fredag den 31. maj 2019

På tærsklen til sommeren

I går efter regnen gik jeg en tur i haven. Solsortene sang, rønnetræernes blomster sendte en sødlig duft ud over haven, og det dryppede fra træer og buske. Hvor var det skønt. Vi er på tærsklen til sommeren, og tiden må gerne stå stille lidt ...

I bedene er flere af stauderne nu i blomst, og andre står med bristefærdige knopper: Sommeranemone, Anemone sylvestris, har en meget lang blomstringstid, og den er holdbar i buketter.


Katteurt, Nepeta faassenii 'Walker's Low', er i gang med første blomstring. Den kan klippes ned et par gange i løbet af en sæson og blomstre igen.


Dagpragtstjerne, Silene fimbriata, har de yndigste frynsede blomster og store lysegrønne knopper.


Den hvide kongelys har jeg ikke navnet på, den blev sået for snart mange år siden. Nu står den rank og fin, men får vi blæst vælter den til alle sider.


Snefrytlens, Luzula nivea, små duskede blomster bøjer fortsat hovederne for regnen.


Bregnerne har rullet sig ud, og de står nu med deres fine lysegrønne blade.


Der er frodighed i det smalle bed nord for huset. Op ad muren gror en klatrehortensia. Stauderne i bedet passer stort set sig selv, og de levner ikke ukrudtet mange chancer.


De nye skud på taksen lyser op sammen med hostaens gulgrønne blade.


Dværgklokkebusken er helt dækket af lyserøde blomster. Den står i en tør jord ved husets sydmur, og det ser den ikke ud til at have noget imod.


Japansk snebolle, Viburnum plicatum 'Watanabe' lyser op med sine hvide blomster.Og så lige til slut et par af havens krukker. Mange krukkeplanter er temmelig arbejdskrævende, men det gælder ikke hosta. Det er svært at finde en nemmere krukkeplante.


Stedmorplanterne er flittige. De har blomstret uafbrudt i flere måneder.20 kommentarer:

 1. Så fint og frodig det er hos deg nå. Bregnene er så fine med sine lysegrønne blader. Her vokser de nesten som ugress, men jeg lar de fleste få stå. Hosta er fine i krukker, ja. De passer veldig godt til det.
  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hostaer er både fine og nemme i krukker. Hvis bare de bliver vandet, klarer du jo stort set sig selv gennem hele sæsonen, og de kan overvintre i krukkerne. En fordel er også, at mange hostaer trives fint i skyggen, hvad mange sommerblomster ikke gør.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det ser fint ud, jeg nød din gennemgang af stauderne og lærte lidt :) Især var det interessant at læse om sommeranemonerne.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da helt utroligt, kan jeg virkelig lære dig noget om stauder😀. Sommeranemoner er så dejlige. De sår sig selv noget, men de er nemme at luge op.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 3. vi har heldigvis en skøn lang havesæson foran os, men det bliver ikke bedre end lige nu, hvor alting er så friskt og frodigt. Watanabe er nok min favorit i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft det meget tørt i foråret, og vi har vandet en del, men i den seneste uge har vi fået 18 mm regn, så nu skulle der gerne blive mere friskt. Jeg synes allerede, at jeg kan se, græsplænen er blevet grønnere. Watanabe er også en dejlig busk, og jeg synes, blomsterne er så smukke.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Hej Elna

  Dejlige forsommerbilleder! Det ser super ud!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
 5. Tak!
  Du må også have en dejlig weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 6. Din hvide kongelys er smuk. Jeg har også en hvid, men den er anderledes, og den selvsår overalt. Noget jeg altid lægger mærke til på dine billeder er store flader med den samme plante, og det er virkelig smukt og giver ro. Det er jeg ikke så god til, men jeg forsøger. Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan bedst lide, når der er flere af samme slags plante, men så er det jo godt, at de fleste stauder er nemme at dele. Men havde jeg været plantesamler, havde det nok knebet med pladsen.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Hej Elna!

  Det ser underbart ut i din trädgård. Jag gillar ju också bladplantor och brekne( ormbunke) har alltid tillhört mina favoriter. Tyvärr tål de inte torka särskilt bra men trots att de farit så illa under flera kommer de troget tillbaka, gröna och fräscha.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunilla! Mine bregner klarede alle sidste års tørke, selvom det ikke så sådan ud. Så jeg blev glædeligt overrasket i foråret.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Hvor ser der dejligt ud i din have.
  Flot sti gennem de grålige farver med katteurten. Og hvor er dagpragtsjernen spændende.
  Kongelysen ligner slet ikke en kongelys - er det ikke de grønne blade? Den minder umiddelbart om en ridderspore - hvilket jeg altså godt kan se, at det ikke er. Men smuk er den.
  /Lisbeth

  SvarSlet
 9. Katteurten står i et bed med tørketålende planter. Foran katteurten vokser sankthansurt og en lyserød brudeslør.
  Dagpragtstjernen købte jeg sidste år, så det er første gang, jeg ser den i blomst. Blomsterne er fine, men de opsvulmede knopper er også spændende.
  Det er en kongelys, men jeg husker ikke navnet. Jeg tror, jeg købte frøene hos Albinus frø. Bladene du kan se til højre i billedet tilhører en selvsået Matrem, som jeg ikke kunne nænne at luge op.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 10. Det ser deilig ut i hagen din nå. Vi kjøpte frø til hvit kongelys for noen år siden, men det kom en gul...og den er sltt ikke så fin. Skjønner jeg må begynne å skjære ned katteurten:-)
  Dagpraktstjernen ble jeg litt svak for.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
 11. Det kan godt betale sig at klippe katteurten ned et par gange hen over sommeren, for hver gang kvitterer den med fornyet blomstring. Dagpragtstjernen er jeg også glad for. Jeg plantede den sidste år, så jeg ved ikke endnu, hvor meget den breder sig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 12. Her er det mye som blomstrer. Ser veldig fint ut alt sammen.
  Du har flere planter jeg ikke kjenner til, som dagpaktstjerne og hvit kongelys. Begge er veldig nydelige.
  ha en fin dag, Elna!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Turid! Dagpragtstjerne er ny i min have, men jeg er allerede blevet meget glad for den.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet
 13. Så underbart du har hos dig. Jag har njutit en stund av fina fina bilder. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar! Det glæder mig, at du har nydt billederne.
   Hav det godt!

   Hilsen Elna

   Slet