fredag den 4. maj 2018

Majhaven

Så blev det maj! For mig er maj den bedste af alle havemåneder, og når endelig vi når til maj, har jeg det sådan, at nu må tiden godt gå lidt langsommere og allerhelst stå stille et par dage.


Og hvad er det så, der er så skøn ved maj? Det hele!

Maj har noget for alle sanser. Tænk på duften af nyslået græs, fuglenes sang, den bløde fornemmelse, når man med fingrene stryger hen over de "dunede" kobjælder, smagen af årets første rabarberkage og så alle farverne. Det er først og fremmest den lysegrønne farve. Lige præcis den farve bøgen har, når den springer ud, og inden den får sin sommergrønne farve.


Fjeldribsen har også den der lysegrønne farve.


Og så er maj den måned, hvor de fleste træer blomstrer. Æbletræerne er så småt i gang. Her er det Elstar.


Bærmisplerne, Amelanchier, står med skyer af hvide blomster.


Jeg har tidligere klynket over, at mine guldjordbær, Waldsteinia, så visne og nærmest døde ud, men regnen og forårssolen har vagt dem til live.


Påskeliljerne er ved at blomstre af, men tazetterne lyser op i bedene.


Det er blevet pinseliljetid, det bliver det jo som regel, inden vi når til pinse.


Maj er også tulipantid, og det kan være et farvestrålende syn. Pink Impression har store blomster i en ret anmassende farve.


Så er Für Elise mere diskret. Den har blomstret i meget lang tid. Det er første år, jeg har den, men jeg er blevet ret så forelsket i den. Den bliver kun ca. 20 cm høj.


Af majhavens stauder vil jeg fremhæve den lille fine småhjerte, Dicentra eximia 'Alba'. Den har det smukkeste lysegrønne løv og yndige hvide blomster.


I krukkerne er det fortsat stedmoderblomsterne, der tiltrækker sig opmærksomhed. Jeg kender ikke navnet, men jeg synes, denne er så smuk, fordi den ligner så meget de vilde stedmoderblomster.


Men den mørkeblå er nu også smuk.


Den nemme løsning er at lade planterne overvintre i krukkerne. Det kan måske synes lidt kedeligt, men det er spændende dag for dag at følge, hvordan Hostaen folder sig ud.


"Frølingerne" vokser sig store - og ranglede, så nu har de fået lov at komme ud til afhærdning.


I et lille bed på nordsiden af huset har vi plantet en buksbumbladet kristtorn, Ilex crenata 'Rotundifolia'. Den har fået selskab af nogle Hostaer med brogede blade.


En af de buske, man nem overser i majhaven, fordi der er så mange farvestrålende blomster, der fanger ens opmærksomhed, er buksbom. Men se blot, hvor fin den er.


Majhaven har det hele, både det farvestrålende og det mere diskrete, og alt er så nyt og friskt.

22 kommentarer:

 1. Takk for en fin rundtur i mai-hagen din. Den grønnfargen som er akkurat nå på bøk og bjørg skulle jeg gjerne holde fast noen dager:-)
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du ville med på min rundtur. Jeg ville også gerne, jeg kunne holde fast i den vårgrønne farve lidt længere.
   Hav en god weekend,

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Så flotte blomster du har i din mai-hage! Du har et stort utvalg av nydelige vårblomster. Stemorsblomster er så søte nå, og så tåler de også kuldegrader. Her var det - 0,5 i natt, men nå skal varmen komme :)
  Det ser jeg frem til. God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også til lunere vejr. Jorden er fugtig, så varme vil rigtig sætte skub i planterne.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Hej Elna
  Du har så evigt ret, maj er en smuk tid med alle de dejlige lysegrønne farver og alle de friske blomster. Mine amelanchier er ikke nået så langt, de er endnu i knop. Fint billede du har taget, jeg synes, de er svære at indfange.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Amelanchier gør sig bedst mod en blå himmel, ellers kan det godt blive lidt rodet. Dejligt med mildere vejr, men det betyder jo på den anden side, at haven vil eksplodere i fest og farver, og det vil næsten komme til at gå for hurtigt.
   Du må også have en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Uhhh, så LÆKRE billeder, og jeg genkender den kærlighed til maj, det er din beskrivelse der gør det. Ville også ønske tiden stod stille bare lidt. Tror at bærmispl er blevet mit ynglings "træ", jeg kan slet ikke få nok af at kigge på dem, de giver sådan en skøn og fin/drømmende følelse.
  God weekend
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er vist mange der elsker maj - og bærmisplen er bestemt en af grundene til det. De blomstrer kun i kort tid, Men lige netop derfor sætter vi vel så stor pris på blomsterne. De blomster, der bliver ved og ved med at blomstre, er vi nok mere tilbøjelige til at tage som givet.
   Også god weekend til dig!

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Hej Elna

  Så dejligt når alt grønnes!
  Din have præsenterer sig virkeligt flot!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karsten! Vi må nyde alt det friske grønne i den korte tid, det varer.
   Du må også have en dejlig weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 6. Flot rundtur, du har lavet - der er vel nok meget, der blomstrer hos dig. Buksblomsterne er ganske rigtig yndige, og det er synd de let overses. Godt du minder om det :-)
  Her har vi det meget koldt om natten, så jeg veeeeenter på at kunne plante ud. Men jeg kunne måske også tage frølingerne ud til hærdning. Jeg tjekker lige temperatueren :-)
  God weekend.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Hvis vi får nattefrost, får jeg et problem, for jeg har allerede plantet forspirede dahliaer og forskellige sommerblomster ud i bedene. Lidt spænding skal der jo være😀!
   Du må også få en god weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Din beskrivelse af maj rammer lige plet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fik vist ikke skrevet om de lyse nætter, men de er jo også med til at fuldende billedet af maj - bortset fra, at jeg lige nu sidder og venter på, det skal blive mørkt, så jeg kan få tændt stearinlys i vinduerne i anledning af 4. maj.
   God weekend!

   Slet
 8. Har du sett hvor vakkert det blomstrer i vårhagen din! Et syn å komme tilbake og få kikke inn hos deg. Tulipanene har kommet så godt i gang. Du ligger nok foran i årstiden. Her er de såvidt i knopp. Fûr Elise var aldeles delikat i fargen.
  Nyt våren.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder våren, og opholder mig i haven, så meget jeg kan. Vejret Er fint, så i dag kom grillen frem, og vi nød aftensmaden i haven.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna!

  Är helt enig med dig, maj månad är alldeles speciell för då vaknar naturen till liv. Du beskriver så vackert den ljusa, skira grönskan som gör att man bara måste stanna till ett tag och beundra. Just nu har björkarna slagit ut här, något försenade i år, men så vackert när solen skiner på de ljusgröna bladen.

  Ha en skön vecka i din vackra majträdgård!

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må også have en god uge!
   Nyudsprungne birketræer har en egen lethed over sig. De er utroligt smukke. Birketræer får mig altid til at tænke på Norden.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Håller med om att maj är underbar och att tiden kunde få gå mycket långsammare nu. Älskar också den ljusgröna färgen, som boken har i sitt lövutspring. Försöker hitta buskar och perenner som behåller den färgen över större delen av säsongen också.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder da spændende, at du strækker sæsonen ved at plante stauder og buske med lysegrønt løv. Måske du kunne få lyst til at fortælle om det på din blog.

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Instämmer - maj är den skönaste av månader :) Underbara bilder från din trädgård och tulpanfavoriten blev Für Elise - så fin färg. Sen älskar jag narcissen 'Thalia' som du hade så stora fina ruggar av.

  Har försökt att lägga in din blogg i flödet på bloglovin men verkar inte som jag lyckats. Därför blir det lite ryckigt i mitt kommenterande ibland.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 12. Vi har det meget varmt, 25 grader i dag, og i morgen meldes om helt op til 28 grader. Man må jo ikke klage over varmen, for det er skønt at kunne sidde i haven om aftenen. Men varmen gør, at det går så stærkt, de fleste tulipaner har allerede afblomstret. Thalia er smuk og altid meget blomsterrig.
  Du må også have det godt!

  Hilsen Elna

  SvarSlet