fredag den 16. februar 2018

Træer skal ikke vokse ind i himlen

I 2001 plantede vi 5 egetræer, Quercus robur i den vestlige del af vores have. De er plantet på en række med 5 meters afstand. Egetræerne var vel et par meter høje, da de blev plantet, men på trods af tør sandjord og vestenvindens hærgen havde de nu nået en højde på ca. 8 meter.


Vi vil gerne, at vi kan blive ved med at se himlen og få lidt aftensol ned i haven.


Derfor besluttede vi, at tiden nu var inde til at foretage en beskæring. Det er ikke helt let at få et godt resultat ud af en beskæring af forholdsvis store træer, så vi lagde arbejdet i hænderne på et firma, der har specialiseret sig i træpleje.


2 mand mødte op og beskar træerne, så deres højde nu er reduceret med 2½ meter. Jeg synes, resultatet er blevet godt. Når der kommer blade på træerne, vil man næsten ikke lægge mærke til beskæringen.


Træplejernes råd var at få træerne beskåret igen efter ca. 5 år. Birketræet i forgrunden er havens højeste træ. Det skal have lov til at vokse frit.


Da vi nu havde professionelle folk i arbejde, fik vi også lige hjortetaktræet beskåret. Vi beskar det selv sidste vinter, men træet voksede meget i sommer, så vi besluttede, at det nu skulle have den helt store tur.


Vi håber, træet klarer det. Resultatet bliver sikkert en hel masse rodskud, men det må vi tage med.
14 kommentarer:

 1. Ja,noen ganger må en bare beskjære store trær. Det ser riktig godt ut etterpå hos deg. Når de begynner å vokse igjen vil det nok ikke synes. Mange trær vokser utrolig mye, så det behøver en ikke engste seg for. Der ser så deilig ut med bar mark uten snø :)

  SvarSlet
  Svar
  1. I en parcelhushave kan træer hurtigt blive for store, så det er godt, at de fleste træer kan beskæres med et nogenlunde godt resultat. Ja sne har vi ikke noget af her, jorden er heller ikke frossen, så jeg har arbejdet i haven i dag. Men du må da gerne sende lidt sne herned.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Hej Elna

  Trives et skovtræ så vokser det så det kan mærkes, 1 meter om året bliver hurtigt rigtig stort!
  Det ser ud til at være dygtige folk i fik til det!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, de vidste, hvad de havde med at gøre. Og så var de hurtige. Nogle gange kan det godt betale sig at købe sig til lidt hjælp.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja det ser ud til at være godt arbejde, de har lavet, jeg ved ikke om jeg havde kunnet nænne det, men aftensolen er også vigtig, så jeg havde nok fået taget mig sammen til det.
  For 10 år siden havde vi en ask, hvor kronen brækkede af i stormen en septemberdag, så alt løvet var på endnu. Bent pudsede den ren, i dag kan man ikke se det.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi overvejede også, om vi skulle have fældet træerne på nær et par stykke, som så kunne vokse rigtig store. Men vi valgte alligevel at beholde alle træerne, nok mest fordi vi har brug for læ fra vest.

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hei Elna!
  Dette var midt i blinken. For noen år siden fant jeg en spirende eikenøtt som jeg tok med hjem.
  Jeg plantet den og nå har det blitt et stort tre. Det som jeg ser hos dere, er hvordan høyden har blitt redusert, men samtidig er det greiner på siden som vil danne en fin krone.
  Sånn skal jeg gjøre det. Takk!
  Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver spændende at se træerne, når de får løv til sommer. Jeg håber de bliver pæne.
   Det er spændende, at du har fået et lille agern til at blive til et stort træ.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Vilket bra beslut!!! Jag tänker på alla fula, fel-kapade stora träd som ser rätt ok ut när bladen är på men fruktansvärda när det är kalt och vinter. Jag hade den diskussionen med min förra granne som ville att jag skulle skära ner träden likt en häck.... ..men på ca 5 m höjd.

  Härligt med kvällssol och fri himmel! Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke altid helt nemt med træer. I en villahave kan de hurtigt blive for store, men man vil på den anden side gerne have høje træer til at give haven karakter.
   Vi nyder at have udkik til himlen.

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Hej Elna!

  Det ser fint ut och det är nog ett klokt beslut att låta yrkesmänniskor göra så stora beskärningar. Att klättra i stora träd är inte helt riskfritt heller. Jag skulle inte ge mig på det men jag är inte alls duktig på beskärning även om det rör sig om mindre träd eller buskar.

  Ha det så gott Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man selv giver sig i kast med at beskære træer, er det vigtigt at have det rigtige værktøj og det rigtige sikkerhedsudstyr. Ellers er det nok bedst at lade fagfolk om arbejdet. Jer synes heller ikke, det er helt let at se, hvor der skal saves for at få et harmonisk resultat.
   Du må også have det fodt!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Min bedre halvdel vil helst gøre alting selv, mens jeg ind imellem gerne vil have assistance af fagfolk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, jeg må vist hellere lade være med at blande mig😏. Hos os er der nogle ting, vi overlader til fagfolk, fordi vores evner ikke rigtig rækker.

   Hilsen Elna

   Slet