fredag den 6. oktober 2017

Planter med en historie


I Laubjergs Planteskole og Rosenhave har de en rose, der går under navnet 'Strandingsrosen'. Rosen stammer fra det norske skib Batavia, der den 9. december 1923 strandede i nærheden af Thorsminde. Skibet var på vej fra Rotterdam til Oslo. Lasten bestod bl.a. af flere tusinde roser. Besætningen blev reddet i land, og skibet blev trukket flot og bugseret til Norge. Batavia endte sine dage i 1942. Da blev det sænket af tyskerne på floden Cebu i Marokko, for at forhindre allierede fartøjer i at komme frem til Port Lyantey.


Nogle af roserne blev plantet ved huse og gårde i nærheden af Thorsminde, bl.a. ved et hus ved Bøvling Klit. Dette hus blev eksproprieret i 1940 på grund af et digebyggeri, men nogle af roserne levede videre på stedet. I 1950 hentede familiemedlemmer til den tidligere ejer roserne, som dermed blev reddet fra at gå tabt. Det er ikke lykkedes at bestemme rosen. Den er opformeret af Laubjergs Planteskole og sælges under navnet Strandingsrosen.


I vores have er der også mange planter, som har en historie for os. Det er planter, som vi har fået foræret af haveelskere, der gerne har villet dele deres egne planter med os. Nogle af planterne kender jeg ikke navnet på, men så giver jeg dem bare givernes navne. Det er så hyggeligt at gå rundt i haven og tænke på alle disse dejlige mennesker, der har gravet nogle af deres egne planter op og givet dem til os.

Jeg har været i fotoarkivet for at finde nogle af disse foræringer. Der er rigtig mange planter fra mine forældres have, planter som min mor har gravet op, taget med til os og plantet i vores have, da vi var unge og helt uden erfaring i havebrug. En af de mest værdsatte er vintergrøn. Det var en dejlig bunddækkeplante at få til en ny have med masser af bar jord.


En nabo kom med en kasse sedum. De kom også ret hurtigt til at fylde noget.


En kær faster gravede en pæon op, som hun kom med.


Da vores første barn blev født, kom sundhedsplejersken med en pose frø fra egen have af staudeærteblomst.

 
En blå knopurt fra min veninde. Hun havde fået den af sine forældre.


En brogetbladet kristtorn fra min søster og svogers have.


.Forglemmigej-frøene har jeg fået af Anne Just


Flest planter har jeg fået af mine kære haveveninde. Hun deler rundhåndet ud, og jeg tror, jeg kan tilplante indtil flere staudebede med planter, jeg har fået af hende. Her er det skønne bregner.


I årenes løb er der kommet rigtig mange foræringer til, og der bliver passet godt på dem, for jeg kan godt lide, når planter har en historie.

14 kommentarer:

 1. Hej Elna
  Ja det kan jeg også godt lide, det er hyggeligt at gå rundt i haven og tænke på de forskellige, man har fået planten af.
  Strandingsrosen er så fin.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, der er mange, der har det som os.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Så spennende historie om den rosen som dere kaller Strandingsrosen! Det hadde vært morsomt å vite hvem som egentlig skulle ha alle disse rosene, for det må ha vært en stor bestilling! Kanskje de skulle til Oslo.

  Det er jo så koselig å ha planter som en har fått av andre. Sånne har jeg også her. Vakker brokebladet kristtorn. De er så flotte!
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi får nok aldrig at vide, hvem der skulle have haft roserne, men godt nogle af dem blev reddet. Jeg kan ikke lade være at tænke på, om de har været en tur i Vesterhavets salte bølger.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna

  Super spændende historie, rosen bliver ligesom lidt personlig:)
  Nogen mener at der er tale om "Great Western" og den ligner jo rigtig godt. Men den er ikke remonterende...

  Jeg husker også bedre planter jeg har fået - du ved navn og den slags. De værdsættes lidt ekstra.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er forskellige bud på strandingsrosens oprindelige navn bl.a. 'Great Western', som det ikke er. Den bliver også kaldt Bataviarosen efter skibets navn. Det kunne jo være sjovt at finde ud af, hvilket gartneri der havde afsendt roserne med Batavia, men det finder man nok aldrig ud af.
   Jeg værdsætter også mine foræringer, og tænker tit på giverne.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna!

  Vilken dramatisk historia om den vackra rosen och att denna historia bevarats till eftervärlden. Jag tänker att de som odlar rosen och känner till historien bakom kanske bugar sig i respekt när den vackra blomman slår ut.

  Det är något alldeles speciellt med växter man förknippar med personer, jag vårdar dem med omsorg. En del givare finns inte längre kvar i livet, växterna överlever sin givare men de kommer alltid att vara förknippade med den personen som gav dem till mig.

  Ett trevligt inlägg Elna!

  Önskar dig en riktigt god helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunilla!
   Jeg ønsker også dig en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Dejlig historie om en rose! Det er altid spændende når planter har en historie, som nogen husker. Jeg sætter også pris på planter jeg har fået af havefolk med overskud.

  Hav en god weekend!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. I virkeligheden har de fleste planter vel en historie. Mange af planterne i vores haver er jo hjemmehørende i fjerne lande, hvor de er "fundet" af plantesamlere og bragt hertil. Der kan sikkert skrives spændende historier om disse plantesamlere og om, hvor og hvordan de har fundet planterne.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Spændende historie der ligger bag den smukke rose. Før i tiden byttede man jo planter i store mængder. Jeg oplever, at det er ikke længere er så udbredt, men hyggeligt er det bestemt, når det sker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja mange stauder er blevet foræret væk. Det var nok slet ikke en tradition at købe stauder i planteskolen, så nye sorter må have haft lidt svært ved at blive udbredt. Jeg tror, at der inden for de seneste 10-20 år er skudt mange staudeplanteskoler op, måske takket være nethandlen.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Fantastisk historia om rosen och in är den också. Instämmer - det tillför alltid en extra dimension att kunna knyta en växt till en person eller till en plats man tycker om.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var godt, at nogle eksemplarer af rosen blev reddet i land. Sådan en historie fortjener at blive husket.
   Det er rigtig, man kan også knytte en plante til et sted. Jeg købte f.eks. et par agapanthus på Madeira i sommer, disse planter vil jeg altid forbinde med en dejlig ferie.

   Hilsen Elna

   Slet