fredag den 12. marts 2021

Foråret er laaangsomt på vej

Vinteren vil ikke rigtig slippe sit tag, og i går var vejret nærmest efterårsagtigt. Blæsten rev og sled i planterne, og regnen stod ned i stænger. På et enkelt døgn fik vi mere regn end i hele februar.

De små dorthealiljer, Leucojum vernum, fik våde tæer og så helt forfrosne ud. Vi har haft dorthealiljer i haven i mange år, de kommer troligt år efter år, men de breder sig ikke ret meget, jeg ved ikke hvorfor.

Brogetbladet benved, Euonymus fortunei, lyste op i regnen. Det er en udmærket krukkeplante. Den beholder bladene om vinteren, den kan formklippes, og den kan vokse i den samme krukke i flere år uden omplantning.

Efter en hurtig tur rundt i haven var det godt at komme ind i varmen. Heldigvis lå der en god havebog på sofabordet. Bibliotekerne har jo lukket for besøg, men man kan heldigvis bestille bøger. På vores bibliotek afhenter vi bøgerne ved at banke på en rude, og så bliver bøgerne stukket ud gennem vinduet. Det fungerer fint, men det må være lidt koldt at arbejde inde bag et åbent vindue.

Den engelske have er fra 2006, på dansk i 2007. Den er skrevet af Ursula Buchan og med fotos af Andrew Lawson.

I bogen fortælles der om en række engelske haver, som alle er åbne for besøg. Der beskrives forskellige typer af haver, og teksten er understøttet af over 300 meget smukke fotos. Det er en bog, som jeg varmt kan anbefale. Jeg har lånt den på biblioteket flere gange 😀.

Foråret er ikke ret langt fremme i år sammenlignet med sidste år. Jeg har siddet og kikket i mit fotoarkiv, og deraf fremgår det, at der er stor forskel på, hvornår forårstegnene viser sig de enkelte år. Jeg har fundet nogle eksempler fra midten af marts i forskellige år.

Den 13.03.2013 så der sådan ud i vores have:

Den 09.03.2017 lyste erantisserne i solskinnet.

Den 08.03.2018 var der et fint drys af sne:

Den 11.03.2020, ja datoen husker vi vist alle, men husker vi også at påskeliljerne stod i blomst?

Giv tid! Foråret så sagte kommer - også i år.

26 kommentarer:

 1. Nei, i år vil ikke vinteren slippe taket. Det er bare å være tålmodig, men det synes jeg er vanskelig å være akkurat nå. Morsomt å se bilder fra fotoarkivet ditt fra de tidligere årene. Nei, vi husker jo ikke helt hvordan det var, men det er jo da det er så glimrende å ha en blogg, for da kan en jo gå tilbake å se på bildene. I fjor hadde vi nesten ikke snø, men i år er alt helt annerledes. Dine Erantis fra 2018 så jo helt fantastiske ut, og minte om små soler :)
  Flotte påskeliljer også i fjor hos deg. Snart blomstrer de vel på nytt hos deg?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, det er svært for dig at være tålmodig, med alt det sne, I lige har fået. Jeg bruger meget min blog som en slags dagbog, hvor jeg går tilbage og ser billeder. I år er foråret ikke så langt fremme som sidste år, så påskeliljerne er ikke i blomst, men de står i knop.

   Hilsen Elna

   Slet
 2. Det var morsomt at se sådan et tilbageblik. Vi ved jo godt, det er en skiftende årstid, men det er nu alligevel noget andet at se det.
  11. marts husker vi desværre for andet en skønne påskeliljer. Men lad os endelig mindes dem.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lad os endelig huske påskeliljerne. Og så må vi håbe, at hverdagen er vendt tilbage, næste gang det bliver den 11. marts.

   Hilsen Elna

   Slet
 3. Ja det hele er noget bagefter i år, men sjovt med et tilbageblik, måske skal jeg prøve det. Vi fik 15 mm i går det er bedre end ingenting, men I har nok fået mere. Det var et kedeligt efterårsagtigt vejr, må man sige. I dag er det heller ikke for godt, men der er kun kommet små byger. Det blæser og er koldt.
  Hellere mindes påskeliljer end coronaen. Jeg havde heller ikke lyst til at mindes året i TV i aftes.
  God weekend
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik 31 mm på et døgn, og i hele februar fik vi 30 mm. I går var vi ved at blæse væk, i dag har blæsten lagt sig lidt, og det har været tørvejr. Påskeliljerne vil vi huske, de er så livsbekræftende med deres gule farve. Snart har vi dem igen.
   Jeg har nogle gange de seneste dage prøvet at kommentere hos dig, men det mislykkes. Jeg forstår ikke hvorfor, for jeg kan kommentere på andre blogs uden problemer. Det var skønt, I kunne få nogle dejlige dage sammen med jeres børn og børnebørn. Det ser ud til, at der var god plads, så I kunne holde afstand. Din morgentur var da helt fantastisk. Som næsten nabo til Vesterhavet kender jeg godt gusen, der kommer drivende efterfulgt af kolde vinde. Det bryder vi os ikke om, men flot ser det ud på dine billeder.
   God weekend!

   Hilsen Elna

   Slet
 4. Jeg har i flere år skrevet lidt op i en havedagbog og det er utroligt så stor forskel der kan være fra år til år. Dejligt at blive mindet om påskeliljerne fra sidste år. Og jeg har det lige som dig - gode havebøger fra biblioteket har jeg altid frem på sofabordet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt at kunne sammenligne fra år til år, og det kan man jo, når man har en haveblog 🙂.
   Gode havebøger er guld værd. Det er godt, man kan låne dem på biblioteket. De bedste kommer efterfølgende på min ønskeseddel.

   Hilsen Elna

   Slet
 5. Her til morgen skinner solen smukt og spreder en fornemmelse af, at foråret trods alt er kommet. Bibliotekernes løsning på nedlukningen er rigtig smart synes jeg, men hvis folk ikke er vant til at manøvrere digitalt, har de da desværre et problem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, du har nydt solskinnet. Vi har en regnvejrsdag, så jeg opgav at komme i haven.
   Bibliotekernes løsning er fin, selvom jeg savner at kunne gå ind på biblioteket og sætte mig og kikke i bøger og blade. Mon ikke man kan ringe til biblioteket, hvis man ikke er digital.

   Hilsen Elnaq

   Slet
 6. Ja, vi må tage det roligt mens vinteren takker helt af. Jeg genkender din beskrivelse af vejret, med piskende vind og regn, men det skæpper i regnmåleren altsammen.
  Den bog du anbefaler ser virkelig interessant ud, og egner sig sikkert godt til ruskevejr. Man kan finde megen inspiration hos de havegale briter.
  Marts kan indeholde alle slags vejr her i landet, og dine billeder fra forskellige år er så fine! Billedet med de runde siddepladser, bålfadet og de runde buske i baggrunden går bare rent ind. Hvor er det fint tænkt og set - og sneen giver jo lige den finish på virkningen du sikkert er gået efter.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke noget imod at få regnmåleren fyldt op, så vi har noget at stå imod med. Det er en god bog, og med mine engelskkundskaber er det afgjort et plus, at den er oversat til dansk. De runde siddepladser gik desværre helt i forfald, så nu har vi flyttet dem ned bagerst i haven, så må svampe og dyreliv tage dem i brug. De runde “buske” i baggrunden er bjergmynte. Det er en staude, jeg varmt kan anbefale. Den er havens største insektmagnet.

   Hilsen Elna

   Slet
  2. Ja-ja, intet varer evigt:)
   Jeg tænkte nu på dine buksbom(?) helt i baggrunden, men bjergmynten i mellemgrunden er også fin. Har selv et enkelt eksemplar, som er en en ren slikbod for insekter. Skulle måske prøve at frøformere...

   Ulla

   Slet
  3. Den ene af de runde buske er en buksbom, de andre er forskellige slags kristtorn.
   Bjergmynterne i vores have sår ikke sig selv, men man kan godt dele planterne.

   Hilsen Elna

   Slet
 7. Jeg kan egentlig godt lide, at foråret kommer langsomt. Jeg er ikke så god til det med at huske de forskellige år, men jeg synes, jeg husker, at da foråret rigtig kom i gang sidste år, gik det mega stærkt - næsten for stærkt. De sidste dages regn må godt stoppe nu, det er koldt og vådt - men jeg er på vej derud - der er nok at gå i gang med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke det bedste havevejr. Her har det regnet hele dagen, så jeg har ikke haft haveredskaberne i brug, men jeg er ret så utålmodig. Jeg kan også bedst lide, når årstiderne lige så stille afløser hinanden. Det er lidt ærgerligt, hvis tulipanerne får afblomstret på nogle få dage, når man har gået i flere måneder og glædet sig til deres blomstring.

   Hilsen Elna

   Slet
 8. Vi mangler regnen, så det er fint nok. Men blæsten måtte godt holde sig væk. Uhff, at cykle i modvind hjem fra arbejde. Underligt nok er det altid hjem, "aldrig" op arbejde.
  Jeg mindes nu osse forår hvor alt blomstrede af på et par dage, pga masser af sol og varme. Det er heller ikke sjovt. Alt med måde.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Regnen kan vi også bruge. Blæsten må derimod gerne holde sig helt væk. Sidste forår gik det hele alt for hurtigt, og så føler man sig på en måde lidt snydt. I år er det mere normalt, og man har tid til at nyde forårstegnene.

   Hilsen Elna

   Slet
 9. Hej Elna

  Altid godt med en god havebog, lidt inspiration er bare super:)
  Egentlig gør det ikke så meget at det går lidt roligt for sig - eksplosionen skal nok komme senere. Men det var nu imponerende sidste år!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Nemlig! Jeg læser mange havebøger. Jeg kan bedst lide en gedigen havebog med gode billeder og en oplysende tekst. Nogle af de nyere havebøger har kæmpestore, men lidt intetsigende billeder og kun en kort tekst, som nærmest er en billedtekst.
   Jeg vil også helst, når foråret kommer langsomt, så man kan nå at følge med.

   Hilsen Elna

   Slet
 10. Hej Elna!
  Vi fick en hel de snö för en vecka sedan, men nu har allt försvunnit och det känns bra. Börjar vänta på att våren skulle visa sig. Har några små snödroppar som tittar fram, och andra lökväxter som har kommit upp ur jorden. Dina vackra snöklockor är så fina. Tror vi kallar dem klosterklocka, har provat plantera dem ett antal gånger, men de vill inte stanna kvar. Vilken fantastisk slutbild du har, det är det man längtar efter.
  Ha en skön söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det ikke længere så spændende med sne, nu vil vi møde foråret. Det er altid sjovt at følge, hvordan de små spirer bliver længere og længere.
   Jeg har læst at dorthealiljernes løg har en meget kort holdbarhed, så man skal købe dem, straks de bliver til salg i butikkerne om efteråret og lægge dem i haven umiddelbart efter.
   Hav en god uge!

   Hilsen Elna

   Slet
 11. Årene er godt nok forskellige, men i år er nok det mest normale. Det skal ikke gå så megastærkt som sidste år.
  Bogen ser spændende ud, tak for anbefalingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja mon ikke vi vejrmæssigt har et helt normalt forår i år. Det værste er, hvis vi har det meget varmt i marts, så planterne bliver vækket af deres vintersøvn, og vejret slå om, så vi får sen frost.
   Bogen kan jeg anbefale. Der bliver fortalt og vist billeder fra mange engelske haver. Så vidt jeg husker, tager I af og til på havetur til England, så I har sikkert set en hel del af haverne.

   Hilsen Elna

   Slet
 12. Mye fint som blomstrer hos deg, det er en deilig tid å gå på oppdagelsesferd i hagen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Opdagelsesfærd er det helt rigtige ord, for man går jo lige netop og kikker efter de små spirer, der kommer op af jorden.
   Tak, du må også have det godt.

   Hilsen Elna

   Slet