fredag den 9. februar 2018

Februarsysler


Så fik vi da lige nogle få dage, hvor termometret sneg sig under nul. Var det så den vinter? I givet fald synes jeg, vi er blevet snydt for sne, her har vi ingen sne haft i år.

Jeg er i gang med at rydde op i staudebedene.


Stauderne bliver klippet ned, og visne staudetoppe og blade bliver revet sammen. Det arbejde som jeg engang altid gjorde i marts-april er nu flyttet til januar-februar. Men jeg gør det nu for at give plads til foråret. Løgvæksterne myldrer op af jorden og mange af stauderne står med friske skud, og det vil jo være ærgerligt at komme til at klippe blomsterknopperne af.


En del af februars "havearbejde" foregår fra sofaen. Hvad er skønnere på de lange vinteraftener end at smække benene op i sofaen og sætte sig godt tilrette med puder, tæppe, iPad og havebøger.

IPaden bliver bl.a. brugt til frøbestilling. Jeg gør det ikke så meget i frø, men nogle poser bliver der da købt hvert år, og det ender som regel med, at der bliver trængsel i vindueskarmene. Sidste års favoritter var solsikke 'Butter Cream' og løvemund 'Apollo purple'. Begge blomstrede over meget lang tid og leverede blomster til mange buketter, så de er selvskrevne igen i årMin havekalender er en anden af de ting, jeg bruger iPaden til. I kalenderen noterer jeg de forskellige gøremål i haven. Når man flittigt har noteret gennem nogle år, bliver havekalenderen en guldgrube af nyttige oplysninger.


Og endelig bliver iPaden brugt til at blogge fra. Der er ikke noget hyggeligere end at sidde i sofaen og læse, hvad haveelskere har udgivet på deres haveblogs. Her er meget godt læsestof og mange flotte billeder. Karstens fortegnelser over henholdsvis danske og nordiske havebloggere har vist mig vej til mange spændende blogs.Jeg har altid havebøger liggende på sofabordet. De bliver båret hjem fra biblioteket i rigelige mængder og nogle af dem flere gange. De bedste ender på min ønskeseddel. Lige nu er jeg i gang med "Sådan skaber du rum i din have" af Dorthe Kvist og "Design din have" af Birgitte Busch og Nina Ewald. Begge bøger kan varmt anbefales.Februar har også budt på et foredrag i havekredsen. Foredragsholderen var Ernst Jensen, ham der har skrevet bogen "Et liv med roser". Hans foredrag handlede om, hvordan man lykkes med roser. Ernst har en virkelig stor viden om roser, og han er god til at lære fra sig, så jeg blev meget klogere på roser. Hvis han holder foredrag i nærheden af, hvor I bor, kan jeg anbefale, at I hører ham.

16 kommentarer:

 1. Tack för boktipsen! Ska kika efter dem och förhoppningsvis finns det en virtuell blädderbar sida. När jag läste 'puder' fick jag verkligen tänka till. I sverige betyder det något helt annat. Men egentligen vet jag vad det betyder på danska...

  Här ligger en del snö så än går det inte att kratta. Men jag har också tidigarelagt så mycket som möjligt för att få en jämnare fördelning. Men kanske mest för det är så härligt att ha några utesysslor nu.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg måtte lige have ordbogen frem for at se, hvad puder betyder på svensk, og jeg kan da godt forstå, du undrede dig.
   Jeg kan godt lide at arbejde i haven på denne årstid, det kræver bare noget godt varmt tøj.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det ser jo bare så deilig ut med løkblomster som kommer opp. Her er det full vinter med minst 80 cm med snø, så jeg skulle gjerne bytte med deg. Bøkene ser veldig fine ut. Vi må lete etter inspirasjon om vinteren, og blogger er jo nettopp fulle av det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der har været meget arbejde for jer med alt den sne, I har haft i vinter, og jeg ønsker mig bestemt ikke sne i så store mængder. Men jeg kunne godt ønske mig bare en lille smule sne. Jeg har slet ikke kunnet tage snebilleder i haven i år.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna
  Ja det er tidligt, du fjerner blade fra bedene, det har jeg ikke turdet gøre endnu. Men staudetoppene er snart væk alle, jeg tager dem lidt af gangen.
  Det er hyggeligt at kigge blogge og havebøger her om vinteren, det kan jeg også godt lide.
  Ernst Jensens bog er min bibel, kom jeg i nærheden af et foredrag med ham, ville jeg bestemt deltage, men så nemt er det ikke her på øen.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. De blade, der ligger i bedene, er sjaskvåde af regn - bortset fra når det fryser, så jeg var bange for svampesygdomme og rev derfor bladene af.
   Ernst Jensens bog er også min rosenbibel. Jeg så deres have sidste sommer, og jeg har nok aldrig set så frodige roser.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Og tak for reklamen for mine 2 bloglister, jeg kan se at de begge er rigtig godt besøgt!
  Det er jo også netop nu der endnu er god tid til at kigge og læse - spoændende bøger du har fundet:)
  Kender du Lars-Åke Gustavsson? Hans rosenbøger er jeg selv meget begejstret over!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jo være, der kommer nogle forbi min blog, som ikke kender dine bloglister, så jeg tænkte, det var godt med lidt reklame.
   Jeg kender ikke Lars-Åke og hans rosenbøger, men jeg har lige googlet ham, og det ser da ud, som om jeg skal prøve at have fat i et par af hans bøger. Tak for tipset!
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna!

  Ja, här ser man vilken skillnad det är mellan våra trädgårdar trots att vi inte ligger så långt från varandra. Vi fick ju en väldigt sen vinter i år också och hittills inga snömängder men ännu är det långt till att lökväxterna börjar visa sig.

  Jag brukar inte stressa egentligen i väntan på våren, den kommer nog i vilket fall som helst men nu när jag ser dina vårtecken känner jag att jag börjar ledsna på det vintriga vädret - och inte sår jag några frön heller som kan ge en begynnande känsla av vår.

  En trevlig helg Elna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ville sådan set allerhelst have haft lidt sne, jeg synes, det hører vinteren til. Men sådan har det ikke været de sidste år. Jeg har ikke noget imod, at der viser sig nogle forårstegn, men det virker bare så unaturligt. Det er ikke godt at vide, hvad klimaændringerne fører til.

   Slet
 6. Det er også min oplevelse, at nogle af forårets gøremål efterhånden har udviklet sig til vinterjobs. Nu skal frosten lige fase rase ud, inden vi kan tage fat igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide at arbejde lidt i haven hver dag, så det gør sådan set ikke mig så meget, at noget af havearbejdet er rykket fra forår til vinter. Men man kan jo ikke rigtig lide, at klimaet forandrer sig så meget i disse år.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Härliga vårtecken! Bra tips på fina böcker också...
  Lördag igen, ha en skön dag!
  Kram Titti

  SvarSlet
 8. Tak! Du må også have en skøn dag. Jeg har arbejdet i haven i eftermiddag, og det var ret koldt, så det var dejligt at komme ind i varmen igen. Nu sidder jeg og nyder skønne billeder på haveblogs.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 9. Hei Elna!
  Jeg skulle så gjerne hatt våren rett rundt hjørnet. Her det masse is og snø. I steden for å jobbe i hagen, har vi sådd og tatt stiklinger av pelargonia. Det er mye vår i det også.
  Det er deilig å lese inspirerende hagebøker.
  Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også taget stiklinger af pelargonier og gjort klar til at så. Det er så hyggeligt på denne årstid, når det spirer og gror i vindueskarmene.
   Hav en god søndag!

   Hilsen Elna

   Slet