 1. Så fantastiskt fint. Många av rosorna är helt nya för mig.
  Hälsning Helene

  SvarSlet
 2. Fin have og smukke roser, der er mange, jeg ikke kender.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 3. Det ser godt ud med de stramme hække og de store rosenbuske. Det er vildt, hvad der produceres af nye roser - jeg kan i hvert fald ikke følge med.

  SvarSlet
 4. Tak for jeres kommentarer. Ja, der produceres mange nye roser. I rosenhaven skifter de hvert år nogle af de sorter, der trives dårligst, ud og planter nye. Roserne kan selvfølgelig også købes i deres planteskole.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Det ser godt ud, og samtidig med inspirere det til vores sandede jord. Jeg falder så let som ingenting for de let åbne roser. Kan mærke at Ringkøbing trækker mere end vanligt(Ringkøbing trækker altid her om sommeren;) med de to dejlige steder du har vist på det sidste.
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er faktisk en åben have mere nogle få km fra Ringkøbing. Den hedder Forundringens Have og ligger ved Vestjyllands Højskole i Velling. Det er en spændende og lidt anderledes have, og jeg tror bestemt, du vil kunne lide den. Jeg har ikke været der - endnu - i år, men jeg regner med at komme der, så skal jeg nok skrive om den.
   Som sagt vil jeg gerne give en kop kaffe, hvis du kommer forbi.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Hvor lyder det spændende, med den have, og rigtig hyggeligt det med en kop kaffe hos dig:-) din have ser bestemt også skøn ud! Jeg pipper i forvejen, hvis og når. Nu skal vi snart have planlagt nogle feriedage, som jeg glæder mig til.

   Slet
 6. Hej Elna!

  Jag är sannerligen ingen roskunnig person men det är imponerande vad människor kan åstadkomma, vilken vacker trädgård.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlet
 7. Jeg er også ret imponeret. Og så ligger haven på et sted, hvor der ikke er de bedste forhold for roser.

  Hilsen Elna

  SvarSlet