fredag den 7. juli 2017

Haven på Skønager

I mit sidste indlæg fortalte jeg om, hvordan et foredrag på Cph Garden førte til et besøg i Birthe og Ernst Jensens have i Ribe. Da vi havde set deres have, viste de os videre til en anden have i Ribe, haven på Skønager. Det er sjovt, hvad et foredrag i København kan føre med sig.

På Skønager ventede der os også en stor haveoplevelse.Ved ankomsten til haven møder man denne lille birkelund. Mellem birketræerne er græsset uklippet, og det lange græs stod og bølgede i vinden, der denne dag kom susende ind fra Vadehavet. Det uklippede græs danner en fin kontrast til det klippede græs uden om træerne.


Haven er opdelt i rum, og rummene er omkranset af mure inspireret af de engelske walled gardens.


Her ses et af haverummene. Det er beliggende foran det smukke gamle hus, der er bygget i 1856. På de øvrige sider er haverummet omkranset af mure. Bemærk de 4 træer, pilebladet pære, der markerer, hvor havegangene krydser hinanden midt for husets dør. For enden af den lange gang ses orangeriet.


I orangeriet er der foruden planter også plads til både arbejde og afslapning. Med denne skønne arbejdsplads tror jeg, at jeg ville vælge arbejdet.


Den velordnede og smukt anlagte køkkenhave er også omkranset af mure.


På "bagsiden" af muren løber en lang sti, der virkelig giver indtryk af, hvor stor den muromkransede del af haven er. Bedet mellem sti og mur syner derimod ikke så lang, fordi det bliver opdelt af de korte mure, der går vinkelret på den lange mur. I bedet er der bl.a. plantet slyngroser og stauder,


Muren danner en smuk baggrund for de mange slyngroser.


I haven er der nogle bygninger i sortmalet træ. De skaber også en smuk baggrund for slyngroser. På billedet her, men også mange andre steder i haven, er der tænkt symmetrisk.


Haven er stor, og der er også mange haverum uden for murene. Her er en blomstrende indgang til et af rummene.


Overalt i denne have mødes man af stor frodighed.Haven på Skønager er åben hver lørdag og søndag frem til den 30. juli, og jeg kan bestemt anbefale, at man lægger vejen forbi.

13 kommentarer:

 1. Takk for flotte bilder! Vakre rom i hagen, og ikke minst alle slyngrosene. Svart farge på hus er veldig fint og gir en utrolig kontrast.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er selv blevet meget begejstret for slyngroser, efter at jeg har set nogle haver med nogle meget smukke eksemplarer. I den omtalte have var der en smuk orangegul slyngrose op ad en sort trævæg, det var en meget fin farvekombination.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Flot have du har besøgt, tak for at komme med.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er altid velkommen til at komme med mig på havevandring.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hei Elna.
  Hyggelig når det ene fører det andre med seg. Takk for en fin rundtur i hagen i Ribe:-) Den fikk vi virkelig lyst til å besøke.
  Ellers tror jeg planten i steinmuren vår er en krypsåpeurt (du spurte om det tidligere)
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Haven i Ribe er også et besøg værd. Og så er der så meget andet spændende at se i Ribe, så I kunne jo overveje en lille ferie der.
   Tak for oplysningen, jeg håber ikke, I har haft for meget besvær med at finde navnet. Nu har jeg lige googlet sæbeurt og fundet ud af, at der er mange forskellige både høje og lave, stauder og 1-årige. Den ser rigtig fin ud på jeres billede, hvor den vokser på muren.
   I må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!

  Så kan man också göra! Min första tanke när jag såg det vajande gräset och de vackra vitstammiga björkarna. Jag som gillar enkelhet får nästan rysningar av denna geniala konstruktion.

  Härligt med trädgårdsbesök för avkoppling, inspiration och framförallt ett stort nöje att se vad andra entusiaster har åstadkommit.

  Trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det enkle er ofte det smukkeste, men måske også noget af det sværeste at skabe, fordi vi havemennesker gerne vil have mange forskellige planter. Ja, det er herligt med havebesøg af de nævnte grunde.
   Du må også have en god weekend.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Så vackert och så fina miljöer. Tack för att jag fick följa med in i trädgården. Jag är väldigt förtjust i murade väggar. Det ger så många fina möjligheter.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Murene giver mange muligheder, og jeg synes, at man i denne have havde forstået at udnytte dem bedst muligt.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Oi, oi for en nydelig hage. Du er så flink å besøke andre hager og vi er så heldige å få lov å bli med deg via bloggen. Så utrolig inspirerende.
  Nyt sommerdagene Elna.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker at besøge andres haver, det giver inspiration og man møder dejlige havemennesker, der gerne vil fortælle om deres have.
   Du må også nyde sommeren!

   Hilsen Elna

   Slet